Eucalipt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eucalipt
Eucalyptus
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Myrtales
Familie: Myrtaceae
Gen: Eucalyptus
L'Hér.
Specii

Listă specii

Eucaliptul (Eucalyptus)[1] este un gen de plante din familia Myrtaceae, care se prezintă sub formă de arbori sau arbuști cu frunza verde tot timpul anului. Denumirea eucaliptului se datorează formei de potir a fructului care poartă semințele ascunse (greacă ευκάλυπτος; ευ - frumos; κάλυπτος - ascuns). Eucaliptul a fost descoperit în anul 1788 de botanistul francez L'Heritier, el a fost primul care a descoprit specia „Eucalyptus obliqua”.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Eucaliptul crește în Australia și Tasmania ca și regiunea de est din Indonezia. Cele mai multe specii de eucalipt sunt arbori sau arbuști care cresc repede și au un lemn de esență tare, cu frunze verzi lobate tot anul. Astfel Eucalyptus vernicosa crește ca arbust sau arbori în estul Tasmaniei, pe când „Eucalyptus regnans” atinge 100 de m înălțime, iar trunchiul poate atinge un diametru de 2 m{{nc} (măsurat în Tasmania).

Specii[modificare | modificare sursă]

Există peste 700 de specii de eucalipt:

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Eucaliptul datorită calității lemnului și creșterii rapide este frecvent cultivat în plantaje. Această cultivare a lui produce o reducere intensă a umidității pământului până în straturile profunde. În comparație cu alte plante eucaliptul este mai agresiv, eliminând din arealul său ceilalți arbori, chiar incendiile de pădure le poate supraviețui prin rădăcinile adânci și semințele care rezistă la foc. El este primul care începe să se extindă după un incendiu. Eucaliptul, ca să facă economie de apă, lasă din timp în timp să cadă neașteptat unele ramuri, ceea ce a dus la producerea unor accidente mortale. Pe lângă folosirea lemnului de eucalipt mai sunt folosite și uleiurile eterice, din care cauză frunzele de eucalipt sunt toxice nefiind consumate de animale cu excepția lui koala, care consumă numai frunzele unui anumit eucalipt.[2]

Ulei de eucalipt[modificare | modificare sursă]

Uleiul de eucalipt este ușor de distilat cu aburi din frunze și poate fi utilizat pentru curățare și ca solvent industrial, ca antiseptic, pentru dezodorizare și, în cantități foarte mici, în suplimente alimentare, în special în dulciuri, dropsuri pentru tuse, pastă de dinți și decongestionante. Are proprietăți de respingere a insectelor[3] și servește ca ingredient activ în unele produse comerciale de respingere a țânțarilor.[4] Aromaterapeuții au adoptat uleiurile de eucalipt pentru o gamă largă de scopuri.[5] Eucaliptul albastru este principala sursă de ulei de eucalipt la nivel mondial.

Instrumente muzicale[modificare | modificare sursă]

Lemnul de eucalipt este, de asemenea, folosit în mod obișnuit la fabricarea didgeridoo-urilor, un instrument de suflat tradițional al aborigenilor australieni.[6] Trunchiul copacului este scobit de termite, iar apoi tăiat dacă gaura este de mărimea și forma corectă.[7]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Sunset Western Garden Book, 1995:606–607
 2. ^ Matt Ritter. 2012. pp. 913-914 in: The Jepson Manual, 2nd edition. University of California Press, Berkeley, CA.
 3. ^ Jahn, Gary (). „Ant Repellent Activity of Eucalyptus Extracts in Choice Tests, 1988”. Insecticide and Acaricide Tests. 16 (1): 293. Accesat în . 
 4. ^ Fradin, Mark S.; Day, John F. (). „Comparative Efficacy of Insect Repellents against Mosquito Bites”. New England Journal of Medicine (în engleză). 347 (1): 13–18. doi:10.1056/nejmoa011699. PMID 12097535. 
 5. ^ „Îngrijirea plantei de Eucalipt”. Accesat în . 
 6. ^ „How a Didgeridoo is Made - Myth and Facts”. Didjshop. Accesat în . 
 7. ^ „What Material or Wood Should my Didgeridoo be made from?”. Didgeridoodojo. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Bennett, B.M. The El Dorado of Forestry: The Eucalyptus in India, South Africa, and Thailand, 1850–2000 55, Supplement 18 (2010): 27-50.
 • Blakely, W.F., A Key to the Eucalypts: with descriptions of 522 species and 150 varieties. Third Edition, 1965, Forest and Timber Bureau, Canberra.
 • Boland, D.J. (). Forest Trees of Australia. Collingwood, Victoria: CSIRO Publishing.  5th edition. ISBN 0-643-06969-0
 • Brooker, M.I.H. (). Field Guide to Eucalyptus. Melbourne: Bloomings.  Third edition. ISBN 1-876473-52-5 vol. 1. South-eastern Australia.
 • Kelly, Stan, text by G. M. Chippendale and R. D. Johnston, Eucalypts: Volume I. Nelson, Melbourne 1969, 1982, etc.
 • L'Heritier de Brutelles, C. L. (). Sertum Anglicum. Paris: Didot. 
 • Richard K. P. Pankhurst (). Economic History of Ethiopia. Addis Ababa: Haile Selassie I University. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de eucalipt
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Eucalipt

Resurse medicinale[modificare | modificare sursă]