Sari la conținut

Răzbunătorii (film din 2012)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la The Avengers (2012 film))
Acest articol se referă la filmul din 2012. Pentru alte sensuri, vedeți Răzbunătorul (dezambiguizare).
Răzbunătorii
The Avengers

Afișul filmului
Titlu originalThe Avengers
RegizorJoss Whedon
ScenaristJoss Whedon
Povestire deZak Penn
Joss Whedon
Bazat peThe Avengers de
Stan Lee
Jack Kirby
ProducătorKevin Feige
StudioMarvel Studios
DistribuitorWalt Disney Pictures[1]
Director de imagineSeamus McGarvey
MontajJeffrey Ford
Lisa Lassek
MuzicaAlan Silvestri
CostumeAlexandra Byrne[*]  Modificați la Wikidata
DistribuțieRobert Downey, Jr.
Chris Evans
Mark Ruffalo
Chris Hemsworth
Scarlett Johansson
Jeremy Renner
Tom Hiddleston
Clark Gregg
Cobie Smulders
Stellan Skarsgård
Samuel L. Jackson
Premiera11 aprilie 2012
Durata142 min.[1]
ȚaraStatele Unite
Filmat înLong Island
New York City
Los Angeles
New Mexico
Pittsburgh  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiNew York City
Calcutta  Modificați la Wikidata
Limba originalăEngleză
PremiiMTV Movie Award for Best Villain[*][[MTV Movie Award for Best Villain (MTV award)|​]] (Tom Hiddleston, )
Premiul Saturn pentru cel mai bun film științifico-fantastic ()
Hugo Award for Best Dramatic Presentation, Long Form[*][[Hugo Award for Best Dramatic Presentation, Long Form (award by the World Science Fiction Society)|​]] ()  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale (Janek Sirrs[*][[Janek Sirrs (Visual effects artist)|​]], Jeff White[*][[Jeff White (Visual Effects Artist)|​]], Guy Williams[*][[Guy Williams (visual effects supervisor)|​]] și Dan Sudick[*][[Dan Sudick (visual effects supervisor)|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget$220 milioane[2]
Încasări$1,518,594,910 [3]
Website oficialhttps://www.marvel.com/movies/the-avengers  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Răzbunătorii (titlu original Marvel's The Avengers, Marvel Avengers Assemble în Marea Britanie și Irlanda,[1][4] sau simplu The Avengers) este un film american cu supereroi produs de către Marvel Studios și distribuit de Walt Disney Pictures[2], pe baza echipei de eroi din Marvel Comics cu același nume.

Filmul este primul din franciza Răzbunătorii și al șaselea din Marvel Cinematic Universe (MCU). Cum filmul aduce împreună toți super-eroii din MCU de până acum, el reprezintă sfârșitul Fazei 1 a MCU, urmând ca filmele viitoare să alcătuiască Faza 2 și Faza 3 respectiv.

Filmul este scris și regizat de Joss Whedon, iar în rolurile principale interpretează actorii Robert Downey, Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Clark Gregg, Cobie Smulders, Stellan Skarsgård și Samuel L. Jackson.

Dezvoltarea filmului Răzbunătorii a început când Marvel Studios a primit un împrumut de la Merrill Lynch în aprilie 2005. După succesul filmului Iron Man din mai 2008, Marvel a anunțat că Răzbunătorii va avea premierea în iulie 2011. După ce Johansson a semnat în martie 2009, filmul a fost devansat pentru a fi lansat în 2012. Whedon a fost adus în cadrul echipei de producție în aprilie 2010 și a rescris scenariul original creat de Zak Penn. Producția filmului a început în aprilie 2011 în Albuquerque, New Mexico,înainte de a se muta la Cleveland, Ohio, în August și în New York City în septembrie. Filmul a fost convertit la formatul 3D în faza de post-producție.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Asgardianul Loki se întâlnește cu The Other, liderul unei rase extraterestre, cunoscută sub numele de Chitauri. În schimbul preluării Tesseractului, o sursă puternică de energie cu potențial necunoscut, The Other îi promite lui Loki o armată cu care să poată cuceri Pământul.

