Hașomer Hațair

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Tineri purtând cămaşa albastră a lui Haşomer Haţair în kibuțul Gan-Șmuel, Israel

Hașomer Hațair este mișcarea de tineret sionist socialist, coordonată în trecut de partidul de stânga Partidului Muncitoresc Unit (în ebraică MAPAM), numit „unit” după unirea Partidului Muncitoresc Hașomer Hațair cu Unirea Muncii Muncitorii din Țion. MAPAM a fost unul din cele trei partide care s-au reunit ulterior în partidul de stânga MEREȚ.

Date istorice[modificare | modificare sursă]

Mișcarea sionistă de tineret Hașomer Hațair (în ebraică „tânărul paznic”)a fost creată în anul 1912 în Galiția, în cadrul unui club sportiv evreiesc din orașul Lemberg. Primul „batalion” de cercetași (în ebraică gdud țofim) număra circa 200 de membri. Într-un an, mișcarea s-a răspândit, căpătând numele Hașomer (în ebraică „paznicul”). În Primul război mondial centrul mișcării s-a mutat la Viena, unde a fuzionat cu gruparea sionistă a studenților evrei „Tinerii Sionului” (în ebraică Țeirei Țion), grupare care a dat mișcării o linie educativă și intelectuală suplimentară față de învățământul școlar și a impus o linie ideologică sionist-socialistă.

În anul 1917, mișcarea a scos la Viena primul său ziar, „Hașomer - ziarul Tineretului Hașomer Hațair”, ziar care a avut o largă răspândire în cadrul tineretul evreu est-european, dar și-a încetat apariția în 1919[1].

În Israel[modificare | modificare sursă]

În anii '50 s-a produs marea scindare în cadrul MAPAM-ului, ca reacție la „procesele-spectacol” staliniste de epurare din țările blocului sovietic, îndeosebi după eliminarea lui Slánský și a conducerii comuniste cehoslovace și a acțiunilor antisemite staliniste din URSS. Hașomer Hațair și MAPAM-ul, care costituiau aripa stângă a partidului din Israel, au rămas fidele liniei marxiste sovietice staliniste, în timp ce partea majoritară au format partidul „Achdut haAvoda” („Unirea Muncii”) care, în continuare s-a unit cu partidul israelian dominant al timpului, MAPAI, partid social-democrat de tip european[2].

MAPAM-ul s-a distanțat de stalinism tardiv, abea după dezvăluirile lui Hrușciov. Partidul MAPAM s-a micșorat de la o alegere la alta și dacă nu ar fi luat parte la fondarea partidului MEREȚ, nu trecea minimum pentru a primi reprezentare în Knesset.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ fr Histoire du mouvement Hachomer Hatzaïr, Istoria mișcării Hașomer Hațair
  2. ^ en The History of Hashomer Hatzair and the Kibbutz Artzi Federation (Istoria lui Hașomer Hațair și a federației Kibuț Arți)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Hașomer Hațair