Republica Democrată Finlandeză

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Republica Democrată Finlandeză
Suomen kansanvaltainen tasavalta
Stat marionetă al Uniunii Sovietice
Flag of Finland.svg
1939 – 1940 Flag of the Karelo-Finnish SSR.svg
Localizarea Finlandei
Anticipatele modificări teritoriale ale Republicii Populare. Verde indică zona care a fost planificat să fie cedată Republicii Democrate finlandeze și zona roșie indică teritoriile cedate de Finlanda Uniunii Sovietice.
Capitală Terijoki
Formă de guvernare Republică socialistă
Secretar al Sovietului Otto Ville Kuusinen
Epoca istorică Al doilea război mondial
 - Fondare 1 decembrie 1939
 - Desființare 12 martie 1940

Republica Democrată Finlandeză (în limba finlandeză: Suomen Kansanvaltainen Tasavalta) a fost o republică-marionetă efemeră sovietică în cele câteva regiuni finlandeze pe care URSS-ul l-a ocupat în timpul războiului de iarnă. Guvernul republicii a fost cunoscut sub numele de Terijoki Government. Uniunea Sovietică a susținut că acest guvern a fost singurul executiv reprezentativ pentru întreaga Finlandă și care era îndreptățit să încheie războiul și să înceapă tratativele de pace. De fapt, Suomen Kansanvaltainen Tasavalta nu a fost decât o republică-marionetă.

Republica a fost constituită pe 1 decembrie 1939 în orașul finlandez de graniță Terijoki (în zilele noastre, orașul rusesc Zelenogorsk, parte a zonei de recreere a orașului Sankt Petersburg). În timpul scurtei sale existențe, în fruntea republicii s-a aflat Otto Ville Kuusinen.

Pe 12 martie 1940, Republica Democratică Finlandeză a fost unită cu RSSA Kareliană din cadrul RSFS Rusă pentru a forma republica unională RSS Karelo-Finnică (19401956).

Vezi și[modificare | modificare sursă]