Sari la conținut

Wikipedia:Pagini de șters/Cronologia Mișcării Legionare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Cronologia Mișcării Legionare[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 10 decembrie 2007.

Justificare: Este un articol de propagandă al unei grupări de extremă dreaptă/neo-naziste, apologetic până la lingușire, care sfidează obiectivitatea și rigurozitatea stiințifică necesare sine qua non unei scrieri istorice, enciclopedice.

Articolul este îngreunat de date ne importante, de interes particular/familial; - este plin de invective la adresa unor populatii și unor persoane, în contradicție cu politica Wp.( vezi - comportare civilizată) - folosește fraze cu defecte de sintaxă, de logică, de sens corect al cuvantului: "Iulie Nicolae Totu pedepsește prin împușcare pe jidanul Fallik la Cernăuți." - în acest citat, în afară de construcția defectivă a frazei, nu ni se explică ce drept are acest Nicolae Totu să "pedepsească" prin împușcare pe alt cetățean, care a fost vina "jidanului Fallic" că i s-a cuvenit pedeapsa capitală, pentru ce era necesară folosirea expresiei injurioase, jignitoare "jidan" față de un biet cetățean ucis cu salbatacie de un criminal netrebnic; - in tot articolul uciderea practicată de legionari se numește "pedeapsă" în timp ce uciderea unui legionar chiar în urma unei hotărâri judecătorești - corectă sau atacabilă - se numește "asasinat". Autorul folosește permanent expresia "Căpitanul" fară a mai menționa despre cine-i vorba deși in România din perioada respectivă exista o multitudine de căpitani. Pentru ne avizați, foarte probabil că este vorba de criminalul fascist-gardist-legionar Corneliu Zelea Codreanu (Zielinski). Wp. necesită un articol despre cronologia/cronica/istoria Mișcării Legionare, un articol istoric-stiințific, corect, obiectiv, fâră apologetică, invective, rasism, propagandă neo-nazistă - interzisă prin lege în toate țările democrate, sub pedeapsa cu închisoarea, etc. Articolul propus la ștergere este bulversant, scandalos, ilegal și nu corespunde acestor criterii, mai mult, el nici nu poate fi reparat cu anumite corecturi cosmetice. El trebuie sters urgent și rescris dela început de câtre un alt autor.

(Tot textul de mai sus transcris de Gutza DD+ 10 decembrie 2007 13:29 (EET); propunerea originală îi aparține lui Alex F.: [1]).[răspunde]

  • Rezolvat. Articolul este șters, acord în unanimitate.