Nick Fury, directorul agenției de spionaj S.H.I.E.L.D., și agentul său locotenent, Maria Hill, sosesc la o unitate de cercetare izolată în timpul unei evacuări, unde fizicianul Dr. Erik Selvig conduce o echipă de cercetare care experimentează pe Tesseract. Agentul Phil Coulson explică faptul că obiectul a început să emită o formă neobișnuită de energie. Tesseractul se activează brusc și deschide o gaură de vierme, permițându-i lui Loki să ajungă pe Pământ. Loki fură Tesseractul și folosește sceptrul său primit de la The Other pentru a-i înrobi pe Selvig și câțiva alți agenți, inclusiv Clint Barton, pentru a-l ajuta în evadare.

Ca răspuns la atac, Fury reactivează inițiativa "Răzbunătorii". Agentul Natasha Romanoff este trimisă în Calcutta pentru a-l recruta Dr. Bruce Banner să urmărească Tesseractul prin emisiile sale de radiații gamma. Coulson îl vizitează pe Tony Stark pentru a-i readuce aminte de cercetările lui Selvig, în timp ce Fury îl recrutează pe Steve Rogers pentru misiunea de a recupera Tesseractul.

În Stuttgart, Barton fură iridiul necesar stabilizării puterii Tesseractului, în timp ce Loki creează o distragere, ducând la o scurtă confruntare cu Rogers, Stark și Romanoff, la urma căreia Loki se predă. În timp ce Loki este escortat într-un avion cu reacție S.H.I.E.L.D., Thor, fratele său adoptiv, sosește, atacă avionul și îl eliberează, sperând să-l convingă să-și abandoneze planul și să se întoarcă în Asgard. După o confruntare cu Stark și Rogers, Thor este de acord să îl lase pe Loki să fie închis pe transportatorul aerian al S.H.I.E.L.D. La sosire, Loki este imediat închis, în timp ce Banner și Stark încearcă să localizeze Tesseractul.

Răzbunătorii devin despărțiți, atât din punct de vedere a cum să se apropie de Loki, cât și de revelația că S.H.I.E.L.D. intenționează să valorifice Tesseractul pentru a dezvolta arme împotriva extratereștrilor ostili. În timp ce grupul se ceartă, Barton și ceilalți agenți controlați de Loki atacă transportatorul, dezactivând unul dintre motoarele sale și făcându-l pe Banner să se transforme în Hulk. Stark și Rogers lucrează împreună pentru a reporni motorul deteriorat, iar Thor încearcă să oprească daunele cauzate de Hulk. Romanoff se luptă cu Barton și îl lasă inconștient, distrugând astfel controlul minții al lui Loki. Loki îl ucide pe Coulson și scapă, aruncandu-l pe Thor din transportator, în timp ce Hulk cade la randul lui pe pământ și se transformă înapoi în Banner, după ce a atacat un avion de luptă S.H.I.E.L.D.

Fury folosește moartea lui Coulson pentru a-i motiva pe Răzbunători să lucreze ca o echipă. Stark și Rogers își dau seama că, pentru Loki, învingerea lor nu va fi de ajuns; el vrea să-i învingă în public pentru a se arăta demn de a conduce Pământul. Loki folosește Tesseract și un dispozitiv construit de Selvig pentru a deschide o gaură de vierme deasupra turnului Stark prin care armata de Chitauri poate sosi din spațiu, începand astfel invazia.

