Tomás Antônio Gonzaga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Tomás Antônio Gonzaga
Tomás Antônio Gonzaga.JPG
Date personale
Născut 11 august 1744
Miragaia (Porto), Portugalia
Decedat 1812
Ilha de Moçambique, Mozambic
Naționalitate portugheză Portugalia
Cetățenie Flag of Brazil.svg Brazilia
Flag of Portugal (1750).svg Portugalia Modificați la Wikidata
Ocupație poet, jurist
Pseudonim Dirceu
Limbi Limba portugheză[1]  Modificați la Wikidata
Studii Universitatea din Coimbra
Activitatea literară
Mișcare/curent literar neoclasicism

Tomás Antônio Gonzaga (n. 11 august 1744 - d. 1812) a fost un poet brazilian. Este considerat cel mai popular poet de limbă portugheză după Camões.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Porto din tată brazilian și mamă portugheză. Pe când era copil, familia sa a locuit în Brazilia, la Recife, apoi la Bahia. Este trimis în Portugalia, unde frecventează Universitatea de la Coimbra. La 24 de ani își ia doctoratul în Drept.

În 1789, acuzat pentru participarea la mișcarea pentru independența Braziliei, Inconfidência Mineira, este arestat într-o închisoare din Rio de Janeiro unde petrece trei ani, după care este exilat în Mozambic. Acolo cunoaște un portughez bogat căruia îi devine ginere. Aici va petrece restul vieții practicând avocatura.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

  • 1788/1799?: Scrisori chiliene ("Cartas Chilenas"), prin care se dovedește un maestru al satirei politice îndreptate împotriva colonialismului portughez și prin care a contribuit la deșteptarea conștiinței naționale a brazilienilor
  • 1792: Marília de Dirceu, dedicată unei foste iubite și care se remarcă prin expresia clasică și deosebita simplitate a sentimentelor
  • 1799: Lire ("Liras"), poezii meditative.
  1. ^ „Tomás Antônio Gonzaga”, data.bnf.fr[*] http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb123867616, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (help)