Utilizator:WikiUser70176/Ciorne

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aceasta este pagina unui utilizator Wikipedia.

Dacă ați ajuns la această pagină pe orice alt site decât Wikipedia, înseamnă că vizitați un site-oglindă. S-ar putea ca acesta să nu fi fost actualizat și este totodată posibil ca utilizatorul căruia îi aparține această pagină să nu aibă nicio legătură cu orice alt site în afară de Wikipedia însăși. Pagina originală se află la http://ro.wikipedia.org/wiki/Utilizator:WikiUser70176/Ciorne.

Wikimedia Foundation
Wikimedia Foundation
WikiUser70176 Utilizator Discuții Utile Formate Traduceri Ciorne Contor Creări Global

Ciorna 1[modificare | modificare sursă]

Vreau sa aduc paginile de legume la stardard de pagini de calitate, cu cat mai multe referinte din articole stiintifice, ca ce e acolo, cu homeopatii si leacuri din batrani si sfaturi medicale, e jale. Expertiza mea este in principal in domeniul stiintei, mai ales in ramurile biologiei (neurostiinte, genetica, bio moleculara, immunologie etc.). Nu e prima data cand incerc imbunatatirea wikipediei romanesti, dar de doua ori inainte m-am lovit de editori veterani dar ignoranti ale caror abuzuri sau "argumente" din mai stiu eu ce bloguri au fost preferate articolelor stiintifice sau din surse autoritative cum ar fi institute de cercetare de catre diversi admini pe baze de politici interne sau pe baza de vechimea respectivului editor. De curand m-am lovit de o problema lingvistica cu un nevorbitor de limba romana (!), dar pentru ca Domnia Sa era veteran in randul ciupercilor, desi ridicol de ignorant in chestii minore, de exemplu formarea pluralului in limba romana (doi arpagici?!), iata ca vreo doi admini se coborara sa ma dojeneasca pentru ca Domnul cu pricina e veteran. Ceea ce este, de altfel, in cazul meu, o politica de succes ca asa de mult urasc razboaiele editoriale si ignorantii cu agende personale ca ma plec cuvincios si ma retrag, asa cum am mai facut-o de doua ori, si imi continui impulsurile editoriale pe en-wiki, unde, in aproape 20 de ani, nu am avut nicio problema, niciodata, desi am editat pagini controversate (COVID, Jan 6th, Vlad Tepes, etc). Toata poliloghia asta e un fel de avertizare si/sau rugaminte: daca va place cum arata paginile pe care le-am facut si, mai ales, considerati ca sunt de calitate, lasati-ma sa-mi fac treaba si ajutati-ma daca dau de ignoranti care incep razboaie editoriale. Ca singur nu ma bat cu nimeni, am destula treaba irl; wiki e un hobby care, daca devine neplacut, il parasesc. Mai mult ca sigur vor fi greseli pe paginile pe care le fac pentru ca traduc simultan din 3-4 limbi si e un Turn Babel la mine in cap; ca atare, mai aleg vreun cuvant nepotrivit sau frazeologia nu suna tocmai bine. Schimbati Dvs. sau atrageti-mi atentia intr-un mod neagresiv (mai ales pasiv-agresiv, ca anumiti admini) si voi raspunde la fel. Ca doar avem un scop comun: sa imbunatatim wikipedia. Si daca avem idei diferite despre "a imbunatati", nicio problema, Wikipedia este incredibil de birocrata, asadar avem politici de indrumare si reguli cu duiumul.

  • P.S. Pentru cei interesati de istorie si, mai ales, cunoscatori de istorie, sunt pagini despre topici romanesti care sunt editate furios si sistematic ba de catre nationalisti religiosi romani, ba de catre omologii lor maghiari pe en-wiki. Adminii fac si ei ce pot, numai ca nefiind stapani pe subiect, fac cam ca si adminii romani: dau dreptate celului cu vechime mai mare si editari mai multe (in ciuda faptului ca insusi Jimmy Wales a condamnat ferm aceasta politica). Eu stau depaaaaaarte de aceste pagini, v-am spus ca urasc razboaiele editoriale cu patima (vedeti Talk:Péter Eckstein-Kovács. Dar daca vreti sa aduceti imbunatatiri pe pagini despre Romania si nu aveti acces, puneti-le pe pagina mea CU REFERINTE SERIOASE si le pot adauga eu. Nu cine stie ce drepturi pe en-wiki, dar sunt extended autoconfirmed si pot accesa pagini semi sau complet protejate.


