Tarim

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tarim
Date geografice
Bazin hidrograficBazinul Tarim  Modificați la Wikidata
EmisarBazinul Tarim  Modificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă2.030 km  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversateRepublica Populară Chineză  Modificați la Wikidata
AfluențiAksu[*][[Aksu (river in China and Kyrgyzstan)|​]], Yarkand River[*][[Yarkand River (river in the People's Republic of China)|​]], Konqi He[*][[Konqi He (river in the People's Republic of China)|​]], Hotan River[*][[Hotan River (river in the People's Republic of China)|​]], Muzat River[*][[Muzat River (river of Aksu prefecture, Xinjiang, China)|​]]  Modificați la Wikidata
Nume chinezesc
Chineză塔里木河
Nume uigur
Uigurăتارىم دەرياسى

Tarim este un râu cu o lungime de 2.030 km situat în China de nord-vest Asia Centrală. A nu se confunda cu orașul Tarim de pe Valea Hadramaut din Yemenul de sud.

El este cel mai lung râu din Asia Centrală, care izvorăște în regiunea autonomă Xinjiang la sud-est de orașul Aksu prin confluența mai multor râuri, traversează bazinul Tarim în partea de nord a deșertului Taklamakan curgând spre est. Tarim are un bazin hidrografic apreciat între 400.000 și 1 milion de km². Din apele râului au fost irigateîn anul 2002 198.000 km².

Până în anul 1949 râul s-a bifurcat pe cursul inferior, în două ramuri, ramura principală curgând spre sud-vest, iar când era perioada topirii zăpezii se vărsa o parte în regiunea mlăștinoasă Kara Buran Köl. Inainte de seca acest braț, ajungea apa râului să alimenteze și lacul Lop Nor.