Tibor Pézsa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Tibor Pézsa
Pézsa Tibor fortepan 84707.jpg
Tibor Pézsa în 1967
Informații personale
Născut(ă) (86 de ani)
Esztergom, Ungaria
Înălțime1,91 m
Greutate85 kg
ȚarăUngaria Ungaria
Armăsabie
Mânădreptaci
ClubHonvéd Budapesta

Tibor Pézsa (n. , Strigoniu, Regatul Ungariei, Ungaria) este un scrimer ungur specializat pe sabie, laureat cu patru medalii olimpice, inclusiv o medalie de aur la individual la Tokyo 1964. A cucerit și nouă medalii mondiale, inclusiv două de aur.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a apucat de scrimă la vârsta de 18 ani la Esztergom, apoi a activat la clubul Honvéd Budapesta sub conducerea lui János Szűcs. A fost unul din membrii echipei care a cucerit medalia de aur la Universiada din 1957, apoi a obținut prima sa medalie mondială, argintul pe echipe, la Campionatul Mondial din 1962 de la Buenos Aires. Cariera sa a culminat cu titlul olimpic la individual la Jocurile Olimpice din 1964.

După ce s-a retras din activitatea competițională în 1973, a devenit maestru de scrimă. A fost antrenorul principal al lotului național din Ungaria din 1978 până 1982, apoi a lucrat la clubul german FC Tauberbischofsheim. În anul 2005 și-a înființat propriul său club de scrimă, Pézsa Tibor Vívóakadémia, unde a pregătit-o, printre altele, pe Anna Márton. În anul 2014 a fost numit cetățean de onoare orașului Esztergom.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • „Pézsa Tibor olimpiai bajnok kardvívó, edző, minden idők egyik legsikeresebb magyar vívója 80 éves” (în maghiară). MTVA. 
  • Tibor Pézsa la Olympedia.org Modificați la Wikidata