Ciorna 2[modificare | modificare sursă]

Chorba

Bulgarian bean chorba with tomatoes and red peppers.
Origine
Alte denumiriCiorbă, shurbah, shorwa, čorba, çorba
Regiunea sau statulBalkans, Central Europe, Eastern Europe, Central Asia, North Africa, Arabia
Informații
Ingredient principalWater, Meat, Beans، Vegetables and legumes

Ciorba este un fel de mâncare din categoria supelor consistente, cu multe ingrediente și deseori acrite, găsite în bucătăriile naționale din Europa de Sud-Est, Orientul Mijlociu, Maghreb, Iran, Turcia, Asia Centrală, Africa de Est și Asia de Sud. Se servește atât ca atare cât și cu pâine. [1]

Ciorba se regăsește în bucătăriile naționale din Europa de Sud-Est, Orientul Mijlociu, Maghreb, Iran, Turcia, Asia Centrală, Africa de Est și Asia de Sud. Se servește atât ca atare cât și cu pâine. [2]

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul ciorbă, precum și omonimele sale din multe limbi balcanice, este un împrumut din turcescul otoman چوربا (çorba), care la rândul lui este un împrumut din persană شوربا (šōrbā).

Cuvântul este compus din شور (šōr) care înseamnă „sărat, cu gust de saramură” și با () care înseamnă „tocană”.[3] Primul cuvânt provine din limba partiană (limba extinctă din nord-vestul Iranului) și al doilea din persana vorbită în Imperiul Sasanid.

Cuvântul arab dialectal شوربة (šūrba) sau شربة (šurba) este, de asemenea, un împrumut din persană și nu poate fi legată etimologic de شرب (šariba) care însemnă „a bea”.

Ciorba se mai numește și chorba (engleză), shorba (amharică ሾርባ), sho'rva (uzbecă шўрва), shorwa (paștună: شوروا‎), chorba (bulgară чорба), čorba (sârbocroată), shurbad (somaleză), shurpa (rusă шурпа), shorpa (uigură شورپا/ шорпа), çorba (turcă), shorpo (kirghiză) și sorpa (kazahă сорпа).  În subcontinentul indian, termenul shorbā în urdu-hindi (शोरबा) înseamnă pur și simplu sos. Este un fel de mâncare Mughlai și are forme vegetariene precum ciorba de roșii.

Tipuri[modificare | modificare sursă]

Ciorba românească este un fel principal de mâncare ce conține carne, legume, este de obicei înnăcrit și garnisit cu verdețuri precum leușteanul și/sau pătrunjelul. Feluri tradiționale sunt ciorba de burtă, ciorba de cartofi, ciorba de găină, ciorba de miel, ciorba de pește, ciorba de perișoare, ciorba de potroace, ciorba de vită. Borșul este o ciorbă acră care se folosește în regiunea Moldovei. [4] Se serveste fierbinte. [5]

În Moldova, ciorba se acrește de obicei cu borș obținut din fermentarea tărâțelor și se numește la fel, borș.[6][7]

În Afganistan, ciorba este un fel de mâncare simplu care este de obicei amestecat cu pâine.[8] Principalele ingrediente pentru ciorba afgană sunt cartofii, fasolea și carnea. Se servește de obicei cu pâine afgană dastarkhān. [9]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi si[modificare | modificare sursă]

  • Lista de supe
  • Lista de tocane

Referințe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de WikiUser70176/Ciorne

[[Categorie:Bucătăria bulgărească]] [[Categorie:Bucătăria moldovenească]] [[Categorie:Bucătăria românească]] [[Categorie:Bucătăria arabă]] [[Categorie:Bucătăria indiană]] [[Categorie:Bucătăria bosniacă]] [[Categorie:Cuvinte și expresii în limba turcă]]

  1. ^ Roden, Claudia (). A Book of Middle Eastern Food. United States: Random House, Inc., New York. p. 109. ISBN 0394-71948-4. 
  2. ^ Roden, Claudia (). A Book of Middle Eastern Food. United States: Random House, Inc., New York. p. 109. ISBN 0394-71948-4. 
  3. ^ „A Comprehensive Persian-English Dictionary, Including the Arabic Words and Phrases to be Met with in Persian Literature”. dsal.uchicago.ed (în engleză). . Accesat în . 
  4. ^ „Teorii de istorie culinară care ne dezamăgesc: borșul și mujdeiul, singurele alimente cu adevărat românești. Micii inventați de Cocoșatu' – un mit urban”. adevarul.ro (în engleză). . Accesat în . 
  5. ^ „Ce ciorbă preferă să mănânce românii”. A1.RO. Accesat în . 
  6. ^ Süddeutsche Zeitung
  7. ^ „Teorii de istorie culinară care ne dezamăgesc: borșul și mujdeiul, singurele alimente cu adevărat românești. Micii inventați de Cocoșatu' – un mit urban”. adevarul.ro (în engleză). . Accesat în . 
  8. ^ Bradnock, Robert W. (). South Asian Handbook (în engleză). Trade & Travel Publications. ISBN 9780844299808. 
  9. ^ „Shorwa-E-Tarkari (Meat & Veg Soup) | Afghan Kitchen Recipes”. KitchenRecipes.