Valeriu Tabără

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Valeriu Tabără
Date personale
Născut (68 de ani)
Sălciua, județul Alba, România
Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
În funcție
18 august 1994 – 3 septembrie 1996
Prim-ministru Nicolae Văcăroiu
Precedat de Ioan Oancea
Succedat de Alexandru Lăpușan
În funcție
3 septembrie 2010 – 9 februarie 2012
Prim-ministru Emil Boc (2010)
Precedat de Mihail Dumitru
Succedat de Stelian Fuia
Deputat de Timiș
Deținător actual
Funcție asumată
1992–2000
2008

Valeriu Tabără (n. 1 iulie 1949, Sălciua, județul Alba) este un politician român, membru al Partidului Democrat. S-a născut într-o familie de țărani ardeleni și a copilărit pe Valea Arieșului, în comuna Sălciua, Alba, unde a și urmat studiile primare. A urmat apoi Liceul Teoretic din Baia de Arieș și studii superioare în domeniul ingineriei agrare la Timisoara. În 1984, la vârsta de 34 de ani, Valeriu Tabără a devenit doctor în agronomie, fiind la acea vreme cel mai tânăr doctorand din istoria USAMV Timișoara. Apoi, Valeriu Tabără devine conferențiar, respectiv profesor universitar - titular al disciplinei de Fitotehnie - Plante Tehnice la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara. În cadrul stațiunii SCDA LOVRIN-Timis, Valeriu Tabără a condus activitatea de cercetare din cadrul laboratoarelor de ameliorare a grâului și a cânepii dioice, fiind în același timp director de proiecte de cercetare cu CNCSIV. Este recompensat cu medalia de aur de catre Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești”, pentru rezultatele remarcabile în ceea ce privește două soiuri de "cânepă dioică" omologate, Lv110 și Silvana.

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

Până în 1989 a fost membru al Partidului Comunist Român[1]. În anul 1990 devine membru fondator la "Vatra Românească" . În 1991 s-a înscris în Partidul Unității Națiunii Române (PUNR) și, pentru 5 ani, în perioada 1992-1997, a fost vicepreședinte al acestui partid iar în 1997 devine președinte. În 2002 a fost înlocuit la conducerea partidului de către Mircea Chelaru și a părăsit partidul, trecând la PD[1].

Între 1994 și 1996 a fost ministrul Agriculturii și Alimentației în Guvernul Văcăroiu[1].

Valeriu Tabără a fost parlamentar din 1992, fiind deputat de Timiș în legislaturile 1992-1996, 1996-2000,2004-2008[2] si 2008-2012. A fost președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, dar și președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind situația sistemelor de irigații, precum și a altor sectoare de îmbunătățiri funciare[2].

La data de 3 septembrie 2010 a fost numit din nou ministru al Agriculturii în Guvernul Boc (2)[3].

După o operație complicată pe cord deschis în septembrie 2012, la data de 7 decembrie 2012 a suferit un accident de mașină în care și-a fracturat ambele picioare. Din spital a anunțat că se retrage din politică.

Alte activități: * vicepreședinte al Consiliului Național al Muntelui ; * membru al Academiei Oamenilor de Știință ; * membru al Asociației Generale a Inginerilor din România; * vicepreședinte al Asociației pentru Consultanța și Agricultura Montana CIBINUL: * președinte de onoare al Asociației "Avram Iancu".  * 200 lucrări științifice și de specialitate publicate;  * cursul de fitotehnie "Plante tehnice" ca singur autor;  * 4 cărți în colaborare;  * 6 cărți cu caracter tehnic.  * Consilier al Prefecturii Timiș 1991 - 1992;  * Consilier județean Timiș;

Distincții[modificare | modificare sursă]

Din 2008 este membru al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR).[4][5][6] iar in prezent vicepresedinte.

- onorat cu medalia cu aur de catre Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești”  pentru omologarea a două soiuri de "cânepă dioică" omologate, Lv110 și Silvana. * asistent universitar evidențiat; * medalia de argint FAO; * medalia Parlamentului Latino-American;

* cetățean de onoare a comunei Făget; * cetățean de onoare a comunei Vetel; * cetățean de onoare a orașului La Paz capitala Boliviei;  * membru de onoare a Clubului Specialiștilor Agricoli din jud. Timiș. 

Referințe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]