Micul vagabond

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Micul vagabond
Apariții
Creat deCharlie Chaplin  Modificați la Wikidata
Jucat deCharlie Chaplin  Modificați la Wikidata
Profil
Sexulbărbat[*]  Modificați la Wikidata
Ocupațievagabond[*]  Modificați la Wikidata
Relații

Micul vagabond[1] (în engleză The Little Tramp) sau Vagabondul (în engleză The Tramp) sau Charlot a fost cel mai memorabil personaj de pe marele ecran al actorului britanic Charlie Chaplin și o emblemă a cinematografiei mondiale în epoca filmului mut. Micul vagabond este, de asemenea, titlul unui film mut cu Chaplin, pe care Chaplin l-a scris și regizat în 1915.

Micul vagabond, așa cum a fost interpretat de Chaplin, este un personaj copilăros, confuz, dar în general bun la suflet, un vagabond care se străduiește să se comporte cu manierele și demnitatea unui domn, în ciuda statutului său social real. Cu toate acestea, în timp ce este gata să accepte orice loc de muncă găsește, el își folosește și viclenia pentru a obține ceea ce are nevoie pentru a supraviețui și pentru a scăpa de autorități, care nu tolerează bufoneriile sale. Cu toate acestea, filmele lui Chaplin nu l-au reprezentat întotdeauna ca pe un vagabond. Personajul ("The little fellow," așa cum l-a numit Chaplin) este rareori denumit pe ecran, deși uneori era identificat ca "Charlie" și rar, ca în versiunea mută originală a filmului Goana după aur, "The little funny tramp".

A apărut prima dată în filmul Kid Auto Races at Venice (1914, Keystone Studios) și ultima dată în 1936 în filmul Timpuri noi.[2][3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Micul vagabond” din filmul Luminile orașului a triplat audiența TVR 2 Arhivat în , la Wayback Machine., Radio România Cultural. Adus la 19 mai 2014. Accesat la 25 februarie 2019. Filmul a fost realizat la trei ani după lansarea în SUA a primului film cu sonor. Charlie Chaplin a fost întrebat de ce nu a folosit noua tehnologie. Răspunsul lui a fost scurt și cuprinzător: Cuvintele nu sunt felul Micului vagabond de a se exprima. Limbajul corporal ține loc de cuvinte.
  2. ^ „Timpuri noi”, ultimul film în care Chaplin îl joacă pe Micul Vagabond, tvr.ro
  3. ^ Modern Times, charliechaplin.com