Wikipedia:Întâlniri trimestriale în București

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Următoarea[modificare sursă]

...

Septembrie 2016[modificare sursă]

  • Data: marți, 6 septembrie 2016
  • Loc de desfășurare: The Harp
  • Ora începerii: 19:00
  • Rezervare: Wikipedia

Subiecte[modificare sursă]

Pentru că acum 3 luni am mai avut o întâlnire, putem s-o considerăm și pe aceasta o încercare de reînviere a întâlnirilor trimestriale

  • Wikimedia CEE Meeting 2016 - ce s-a discutat, ce urmează, cu ce idei am mai venit
  • CEE Spring 2017 - ce o să se schimbe, cum putem să câștigăm mai mult din el
  • Conexiuni GLAM în România - experiența nefericită a polonezilor cu muzeele românești și vreo 2 raze de speranță
  • Ne băgăm cu ceva la Google Code-in 2016?
  • adăugați aici subiecte

Participanți[modificare sursă]

  1. Strainu (دسستي‎
  2.  —Andreidiscuţie
  3. Max (discuție) a intervenit ceva și nu am putut ajunge...
Participanți online[modificare sursă]

Rezumat[modificare sursă]

Au participat Strainu și Andrei Stroe din partea Wikipedia și un reprezentat al Ministerului Culturii, responsabil cu digitalizarea procedurilor legate de avizele pentru lucrări la monumente istorice. Dânsul era interesat de cum ar putea cere ajutorul comunității (în sensul larg, nu neapărat Wikipedia) pentru a avea câte un punct pentru fiecare monument istoric, eventual coordonatele zonelor de protecție.

Am discutat un pic și de recentul CEE Meeting, inclusiv procesul de profesionalizare observat în cazul chapter-urilor mari. Am convenit că, în măsura timpului disponibil, Andrei va încerca din nou să lanseze proiectul User Group-ului. CEE Spring se va organiza și anul viitor, dar în condiții ușor diferite de anul acesta, în special în ceea ce privește participarea (ar putea participa orice țară, dar doar țările din estul Europei să propună liste de articole). Eu am propus să preluăm modelul Rusiei, care și-au trimis câștigătorul la conferința CEE Meeting (anul viitor va avea loc în Praga sau Varșovia).

Legat de GLAM, am adus vești bune, în sensul în care proiectul etnografic polonez va veni și în Maramureș la sfârșitul lunii, chiar dacă fără wikipediști români. Am prezentat de asemenea și colaborările pe care le încerc cu INP.

Vă așteptăm în număr mai mare la ediția viitoare.--Strainu (دسستي‎6 septembrie 2016 21:26 (EEST)[răspunde]

Iunie 2016[modificare sursă]

Wiki-întâlnire după Wikimania 2016

  • Data: luni, 27 iunie 2016
  • Loc de întâlnire: Energiea
  • Ora întâlnirii: seara
  • Loc de desfășurare: Energiea (http://www.energiea.ro)
  • Ora începerii: 19:00

Despre întâlnire[modificare sursă]

Câteva întrebări pe agendă:

Participanți[modificare sursă]

Loc și timp[modificare sursă]

Atât eu, cât și Strainu vom fi disponibili în seara de luni, 27 iunie, în centrul Bucureștiului. Rămâne să stabilin o oră și un loc de întâlnire. //  Gikü  vorbe  fapte  marți, 14 iunie 2016 19:25 (EEST)[răspunde]

Concluzii[modificare sursă]

(AS: Salutări din autobuzul București-Chișinău. Întâlnirea de azi m'a înviorat. Am descoperit că fierbem de idei, avem unele chestii începute pentru ele și putem obține susținere, atunci când organizăm ceva concret.)

Participanți: Giku, Strainu și Wintereu.

Am început cu concluzii de la Wikimania; Giku era abia venit de la aeroport și flămând de o supă-crem și de o discuție despre ce a fost acolo. Din lucrurile memorabile, am amintit unitatea foarte puternică a comunităților din Europa Centrală și de Est (cea care a organizat CEE Spring). Putem conta pe ajutorul vecinilor atunci când avem nevoie de sfaturi, idei sau pur și simplu susținere. Bulgarii, ucrainenii și austriecii sunt printre cei care sunt cel mai la curent cu situația rowiki. De asemenea, am amintit despre granturi, și mai ales despre rapid grants – practic destinate pentru idei care necesită finanțare minimă. O astfel de idee o reprezintă expedițiile de fotografie, unde grantul poate acoperi închirierea aparatului foto, costul călătoriei, biletul de acces în rezervație/muzeu etc. La rowiki, deocamdată avem idei pentru rapid grants mai mult la nivel personal: De exemplu, Giku ar folosi asta pentru dinamizarea digitalizării Enciclopediei României și importarea fotografiilor cu monumente de arhitectură din Moldova.

Wikimania a mai fost și locul în care am întâlnit mulți oameni noi cu care am stabilit relații. Strainu va colabora cu Claudia de la Wikimedia Austria pentru a organiza un hackathon în București cu continuitatea de a trimite 1-2 developeri români la hackatonul Vienna Calling din Austria la toamnă. Comunitatea română de la Esino Lario a fost destul de largă: Giku din Chișinău, Strainu din București, milimetric din Portland, mrazvan22 din Londra, ospătărița Mihaela din Iași și ghidul Claudia (?) Camelia din Craiova.