Rogers, Stark, Romanoff, Barton și Thor luptă împreună pentru a apăra New York-ul, locația găurii de vierme. Banner sosește și el și se transformă în Hulk. Astfel, Răzbunătorii luptă ca o echipă cu Chitaurii, în timp ce evacuează civili. Hulk îl găsește pe Loki și îl bate, lăsandu-l inconștient. Romanoff ajunge la generatorul de gaură de vierme unde, împreună cu Selvig (eliberat de controlul minții lui Loki), începe să-l oprească folosind sceptrul lui Loki. Între timp, superiorii lui Fury de la Consiliul de Securitate Mondială încearcă să pună capăt invaziei lansând o rachetă nucleară către oraș. Stark interceptează racheta și o duce prin gaura de vierme către flota Chitauri. Racheta detonează, distrugând navă mamă Chitauri și dezactivând toți soldații rămași pe Pământ. Costumul lui Stark nu mai are putere, astfel că el cade înapoi pe pămant prin gaura de vierme, chiar înainte ce Romanoff să o închidă. Hulk îl prinde și îl salvează, iar apoi Răzbunătorii îl confruntă împreună pe Loki, care se predă cu adevărat.

În urma bătăliei, Thor îl duce pe Loki și Tesseractul în Asgard, în timp ce Răzbunătorii o iau fiecare pe drumul său, dar Fury își exprimă încrederea că se vor întoarce, când va fi nevoie de ei.

Într-o scenă la mijlocul genericului, The Other îi spune stăpanului său despre atacul eșuat asupra Pămantului. Dar acesta, dezvăluit a fi Thanos, nu este supărat și doar zambește în tăcere. Într-o altă scenă după credite, Răzbunătorii mănâncă în tăcere niște shawarma la un restaurant.

Actori/Roluri[modificare | modificare sursă]

Cast of The Avengers at the 2010 San Diego Comic-Con International, with Joss Whedon and Kevin Feige.

Producție[modificare | modificare sursă]

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Pre-producție[modificare | modificare sursă]

Filmări[modificare | modificare sursă]

Premiera[modificare | modificare sursă]

Box office[modificare | modificare sursă]

Recenzii critice[modificare | modificare sursă]

Sequeluri[modificare | modificare sursă]

Avengers: Age of Ultron[modificare | modificare sursă]

Un sequel, intitulat Avengers: Age of Ultron,[5] regizat și scenarizat de Whedon,[6] a fost lansat pe 1 mai 2015.[7] Mulți actori din distribuție își vor relua rolurile, lor alăturânduli-se și Elizabeth Olsen ca Wanda Maximoff / Scarlet Witch, Aaron Taylor-Johnson ca Pietro Maximoff / Quicksilver, Paul Bettany ca Vision și James Spader ca Ultron.[8]

Avengers: Infinity War[modificare | modificare sursă]

În octombrie 2014, a fost anunțat Avengers: Infinity War ca și continuare a seriei, cu Partea 1 lansată pe 27 aprilie 2018 și Partea 2 programată pe 8 mai 2019.[9]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Marvel Avengers Assemble. British Board of Film Classification. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Breznican, Anthony (). 'The Avengers': Your First Look at the Dream Team!”. Entertainment Weekly. Time Inc. (1175): 37; online p. 2. Arhivat din original la . Accesat în . At risk is not only the movie's estimated $220 million budget, but also one of the most promising tent pole franchises in Hollywood. 
  3. ^ „The Avengers (2012)”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  4. ^ „Marvel Avengers Assemble”. Irish Film Classification Office. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „SDCC 2013: Joss Whedon Reveals Avengers: Age of Ultron”. Marvel. . Accesat în . 
  6. ^ Braser, Marc (). „Joss Whedon will return for 'The Avengers 2'. Variety. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Kit, Borys (). „Disney Sets Release Date for 'Avengers 2'. The Hollywood Reporter. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Marvel's 'Avengers: Age of Ultron' Official Synopsis Spells Big Trouble for Tony Stark”. Stitch Kingdom. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Strom, Marc (). „Marvel's The Avengers Head Into an Infinity War”. Marvel.com. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Răzbunătorii