Napoleon (film din 2023)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Napoleon
Afișul filmului
Afișul filmului
Rating
Titlu originalNapoleon
Genfilm istoric[*][1]
film biografic[1][2]
Film epic
film de aventuri[1][3]
film de război[1]
dramă[3]  Modificați la Wikidata
RegizorRidley Scott[2]  Modificați la Wikidata
ScenaristDavid Scarpa[*][[David Scarpa (scenarist american)|​]][4]  Modificați la Wikidata
ProducătorRidley Scott
Kevin J. Walsh[*][[Kevin J. Walsh (producător de film american)|​]]  Modificați la Wikidata
StudioScott Free Productions[*][[Scott Free Productions (British film and television production company)|​]]
Apple Studios[*][[Apple Studios (film and television production company, subsidiary of Apple Inc.)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuitorApple TV+
Sony Pictures Releasing[*][[Sony Pictures Releasing (American film distributor owned by Sony)|​]]
InterCom[*][[InterCom (Hungarian film distribution business)|​]][5]
Sony Pictures Releasing France[*][[Sony Pictures Releasing France |​]][1]  Modificați la Wikidata
Director de imagineDariusz Wolski[*][[Dariusz Wolski (Polish cinematographer)|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaMartin Phipps[*][[Martin Phipps (compozitor britanic)|​]]  Modificați la Wikidata
CostumeJanty Yates[*][[Janty Yates (British costume designer)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieVanessa Kirby[*][[Vanessa Kirby (actriță britanică)|​]] (Joséphine de Beauharnais)
Joaquin Phoenix (Napoleon I)
Tahar Rahim[*] (Paul Barras[*])
Youssef Kerkour[*][[Youssef Kerkour (Moroccan-British actor)|​]] (Louis Nicolas Davout)
Ludivine Sagnier[*][[Ludivine Sagnier (actriță franceză)|​]] (Tereza Cabarrus)
Ian McNeice[*] (Ludovic al XVIII-lea al Franței)
John Hollingworth[*] (Michel Ney)
Matthew Needham[*][[Matthew Needham (actor britanic)|​]] (Lucien Bonaparte)
Edouard Philipponnat[*][[Edouard Philipponnat (Actor)|​]] (Alexandru I al Rusiei)
Erin Ainsworth[*][[Erin Ainsworth (actress)|​]] (Hortense de Beauharnais)
Ben Miles[*] (Armand Augustin Louis de Caulaincourt)
Phil Cornwell[*][[Phil Cornwell (English comedian, actor, impressionist and writer)|​]] (Charles-Henri Sanson[*])
Paul Rhys (Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord)
Mark Bonnar[*][[Mark Bonnar (Scottish actor)|​]] (Jean-Andoche Junot)
Davide Tucci[*][[Davide Tucci (actor maltez)|​]] (Lazare Hoche)
Thom Ashley[*][[Thom Ashley (actor)|​]] (Charles Angélique François Huchet de La Bédoyère[*][[Charles Angélique François Huchet de La Bédoyère (French General)|​]])
...încă 8  Modificați la Wikidata
Premiera (Statele Unite ale Americii)
(Ungaria, Italia și Cehia)[3][6][5]  Modificați la Wikidata
Durata158 min.[7][2]  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii[8][2]
 Regatul Unit[1][2]  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză[1]  Modificați la Wikidata
Website oficialhttps://www.napoleon.movie  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Napoleon este un film epic dramatic istoric, regizat și produs de Ridley Scott după un scenariu scris de David Scarpa. Rolul lui Napoleon este interpretat de actorul Joaquin Phoenix.[9][10] Filmul prezintă ascensiunea la putere a conducătorului francez.

Napoleon a avut premiera la Salle Pleyel din Paris la 14 noiembrie 2023 și a fost lansat în Statele Unite și Regatul Unit la 22 noiembrie 2023, de Sony Pictures Releasing, înainte de a fi difuzat pe Apple TV+ la o dată ulterioară. Filmul a încasat 214 milioane de dolari americani în întreaga lume și a avut recenzii mixte din partea criticilor (deși în principal recenzii negative în Franța), cu laude pentru secvențele de luptă, deși a fost criticat pentru ritmul, tonul și inexactitățile sale istorice.

