Anna Márton

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anna Márton
Informații personale
Născut(ă) (29 de ani)
Budapesta, Ungaria
ȚarăUngaria Ungaria
Armăsabie
Mânădreptace
ClubMTK-Pézsa Tibor Vívóakadémia
Antrenor principalGábor Gárdos, Tibor Pézsa
Clasamentul FIEcurent

Anna Márton (n. , Budapesta, Ungaria) este o scrimeră maghiară specializată pe sabie, laureată cu bronz la Campionatul Mondial din 2015, vicecampioană europeană în 2016.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Márton (la stânga) o înfruntă pe ucraineanca Jovnir la Campionatul European din 2014

Márton s-a apucat de scrimă la vârsta de nouă ani. Este pregătită de Gábor Gárdos de la vârsta de zece ani.[2] A câștigat Campionatul European din 2010 pentru cadeți de la Atena și a cucerit o medalie de bronz la Campionatul Mondial pentru cadeți din același an.

În anul 2011, s-a alăturat lotului național de seniori chiar la vârsta de 16 ani, luând parte la Campionatul Mondial din 2011 de la Catania.[3] Nu a putut trece de calificările probei individuale. La proba pe echipe, Ungaria a trecut de Canada și Coreea de Sud, înainte de pierde cu capul de serie nr.1, Rusia, care a câștigat aurul în cele din urmă.

În sezonul 2011–2012, Márton a cucerit două medalii de aur în categoria de cadeți și o medalie de aur la individual în categoria de seniori la Campionatul European de la Poreč. A luat parte la Campionatul European de seniori de la Legnano, dar a fost eliminată în turul întâi de lidera mondială Olha Harlan.[4] În sezonul următor, a ajuns în sferturile de finală la Campionatul European de la Zagreb, pierzând din nou cu Olha Harlan. La Campionatul Mondial „acasă” în Budapesta, s-a oprit în tabloul de 32 în față chinezoaice Zhu Min.

În sezonul 2013-2014, Márton a devenit campion european și campion mondial, tot de juniori. A ajuns în tabloul de 16 la patru etape de Cupa Mondială. A pierdut în turul secund cu rusoaica Iana Egorian la Campionatul European de la Strasbourg, dar a ajuns în tabloul de 16 la Campionatul Mondial de la Kazan, unde a fost eliminată la limită de rusoaica Ekaterina Diacenko.[5]

În sezonul 2014-2015, a cucerit prima sa medalie la o etapa de Cupa Mondială la Challenge-ul Yves Brasseur de la Gent, unde a urcat pe treapta a treia.[6] La Campionatul Mondial de la Moscova, a ajuns în semifinală după ce a trecut de grecoaica Vasiliki Vougiouka. A fost învinsă de rusoaica Sofia Velikaia, care o învinsese deja pe ea la Gent, și s-a mulțumit cu bronzul.[7]

Márton studiază biologia la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://fie.org/fencers/fencer/26354  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b „Márton Anna világai”. UtánpótlásSport (în maghiară). . 
  3. ^ „Márton Anna „Vívás ésszel és szívvel" (în maghiară). ujeuropaalapitvany.hu. 
  4. ^ „Vívó Eb: a világelsővel már nem bírt a 18 éves magyar lány”. Nemzeti Sport Online (în maghiară). . 
  5. ^ „Vívó-vb: egy tussal maradt le a negyeddöntőről Márton Anna”. Nemzeti Sport Online (în maghiară). . 
  6. ^ Alessandro Gennari (). „La Velikaya non ha rivali, tris stagionale a Gand”. Pianeta Scherma (în italiană). 
  7. ^ Alessandro Gennari (). „Semplicemente Velikaya! Secondo oro mondiale”. Pianeta Scherma (în italiană). 

Legături externe[modificare | modificare sursă]