1492 - Cucerirea paradisului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
1492 - Cucerirea paradisului
1492: Conquest of Paradise

Afișul românesc al filmului
Titlu original1492
Genfilm biografic
dramă
film de aventuri[1]
film istoric[*][1]  Modificați la Wikidata
RegizorRidley Scott  Modificați la Wikidata
ScenaristRoselyne Bosch[*][[Roselyne Bosch (French film producer, writer and film director)|​]]  Modificați la Wikidata
ProducătorRoselyne Bosch[*][[Roselyne Bosch (French film producer, writer and film director)|​]]
Ridley Scott  Modificați la Wikidata
StudioLégende Entreprises[*][[Légende Entreprises (French film production company)|​]]
Gaumont
France 2
Due West[*][[Due West (American country music band)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuitorParamount Pictures
Netflix  Modificați la Wikidata
Director de imagineAdrian Biddle[*][[Adrian Biddle (English cinematographer (1952-2005))|​]]  Modificați la Wikidata
MontajWilliam M. Anderson[*][[William M. Anderson (Irish film editor)|​]]
Françoise Bonnot[*][[Françoise Bonnot (French film editor (1939-2018))|​]][1]
Armen Minasian[*][[Armen Minasian (American film editor)|​]][1]  Modificați la Wikidata
MuzicaVangelis  Modificați la Wikidata
DistribuțieGérard Depardieu (Cristofor Columb, Christopher Columbus)
Armand Assante (Gabriel Sánchez[*][[Gabriel Sánchez |​]], Gabriel Sánchez, Columbus's archrival in Castile)
Sigourney Weaver (Isabela I a Castiliei, Isabella I of Castile)
Ángela Molina[*] (Beatriz Enríquez de Arana[*][[Beatriz Enríquez de Arana (mistress of Christopher Columbus)|​]], Beatriz Enríquez de Arana)
Fernando Rey (Antonio de Marchena[*][[Antonio de Marchena (Spanish Franciscan (15th century))|​]], Antonio de Marchena)
Tchéky Karyo[*][[Tchéky Karyo (actor francez)|​]] (Martín Alonso Pinzón[*][[Martín Alonso Pinzón (explorator spaniol)|​]], Martín Alonso Pinzón)
Frank Langella (Luis de Santángel[*][[Luis de Santángel (Spanish finance minister)|​]], Luis de Santángel)
Michael Wincott[*][[Michael Wincott (actor canadian)|​]] (Adrián de Moxica[*][[Adrián de Moxica (explorator spaniol)|​]], Adrián de Moxica)
Arnold Vosloo (Hernando de Guevara)
Steven Waddington[*][[Steven Waddington (actor britanic)|​]] (Bartolomeu Columb[*], Bartholomew Columbus)
Juan Diego Botto[*] (Diego Colón[*][[Diego Colón (Spanish explorer and son of Christopher Columbus)|​]], Diego Columbus)
Achero Mañas[*] (Rodrigo de Triana[*][[Rodrigo de Triana (explorator spaniol)|​]], Ship's Boy)
Billy L. Sullivan[*] (Ferdinand Columbus[*][[Ferdinand Columbus (Spanish bibliophile and cosmographer, the second son of Christopher Columbus (1488-1539))|​]], Younger Ferdinand Columbus)
Fernando Guillén Cuervo[*] (Diego Colombos[*][[Diego Colombos (Italian navigator)|​]], Giacomo Columbus)
Kevin Dunn[*][[Kevin Dunn (actor american)|​]] (Captain Méndez)
Loren Dean[*] (Ferdinand Columbus[*][[Ferdinand Columbus (Spanish bibliophile and cosmographer, the second son of Christopher Columbus (1488-1539))|​]], Older Ferdinand Columbus)
...încă 5  Modificați la Wikidata
Premiera (Statele Unite ale Americii)[2]
(Suedia)[3]
(Germania)[4]  Modificați la Wikidata
Durata149 min.  Modificați la Wikidata
Țara Franța
 Regatul Unit
 Statele Unite ale Americii
 Spania  Modificați la Wikidata
Filmat înBlanes
Insulele Virgine Americane  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiCaraibe  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
Prezență online

1492 - Cucerirea paradisului este un film istoric, apărut în anul 1992, în regia lui Ridley Scott care este și producător. În rolurile principale sunt actorii Gérard Depardieu, Armand Assante și Sigourney Weaver. Portretizează o versiune a călătoriilor spre Lumea Nouă efectuate de către exploratorul genovez Cristofor Columb și efectul pe care l-au avut asupra amerindienilor.