Premisă[modificare | modificare sursă]

Filmul descrie ascensiunea la putere a lui Napoleon prin prisma relației sale captivante și volatile cu împărăteasa Joséphine.[9][10]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Joaquin Phoenix (stânga) interpretează rolul lui Napoleon (dreapta)

Producție[modificare | modificare sursă]

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

La 14 octombrie 2020, în aceeași zi în care filmările la Ultimul duel s-au încheiat, Ridley Scott a anunțat Kitbag (Bastonul) ca următorul său proiect pentru 20th Century Studios, pe care îl va regiza și îl va produce după un scenariu de David Scarpa⁠(d), colaboratorul lui Scott la Pentru toți banii din lume. Titlul proiectului Kitbag era derivat din zicala: „Fiecare soldat poartă în raniță un baston de mareșal”. Filmul a fost redenumit ca Napoleon. Se pare că Joaquin Phoenix a fost atașat să joace rolul generalului francez și împăratului Franței Napoléon Bonaparte, după ce a colaborat cu regizorul în 2000 la Gladiatorul.[11] Cu toate acestea, când înțelegerea lui Scott cu 20th Century Studios s-a încheiat până la sfârșitul anului, proiectul a devenit disponibil pentru alte studiouri importante. În ianuarie 2021, Apple Studios și-a anunțat angajamentul de a finanța și produce filmul, iar filmările au fost programate să aibă loc în Regatul Unit în 2022. „Napoleon este un bărbat de care am fost întotdeauna fascinat”, a declarat Scott, „a apărut de nicăieri ca să conducă totul – dar în tot acest timp a purtat un război romantic cu soția sa adulterină Joséphine. El a cucerit lumea pentru a încerca să-i câștige dragostea și, când nu a putut, a cucerit-o pentru a o distruge și s-a autodistrus în acest proces.”[12]

Actrița Jodie Comer din Ultimul duel a fost prima alegere a lui Scott pentru a juca rolul împărătesei Joséphine. Ea a intrat în negocieri pentru a juca în martie 2021, și-a confirmat distribuția în septembrie și a spus: „Tocmai am profitat de șansa de a lucra din nou cu Ridley și echipa lui și de ideea de a lucra cu Joaquin, pe care îl admir enorm... Sunt atât de încântată să mă adâncesc în acea lume.”[13][14] În noiembrie, ea a spus că rolul ei va fi „o altă provocare uriașă, dar ceea ce îmi place la dramele istorice este acest tip de transformare. Chiar și acum, făcând niște teste de costume și păr pentru Kitbag, este atât de interesant pentru că devine mult mai ușor [...] să [devii]... altcineva.”[15] În aceeași lună, Youssef Kerkour a fost confirmat în distribuție.[16] La 4 ianuarie 2022, Comer a dezvăluit că va renunța la film din cauza modificărilor de programare cauzate de pandemia COVID-19.[9] Vanessa Kirby a fost anunțată ca înlocuitoare a lui Comer mai târziu în acea zi.[10] La 18 ianuarie 2022, producătorul Kevin J. Walsh a declarat că filmul a fost redenumit Napoleon.[17] În februarie, Tahar Rahim a fost adăugat distribuției.[18]

Filmări[modificare | modificare sursă]

The West Front of Lincoln Cathedral seen from the Castle wall in 2006.
Filmările inițiale au avut loc la Catedrala Lincoln

Producția a început în februarie 2022. [18] Filmul va conține șase secvențe majore de luptă, spre deosebire de un alt film cu Napoleon, Waterloo (1970), care s-a concentrat pe o singură bătălie.[19] Napoleon a fost turnat sub titlul de lucru Marengo, o referință la bătălia de la Marengo (1800).[20]

Filmările au avut loc în Lincoln, Anglia, în martie 2022.[21] Se pare că echipa a petrecut o săptămână pentru a pregăti Catedrala Lincoln, care a servit ca decor al catedralei Notre-Dame din Paris. Filmările în catedrală au avut loc în 17 și 18 martie, între orele 7 dimineata si 7 seara.[22][23][24]