Am discutat despre participarea la CEE Meeting 2016 în Dilijan, Armenia. Se pare că nu avem ore prea comode de zbor din București (sosirea e pe la 3-4 dimineața), dar asta se rezolvă din partea armenilor. Strainu are pregătite două luări de cuvânt (lightning talks), una despre utilitatea tricourilor promoționale și a doua despre sondajul despre diacritice. Giku probabil va face parte din comitetul de organizare a orarului conferinței, la invitația lui Nikola din comunitatea bulgară. Wintereu a promis că va veni.

Wintereu a remarcat unele dificultăți/neînțelegeri pe care le întâmpină în cadrul participării la proiectul de traducere a articolelor de medicină. Anume: spiritul concursului este de a traduce exact articolele scrise în engleză, astfel încât să nu fie alterată informația foarte calitativă scrisă și revizuită de specialiști. Problema e că organizatorii proiectului nu prea acceptă ca articolul să conțină informații despre situația regională - în cazul rowiki, despre situația în România - deoarece nu au control asupra surselor și nu le pot revizui. Giku a căzut de acord că nu e în spiritul Wikipediei să limitezi/forțezi evitarea expunerii unui punct de vedere global, iar Strainu a sugerat soluția simplă de a scrie articolele așa cum vor organizatorii și apoi de adăugat punctul de vedere românesc.

Am mai vorbit și despre paginile cu probleme, odinioară subiect al inițiativei de curățenie. La rowiki există pagini destul de vizualizate care conțin greșeli flagrante de ani de zile (nu mai țin minte exemplul adus de Strainu). Din păcate, nu am găsit o soluție, dar unicii care pot rezolva problema sunt wikipediștii.

Din ce putem face în viitorul apropiat:

  • Cineva trebuie să organizeze partea locală a concursului despre etnografia Carpaților. Acesta constă în vizitarea de către un grup de wikipedisti a cinci țări pe teritoriul cărora se extind Carpații și studierea etnografiei locurilor, câte o săptămână în fiecare țară. Cineva din România trebuie să se ocupe de organizarea unui atelier de scriere a articolelor, în care oamenii locurilor să fie instruiți cum să scrie pe Wikipedia despre locurile lor natale.
  • În timpul întâlnirii a apărut o idee care n'ar strica de analizat mai îndeaproape, mai ales că acum avem rapid grants: organizarea unor concursuri de scriere / ateliere în mod regulat, pe teme care la wikipedia română sunt acoperite cel mai prost, ex. rase de câini, modele de automobile, distribuții Linux. Concursurile ar urma să fie organizate să zicem o dată la 2 luni și să devină și el un brand al rowiki, așa cum este/era Proiectul săptămânii.

După întâlnire, Strainu a plecat, iar Wintereu și Giku au mai rămas să discute lângă autobuz. O idee expusă în acele momente a fost că proiectele-surori gen wikinews sunt prea invizibile publicului larg pentru a mai fi util de întreținut, și am putea probabil să le folosim ca poartă de intrare pentru utilizatorii începători înainte de a scrie la Wikipedia.

Întâlnirea s'a încheiat cu planul de a ne revedea în aceeași componență - dar sperăm și mai mulți - la CEE Meeting în august.

(PS: Cam asta îmi amintesc. @Strainu: @Wintereu: vă rog să adăugați ce am mai scăpat și eventual să adăugați legături la unii termeni, ca rapid grants) //  Gikü  vorbe  fapte  marți, 28 iunie 2016 01:09 (EEST)[răspunde]

Îmi pare bine că am reușit (în cele din urmă) să ajung la întâlnire. Cel mai important aspect pe care doresc să-l menționez este acela că am înțeles cu toții (de la bun început) să lăsăm deoparte orice eventuale orgolii și/sau diverse nemulțumiri personale legate de activitatea unuia sau altuia. S-au abordat mai multe subiecte. Gikü le-a expus destul de bine mai sus. În ceea ce privește traducerile articolelor medicale, cele menționate de Gikü țin, de fapt, de istoria acestui proiect în care sunt implicat de mai bine de un an. Cel puțin în acest moment, există o colaborare bună și stabilă între persoanele care coordonează proiectul, traducătorii de la TWB și integratorii din partea WP Med. --Wintereu 28 iunie 2016 21:52 (EEST)[răspunde]

Decembrie 2015[modificare sursă]

  • Data: joi, 10 decembrie 2015
  • Loc de desfășurare: Trattoria Il Calcio Ateneu
  • Ora începerii: 19:30
  • Rezervare: Wikipedia

Subiecte[modificare sursă]

Participanți[modificare sursă]

  1. Strainu (دسستي‎

Participanți online =[modificare sursă]

  1. Gikü, prin Skype, de la ora 20:00

Rezumat[modificare sursă]

Fiindcă nu s'a ivit nimeni la locul de desfășurare anunțat, întâlnirea a avut loc doar între Strainu și eu (Gikü). În discuția noastră informală s'au strecurat momente de brainstorming pentru promovarea offline (ca de obicei subiectul favorit al meu). Am convenit că vom crea user-group-ul românesc atunci când vom avea o implicare bine conturată, iar deocamdată user group-ul nu este o necesitate vitală. În timp ce la Wikipedia română organizarea offline este aproape zero, câțiva wikipediști ucraineni s'au arătat interesați să creăm un user-group moldovenesc (adică al Republicii Moldova). Deocamdată fiind la nivel de idee, nu'i exclus ca propunerea să fie curând realizată, dat fiind entuziasmul și buna organizare a wikipediștilor ucraineni.

Vă așteptăm mai activ la următoarele întâlniri. //  Gikü  vorbe  fapte  sâmbătă, 26 decembrie 2015 20:05 (EEST)[răspunde]