Filmul a fost lansat pentru a sărbători 500 de ani de la călătoria lui Columb.[5]

Subiect[modificare | modificare sursă]

Conștient că pământul este rotund, Cristofor Columb a propus o călătorie spre Asia cu plecarae spre vest, însă îi lipseau nave și echipaj. Teologii catolici de la Universitatea din Salamanca erau împotriva planului lui Columb nedorind să fie confirmate scrierile lui Ptolemeu. Columb este abordat de Martín Pinzón, un proprietar de nave din Palos, care îi face cunoștință cu bancherul Luis de Santángel, căruia Regina Isabela I îi datora bani. Columb se întâlnește cu regina și aceasta îi garantează călătoria în schimbul promisiunii de a aduce înapoi cantități mari de aur.

Columb păcălește apoi mai mulți marinari, spunându-le că va fi o călătorie de doar șapte săptămâni, iar cele trei corăbii pornesc la drum. După nouă săptămâni, nici urmă de uscat. Echipajul devine nerăbdător și există posibilitatea unei revolte. Columb susține un discurs inspirațional care coincide cu un vârf favorabil, iar spiritele se calmează. Noaptea, Columb descoperă țânțari la born, ceea ce indică apropierea de uscat. Deodată, din ceață, apar vegetația luxuriantă și plaja cu nisip de pe Guanahani.

Europenii se împrietenesc cu localnicii, iar aceștia le arată aurul colectat. Columb îl învață spaniola pe unul dintre ei ca să poată comunica. Apoi îi anunță că se va întoarce în Spania de unde vor reveni și mai mulți europeni. Columb lasă în urmă un grup care începe colonizarea europeană a Americii. Înapoi în Spania, este primit la un banchet de către regină care este dezamăgită de cantitatea mică de aur adusă, dar acceptă darurile oferite. În a doua expediție, Columb pleacă cu 17 nave și peste 1.000 de oameni. La sosirea pe insulă, descoperă că toți oamenii lăsați au fost omorâți. Când tribul este confruntat de Columb și oamenii săi, indienii transmit că un alt trib a venit și i-a omorât. Columb în crede, dar ofițerul Adrián de Moxica nu este convins. Începe construcția orașului La Isabela și se ridică și clopotul orașului în turn.

Patru ani mai târziu, amerindienii sunt forțați să mineze după aur. Moxica îl pedepsește pe unul dintre cei care vin fără aut, tăindu-i mâna. Fapta violentă este aflatăîn întreg tribul, iar membrii dispar în pădure. Columb se teme de un eventual război, știind că localnicii îi depășesc numeric. Întors acasă, își găsește casa în flăcări, Moxica declanșând incendiul. Curând, triburile se întorc să lupte cu spaniolii, iar insula devine scenă de război. Columb primește ordinul de a reveni în Spania.

Columb este acuzat de nepotism pentru că a oferit poziții administrative prietenilor săi, jignind astfel nobili precum Moxica. Este înlocuit cu Francisco de Bobadilla. Se întoarce în Castilia pentru a fi încarcerat, dar este scos de către fiii săi pe cauțiune. Este chemat de regină care îl convinge să efectueze o nouă călătorie încare să nu ia vreunul dintre frații săi și nici să nu revină în colonie. Bătrân fiind, Columb este uitat în Spania, descoperirea Lumii Noi fiindu-i atribuită lui Amerigo Vespucci. Fiul lui Columb, Ferdinand, își roagă tatăl să îi povestească aventurile ca să le poată scrie.

