Valea Hefer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Aşezarea Hofit cu râul Nahal Alexander,văzute de pe Khirbet Smara

Valea Hefer sau Emek Hefer (în ebraică:עמק חפר) este o vale în Câmpia litoralului (Mishor Hahof) din Israel, care se întinde de-a lungul coastei Marii Mediterane, în nordul regiunii Șaron (Sharon), între orașele Hadera la nord și Netanya la sud. Așezările din vale aparțin Consiliului regional Emek Hefer.

Terenurile Văii Hefer, denumită în limba arabă Wadi Hwarat, au fost cumpărate în anul 1927 de catre Yehoshua Hankin, cu ajutorul unei donații de un milion de dolari de la evrei din Winnipeg, în vederea întemeierii de așezări evreiești. Sursa numelui ebraic stă în Emek Hefer, valea Hefer din Vechiul Testament și el a fost propus în anul 1934 de către arheologul Binyamin Mazar. Cu toate acestea, nu există o certitudine că este identic ca așezare cu Valea Efer pomenită în Biblie. După opinia arheologului Adam Zertal Valea Hefer din Biblie ar fi mai degrabă Valea Dotan (Emek Dotan) din zilele noastre.

Geografia[modificare | modificare sursă]

Valea este străbătută de la nord la sud de trei lanțuri de calcar. De-a lungul litoralului Mediteranei se întinde lanțul apusean de calcar, regiunea nisipurilor străpungând-o în mai multe locuri, mai ales la gura râurilor. Pe lanțul de calcar de mijloc se află satul Kfar Witkin. La est, între acest lanț de mijloc și lanțul de calcar răsăritean se întinde Șesul Sharonului, zonă de sol nisipos roșu numit „hamra”, propice culturilor de citrice Pe lanțul de calcar vestic se află moșavul Kfar Monash. La est, de la râul Nahal Alexander, trecând prin moșavul Beerotaiym și până la poalele Munților Samariei se întinde o zonă bogată în sol de tip „terra rossa”, propice pentru agricultură.

Temperaturile în Valea Hefer sunt înalte vara și convenabile iarna. Cantitatea de precipitații anuale este între 500-600 mm. Condițiile de climat permit culturi subtropicale. În nordul Văii Hefer, lângă kibuțul Bahan se află cel mai mare rezervor de ape epurate.

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

Vila Antoine Tayan, devenita Casa pionierilor agricoli in satul Kfar Witkin, de curând înfiinţat, fotografie din anii 1930
  • Rezervația naturală - la est de „Beit Aharon” și la nord de „Beit Rishonim”, pe o arie de 5 hectare.
  • Beit Rishonim,(Casa pionierilor agricoli) este o casă de piatră ridicată în secolul al XIX-lea pe un deal de calcar, de către moșierul libanez maronit Antoine Tayan, care stăpânea majoritatea pământurilor din regiune.La inceputul anului 1930 douazeci de tineri evrei s-au așezat în această casă pentru a porni la colonizarea agricolă a pământurilor achiziționate în scopul așezării evreilor. Acești douăzeci au fost primii locuitori evrei așezați li care au înființat satul Kfar Witkin. Astazi adăpostește clădirea un centru de educatie și îndrumare.
  • Parcul Sharon - se întinde între Hadera și Givat Olga la nord și râul Nahal Alexander la sud.În parc au loc excursii, activități sportive, picnicuri și lucrări de cercetare științifică.
  • Parcul Național Nahal Alexander (Gan Leumi Nahal Alexander) : râul Nahal Alexander curge în tot timpul anului doar pe o parte a sa, lungă de 6 km, până la vărsarea lui in mare. Deasupra râului de află podul „Gesher hatzavim” (Podul broaștelor țestoase care reprezintă un punc de observație a broaștelor țestoase din râu. În snii 2000 s-au efectuat lucrări de refacere și conservare a râului și s-a organizat în apropierea lui o zonă de excursii, picnic etc.
  • Khirbet Samara - la nord de Nahal Alexander, pe un deal de calcar, vis a vis de Hofit,se află o cladire de pietre de calcar cioplite, iar alături - o pădurice de eucalipți care servește drept un punct de vilegiatură și camping


Legături externe[modificare | modificare sursă]