Tian-Șan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Tian Shan (în lb. chineză: 天山, Pinyin: Tiān Shān; lb. uigură: تەڭرىتاغ Tengri Tagh), cunoscut și sub numele de Tengri Tagh sau Tengir-Too, însemnând Munții Cerului sau Muntele Ceresc, este un sistem mare de lanțuri montane situate în Asia Centrală. Cel mai înalt vârf din Tian Shan este Jengish Chokusu, la 7.439 de metri înălțime. Cel mai de jos punct este Depresiunea Turpan, care se află la 154 m sub nivelul mării.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Kârgâzstan (granițele marcate cu roșu) Indentarea de la vest este Valea Fergana.

Tian Shan se afla la nord și la vest de deșertul Taklamakan și direct la nord de bazinul Tarim, în regiunea de frontieră Kazahstan, Kârgâzstan și Xinjiang, în nord-vestul Chinei. În sud se leagă de Munții Pamir, iar la nord și est se întâlnește cu Munții Altai din Mongolia.

Acesti munti fac parte din Centura Alpidă sau Centura orogenică Alpi-Himalaya, ei formându-se prin coliziunea plăcilor indiene și eurasiatice din era cenozoică. Acestea sunt una dintre cele mai lungi lanțuri montane din Asia Centrală și se întind la aproximativ 2.900 de kilometri spre est de Tașkent, în Uzbekistan.

Munții Tian Shan sunt separati de Platoul Tibetan de deșertul Taklimakan și de bazinul Tarim la sud. Principalele râuri care se ridică în Tian Shan sunt Syr Darya, râul Ili și râul Tarim. Canionul Aksu este o caracteristică notabilă în nord-vestul Tian Shan.

Munții respectivi dețin păduri importante de molizi la altitudini de peste 2.000 de metri; versanții inferiori au păduri naturale unice de nuci și mere sălbatice.

S-au stabilit și au prosperat strămoșii unei vegetații importante a culturilor, printre care: caise, pere, Rodii, smochine si cireșe . Regiunea Tian Shan a inclus și animale importante precum ursul, căprioarele și mistrețul, care au contribuit la răspândirea semințelor și la extinderea diversității ecologice.

Lanțuri montane[modificare | modificare sursă]

Tian-Șan cu vechiul drumul mătăsii

Tian Shan au o serie de intervale denumite care sunt adesea menționate separat (toate distanțele sunt aproximative).

În China, Tian Shan începe la nord de Kumul City (Hami) cu Munții Barkol în formă de U, de la aproximativ 600 la 400 kilometri (370 la 250 mi) la est de Ürümqi. Apoi Bogda Shan (muntii zeului) curg de la 350 la 40 kilometri (217 la 25 mi) la est de Ürümqi. Apoi există o zonă joasă între Ürümqi și Depresiunea Turfan. Munții Borohoro încep chiar la sud de Ürümqi și se desfășoară spre vest-nord-vest 450 kilometri (280 mi) separând Dzungaria de bazinul râului Ili. Capătul lor nordic se învecinează pe 200 kilometri (120 mi) Dzungarian Alatau care se întinde spre est nord-est de-a lungul graniței chino-kazah. Încep la 50 kilometri (31 mi) la est de Taldykorgan în Kazahstan și se termină la Poarta Dzungarian. Dzungarian Alatau în nord, Munții Borohoro în mijloc și Ketmen Ridge în sud formează un Z sau S invers, partea de nord-est înglobând o parte a Dzungaria și sud-vest înglobând valea Ili superioara.

În Kârgâzstan, linia principală a Tian Shan continuă ca Narat Range de la baza Borohorosului vest 570 kilometri (350 mi) până la punctul în care China, Kazahstanul și Kârgâzstanul se întâlnesc. Aici este cea mai înaltă parte a gamei – Tian Shan Central, cu Vârful Pobeda (Kakshaal Too gama) și Khan Tengri. La vest de acesta, Tian Shan s-a împărțit într-un „ochi”, cu Lacul Issyk Kul în centru. Partea de sud a lacului este Terskey Alatau și partea de nord Kyungey Ala-Too (Ala-Too umbros și însorit). La nord de Kyungey Ala-Too și paralel cu acesta se află Trans-Ili Alatau în Kazahstan, chiar la sud de Almaty. La vest de ochi, intervalul continuă cu 400 kilometri (250 mi) ca Kyrgyz Ala-Too, separând Regiunea Chüy de Regiunea Naryn și apoi Kazahstanul de valea superioară a râul Talas, a cărui parte de sud este 200 kilometri (120 mi) Munții Talas Ala-Too („Ala-too” este o ortografie kârgâză a lui Alatau ). La capătul de est al Talas Alatau, lanțul Suusamyr Too se întinde spre sud-est, înconjind Valea Suusamyr sau platoul.

În ceea ce privește zona de la sud de Valea Fergana, există un grup de 800 kilometri (500 mi) de munți care se curbează vest-sud-vest de la sud de lacul Issyk Kul, care separă Basinul Tarim de [ [Valea Fergana]]. Munții Fergana se întinde spre nord-est spre Talas Ala-Too și separă bazinul superior Naryn de Fergana propriu-zis. Partea de sud a acestor munți se contopește în Pamir din Tadjikistan (Munții Alay și Munții Trans-Alay). La vest de acesta se află Munții Turkestan, care continuă aproape până la Samarkand.

Religie[modificare | modificare sursă]

Tengrism[modificare | modificare sursă]

În Tengrism, Khan Tengri este stăpânul tuturor spiritelor și zeitatea supremă a religiei și este numele dat celui de-al doilea vârf ca înalt al Tian Shan.[1]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tian-Șan
  1. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite myths