Ultramaraton

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultramaratonişti la Cursa Sahara 2011 (Cursa celor 4 deşerturi)

Un ultramaraton este orice cursă mai lungă decât cea tradițională de maraton (care are o lungime de 42,195 km).

Privire de ansamblu[modificare | modificare sursă]

Există două tipuri de curse de ultramaraton: cele care acoperă o distanță specificată, și curse care au loc în timp (cu câștigătorul acoperind cea mai mare distanță în timp). Cele mai frecvente distanțe sunt de 50 și de 100 de kilometri, de 50 de mile (80,4672 km) și de 100 de mile (160,9344 km), deși multe curse au și alte distanțe. Rezultatul de la cursa de 100 de kilometri este recunoscut ca record mondial oficial de către Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism (IAAF), organul de conducere mondial din atletism.[1]

Regiuni[modificare | modificare sursă]

Europa[modificare | modificare sursă]

Ultramaratonul este popular în Europa, originea sa poate fi urmărită aici prin primele sage islandeze. Istoria alergătorilor epocii victoriene din Marea Britanie a fost, de asemenea, documentată. IAYU deține anual Campionatele Europene pentru 50 km, 100 km în 24 de ore. În Europa, mai mult de 300 de ultramaratoane sunt organizate în fiecare an.

Republica Moldova[modificare | modificare sursă]

12/24 ore, apoi 12 ore în Chișinău[2] (iunie) provin din releul zilnic de la mijlocul anilor 1980.

În 2017, a început Rubicon – ultramaraton pe teritoriul Republicii Moldova, care trece prin toată țara de la nord la sud. Traseul anual este construit astfel încât în 3 ani să treacă prin toate regiunile Republicii Moldova, inclusiv pe teritoriul Republicii Moldovenești Nistrene.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „– 100 Kilometres Records”. Iaaf.org. Accesat în . 
  2. ^ running.org.md Arhivat în , la Wayback Machine.
Sports icon.png  Acest articol despre sport este un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui!