Wikipedia:Sfatul Bătrânilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Wikipedia:Sfatul Bătrînilor)
În prezent, această pagină este inactivă și este păstrată doar ca referință istorică. Folosiți Wikipedia:Cafenea pentru discuții legate de Wikipedia în limba română.
Comandă rapidă:
WP:SB


Sfatul Bătrânilor este o masă rotundă la care „bătrânii” (administratorii și wikipediștii cu experiență) iau decizii, prin consens, în chestiuni care privesc simultan mai multe articole sau întregul proiect. O dată cu creșterea comunității, aspecte care până acum au putut fi lăsate la voia întâmplării au ajuns să necesite introducerea unor reguli de uniformizare.

Nu vă lăsaţi amăgiţi, mâncarea şi băutura din pictură datează din 1750. De asemenea, din păcate, Voltaire nu va putea lua parte la sfatul nostru...

Dezbaterile au loc pe pagina de discuții aferentă. „Bătrânii” sunt rugați să își înscrie această pagină în lista de pagini urmărite pentru a putea participa la dezbaterile și deciziile de aici. Avantajul major al Sfatului Bătrânilor este că elimină necesitatea de a scrie personal fiecărui „bătrân” în parte pentru a ridica o problemă de interes general.

Sfatul Bătrânilor nu trebuie să ia locul Cafenelei, unde se răspunde oricăror întrebări referitoare la Wikipedia, de obicei puse de vizitatori și începători. Îi rugăm pe utilizatorii care nu au suficientă experiență să se abțină de la a interveni cu întrebări sau propuneri în discuțiile Sfatului.

subpagini · discuții

Redirectări fără diacritice[modificare sursă]

Problemă: funcția de căutare de pe Wikipedia necesită scrierea literelor ă, î, â, ș, ț ca atare, deci cu diacritice; căutarea fără diacritice eșuează. Pentru vizitatorii care nu au instalată tastatura românească acest lucru este o piedică în folosirea Wikipediei.

Soluție: creăm redirecturi de la titlurile fără diacritice la cele scrise corect, atît în cazul diacriticelor românești cît și al celor străine.

Vandalizări[modificare sursă]

Problemă: ce atitudine să avem față de vandali?

Discuție finalizată, vezi: Wikipedia:Vandalism

Ștergere intempestivă și ranchiună[modificare sursă]

Discuție arhivată la Wikipedia:Sfatul Bătrânilor/Ștergere intempestivă și ranchiună.

Articole disputate și rezolvate[modificare sursă]

Problemă: modificările majore la articolele care au trecut printr-o dispută pot să strice echilibrul la care s-a ajuns. Marcăm aceste articole în vreun fel?

Soluție: folosim Format:Pace. Vezi Discuție Wikipedia:Sfatul Bătrânilor/Arhiva 8.

Publicitate sau contribuții valide ?[modificare sursă]

Contribuțiile masive către un singur site (chiar și în legătură cu subiectul) pot fi considerate publicitare?

Discuție finalizată. Vezi: Wikipedia:Surse de încredere.

„Miscelanee”[modificare sursă]

Utilizăm sau nu astfel de neologisme în cadrul articolelor ?

Discuție arhivată la Discuție Wikipedia:Sfatul Bătrânilor/Arhiva 13.

Rugăminte (județele României interbelice)[modificare sursă]

Discuție arhivată la Wikipedia:Sfatul Bătrânilor/Rugăminte (județele României interbelice).

Filosofie sau filozofie[modificare sursă]

Discuție arhivată la Discuție Wikipedia:Sfatul Bătrânilor/Arhiva 14.

O nouă politică de nume[modificare sursă]

Discuție arhivată la Wikipedia:Sfatul Bătrânilor/O nouă politică de nume.

Alte doleanțe: discuție în curs.

Istoria Bisericii Ortodoxe Române[modificare sursă]

Discuție arhivată la Discuție Wikipedia:Sfatul Bătrânilor/Arhiva 34.

WelcomeBot[modificare sursă]

În urma discuțiilor purtate la Sfatul Bătrânilor și în alte părți, s-a decis ca întâmpinarea utilizatorilor noi să se facă de către un robot. Acesta este funcțional și operează sub contul WelcomeBot, operat de Gutza. Robotul pornește automat o dată la cinci minute și introduce formatul Format:bv urmat de data curentă în paginile de discuție ale utilizatorilor nou creați care nu au niciun fel de text în paginile lor de discuție (și implicit nu adaugă acest format dacă pagina de discuție conține text de orice natură). Dacă acest robot încetează să mai funcționeze iar operatorul nu este disponibil, sursa este disponibilă aici: [1]. --Gutza DD+ 15 ianuarie 2008 11:36 (EET)[răspunde]

Inhibare indexare motoare de căutare[modificare sursă]

În urma unei discuții de la Sfat s-a ajuns la rezoluția de a inhiba indexarea paginilor Wikipedia:Pagini de șters și Discuție Wikipedia:Pagini de șters, precum și subpaginilor asociate. Cu alte cuvinte, discuțiile privitoare la ștergerea articolelor de pe Wikipedia în limba română vor fi de acum excluse din rezultatele căutărilor pe toate motoarele majore de căutare de pe Internet (Google, Yahoo!, MSN, etc). --Gutza DD+ 20 ianuarie 2008 02:38 (EET)[răspunde]

Mutat la Discuție Wikipedia:Sfatul Bătrânilor/Arhive/2013#Consens