Filmările au avut loc și pe Stowe Avenue and House, Buckinghamshire; Palatul Blenheim din Woodstock, Oxfordshire;[25][26][27] West Wycombe Park din Buckinghamshire, Anglia;[28] Petworth House din Sussex, Anglia[29] și Boughton House din Kettering, Anglia.[30] De asemenea, era programat să fie filmat în Malta timp de trei săptămâni, începând din mai 2022. Fort Ricasoli din Kalkara⁠(d), Malta, urmează să fie transformat în locul asediului de la Toulon din 1793, unde Napoleon a avut prima sa victorie.[31][32][33]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g AlloCiné, accesat în  
  2. ^ a b c d e FilmTv.it, accesat în  
  3. ^ a b c Movieplayer.it, accesat în  
  4. ^ „Napoleon”, Internet Movie Database 
  5. ^ a b Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása, accesat în  
  6. ^ https://www.csfd.cz/film/925732-napoleon/prehled/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ film distribution certificate database, accesat în  
  8. ^ FilmAffinity, accesat în  
  9. ^ a b c Kit, Borys (). „Jodie Comer Exits Ridley Scott's Napoleon Drama Kitbag (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ a b c Grobar, Matt (). „Ridley Scott Chooses Vanessa Kirby To Play Josephine Opposite Joaquin Phoenix's Napoleon In Apple Epic Kitbag. Deadline Hollywood. Accesat în . 
  11. ^ Fleming, Mike Jr. (). „Ridley Scott Eyes Another Epic: Joaquin Phoenix As Napoleon In Kitbag As Director Today Wraps The Last Duel. Deadline Hollywood. Accesat în . 
  12. ^ Fleming, Mike Jr. (). „Apple Studios Commits To Kitbag, Ridley Scott-Directed Epic With Joaquin Phoenix As French Conqueror Napoléon Bonaparte”. Deadline Hollywood. Accesat în . 
  13. ^ Kroll, Justin (). „Jodie Comer Is Ridley Scott's Choice To Play Josephine Opposite Joaquin Phoenix In Napoléon Bonaparte Pic Kitbag For Apple Studios”. Deadline Hollywood. Accesat în . 
  14. ^ Yossman, K.J. (). Killing Eve Star Jodie Comer Confirmed for Ridley Scott's Kitbag Opposite Joaquin Phoenix”. Variety. Accesat în . 
  15. ^ Ravindran, Manori (). „Jodie Comer on Closing the Chapter on Villanelle, Owning Her Place on Last Duel and Making Her West End Debut”. Variety. Accesat în . 
  16. ^ Boghosian, Raffi (). „Youssef Kerkour on House of Gucci and Challenging Typecasting”. Golden Globes. Accesat în . 
  17. ^ Fleming, Mike Jr. (). „Kevin Walsh Moves From Scott Free Prexy To Multi-Year Apple TV+ Producing Deal”. Deadline Hollywood. Accesat în . 
  18. ^ a b Kroll, Justin (). The Serpent Star Tahar Rahim Joins Joaquin Phoenix In Apple And Ridley Scott's Napoleon. Deadline Hollywood. Accesat în . 
  19. ^ Hammond, Pete (). „Ridley Scott On House Of Gucci, The Last Duel, Upcoming Napoleon And Gladiator Epics, And Why He Just Keeps Going – Behind The Lens”. Deadline Hollywood. Accesat în . 
  20. ^ Karran, Ellis (). „Movie set at Lincoln Cathedral continues to expand ahead of Napoleon filming this week”. The Lincolnite. Accesat în . 
  21. ^ Verney, Joseph (). „Hollywood filmmaker Ridley Scott casting for new movie in Lincoln starring Joaquin Phoenix”. The Lincolnite. Accesat în . 
  22. ^ „Napoleon filming set to start soon”. Lincolnshire County Council⁠(d). . Accesat în . 
  23. ^ Karran, Ellis (). „Lincoln Cathedral plays role of Notre Dame on Napoleon film set”. The Lincolnite. Accesat în . 
  24. ^ Karran, Ellis (). „Watch: Joaquin Phoenix and Ridley Scott spotted at Lincoln Cathedral during Napoleon filming”. The Lincolnite. Accesat în . 
  25. ^ Perry, Sophie (). „Film directed by Ridley Scott starring Jodie Comer and Joaquin Phoenix to shoot in Oxfordshire”. Oxford Mail⁠(d). Accesat în . 
  26. ^ Ryder, Liam (). „Is Napoleon filming in West Wycombe? Apple-produced biopic starring Joaquin Phoenix reportedly shooting in Bucks”. Buckinghamshire Live. Accesat în . 
  27. ^ Morl, Lily (). „Napoleon biopic film starring Joaquin Phoenix to close Buckingham road next month”. Buckinghamshire Live. Accesat în . 
  28. ^ Butler, Rory; Mykkanen, Noora (). „Ridley Scott Napoleon 2023: film crew spotted at West Wycombe Park”. Bucks Free Press⁠(d). Accesat în . 
  29. ^ Harding, Charlotte (). „Petworth House closed for filming”. Sussex Express⁠(d). Accesat în . 
  30. ^ Bagley, Alison (). „Hollywood Napoleon movie comes to Kettering stately home”. Northamptonshire Evening Telegraph⁠(d). Accesat în . 
  31. ^ Green, Jennifer (). „Malta Is Ready for Its Close-Up as a Prime International Shooting Destination”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
  32. ^ Macnab, Geoffrey (January 31, 2022). „Russell Crowe, Ridley Scott, Colin Trevorrow honoured at inaugural Malta Film Awards”. Screen Daily⁠(d). Accesat în limited.  Mai multe valori specificate pentru |accessdate= și |access-date= (ajutor); Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  33. ^ Vella, Luke (). „Malta set for Ridley Scott's Napoleon epic Kitbag with Joaquin Phoenix”. Malta Today⁠(d). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]