Distribuția[modificare | modificare sursă]

Muzica[modificare | modificare sursă]

Compozitorul grec Vangelis a scris coloana sonoră. Tema de bază a filmului, "Conquest of Paradise", a fost deseori folosită de oameni politici în campanii electorale.[6][7][8][9]

Recepția[modificare | modificare sursă]

Box office[modificare | modificare sursă]

1492 - Cucerirea paradisului a câștigat în Spania un milion de dolari în primele cinci zile de distribuție în cinematografe.[10] În Statele Unite și Canada, filmul a fost lansat de Paramount Pictures la 9 octombrie 1992. Versiunea lansată a fost editată la 150 de minute, anumite scene violente și brutale fiind îndepărtate pentru a primi un rating PG-13 care să permită și prezența tinerilor în cinematografe.[11] Filmul a fost o dezamăgire la box office în Statele Unite, debutând pe locul șapte cu încasări de 3.002.680 de dolari.[12][13][14] În Franța, a fost lansat la 12 octombrie 1992, cu încasări de aproape un milion și jumătate de dolari în primul weekend.[10] Până la finalul anului 1992, a avut încasări pe plan internațional de 47 de milioane de dolari.[15] It went on to gross $59 million.[16]

Regizorul Ridley Scott a pus ratarea din box office pe seama faptului că americanii nu înțeleg acceptul european: „Ei nu înțeleg nimic ce nu vine din Texas sau din America” și a adăugat: “Este unul dintre filmele mele favorite. Însă în America nu au știut cum să-l lanseze. În Europa, a adunat 57 de milioane de dolari.“[17]

Analiza criticilor[modificare | modificare sursă]

Filmul a primit cronici mixte din partea criticilor,[18][19][20][21][22] site-ul Rotten Tomatoes oferind un rating de 32% pe baza a 22 de reviewuri. Concluzia a fost: „Incorect istoric și inert din punct de vedere dramatic. Povestea lui Scott nu exploatează grandoarea lui Columb.”[23] Criticul de film Roger Ebert a considerat filmul ca fiind satisfăcător, iar „Depardieu îi oferă gravitate, prestațiile actorilor secundari sunt convingătoare, locurile de filmare sunt realiste și simțim că a fost nevoie de curaj să pleci spre nicăieri doar pentru că o portocală este rotundă.”[24]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Česko-Slovenská filmová databáze 
  2. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=1492.htm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=17060&type=MOVIE&iv=Basic  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Lexiconul german al filmelor internaționale 
  5. ^ Mathews, Jack (). „MOVIES : Voyage of Rediscovery : With '1492,' director Ridley Scott and writer Roselyne Bosch aim to portray Christopher Columbus not as a legend but as an extraordinary though flawed person”. Los Angeles Times. Accesat în . 
  6. ^ Conquista do Paraíso, Hernâni Matos, blog Estremoz Net, 24 July 2013 (Portuguese)
  7. ^ A Conquista do Paraíso, neves, aj, 19 August 2010, blog Voz do Seven 2 (Portuguese)
  8. ^ [Da avaliação de Passos Coelho], cbs, blog La force des choses, 10 April 2011 (Portuguese)
  9. ^ „КАШИН”. Telegram. 
  10. ^ a b Groves, Don (). „Smooth sailing for '1492' in debuts”. Variety. p. 60. 
  11. ^ 1492 - Cucerirea paradisului în Catalogul Institutului American de Film
  12. ^ Cohn, Lawrence (). „National B.O”. Variety. p. 10. 
  13. ^ Fox, David J. (). „Weekend Box Office A Bang-Up Opening for 'Under Siege'. Los Angeles Times. Accesat în . 
  14. ^ 1492 - Cucerirea paradisului la Box Office Mojo
  15. ^ „U.S. pics at home and abroad”. Variety. . p. 56. 
  16. ^ „1492: Conquest of Paradise (1992) - IMDb”. www.imdb.com. 
  17. ^ „Ridley Scott interview on House of Gucci, Lady Gaga, and dropping out of Dune”. . 
  18. ^ „Columbus As A Hollywood Hustler”. Newsweek. Accesat în . 
  19. ^ „1492: Conquest of Paradise”. The Washington Post. . Accesat în . 
  20. ^ „1492: Conquest of Paradise”. Variety. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ „1492: Conquest of Paradise”. Deseret News. Accesat în . 
  22. ^ „1492: Conquest of Paradise”. Entertainment Weekly. . Accesat în . [nefuncțională]
  23. ^ „1492: Conquest of Paradise (1992)” – via www.rottentomatoes.com. 
  24. ^ 1492 Review by Roger Ebert

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de 1492 - Cucerirea paradisului.