Terraria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Terraria
Terraria
Logo
Dezvoltator(i)Engine Software[*]
505 Games[*]
Re-Logic[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i)505 Games[*]  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Steam
GOG.com[1]
Humble Store[*][2]
Nintendo eShop[*]
Microsoft Store[*]  Modificați la Wikidata
Designer(i)
  • Andrew Spinks
  • Whitney Baird
Compozitor(i)Scott Lloyd Shelly
Motor graficMicrosoft XNA[*]  Modificați la Wikidata
Ultima versiune1.4.1.2[3]  Modificați la Wikidata
PlatformăWindows Phone
Android
PlayStation Vita
PlayStation 3
Microsoft Windows
Xbox One
PlayStation 4
Xbox 360
iOS
Wii U
PlayStation 4
macOS
Linux
Nintendo 3DS
Nintendo Switch  Modificați la Wikidata
Dată lansare
Genurijoc video Indie  Modificați la Wikidata
ModuriSingleplayer
Multiplayer  Modificați la Wikidata
Mediadisc optic[*]
distribuire digitală
digital download[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Twitter username
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGIPEGI 12[*]  Modificați la Wikidata
USKUSK 6[*]  Modificați la Wikidata
ESRBTeen[*]  Modificați la Wikidata

Terraria este un joc video action-adventure sandbox lansat de studioul de jocuri Re-logic. Jocul are ca scop explorarea, confecționarea uneltelor, construcția diferitelor structuri și lupta cu diferite creaturi generate în lumea 2D. A fost lansat în 16 mai 2011 și a vândut în prima sa zi 50,000 de copii. A avut 17.000 de jucători online în acelasi timp pe durata primei sale zile. În prima sa săptămâna a vândut 200.000 de copii, făcându-l cel mai vândut joc pe steam al săptămânii, în fața lui Portal 2' și The Witcher 2. A rămas cel mai vândut joc în 6 zile.

Jocul[modificare | modificare sursă]

Terraria este observat datorită asemănării lui cu Minecraft și explorarea aventuroasă din Metroid. Jocul în sine conține cicluri zi & noapte, atacatori nocturni și subterani, elemente de construcție ale lumii și caracterele avansate. Jocul are un stil grafic bazat pe titlu amintind de caracterele pe 16 biti din SNES. La crearea caracterului, fiecare jucător are un târnăcop și o secure din cupru. Pornesc cu 100 viață. Când un caracter apare într-o lume, un NPC, Ghidul, apare lângă și îi explică ce trebuie să facă. Sunt 3 tipuri de dificultate: Usor, Medium, Greu. Ele variază doar în puterea NPC-urilor. În ușor, jucătorul pierde jumătate din bani, în Medium el pierde toate itemele, în Greu el se transformă în fantomă și după ce se deconectează caracterul dispare din lista.

Inamici[modificare | modificare sursă]

Noaptea, diferite creaturi se spawn-ează, ca și zombie sau Ochi Demonici, care vor ataca constant jucătorul până dimineața. La răsărit, toate dispar, chiar dacă atacă jucătorul. Creaturile de zi sunt limitate la mazga (slime) , însă depinde si de teren (biom) . Lumea este formata din 8 terenuri : Cel normal ( unde caracterul se spawn-eaza pentru prima oara ) , de gheata, de coruptie/crimson, de desert, de junglă, de plaja, iad ( Underworld ) si spatiul. În fiecare seară este o șansă să apară o lună sângeroasă. De-a lungul lunii sângeroase, mai mulți monștrii vor apărea, de asemenea zombie, vor putea deschide ușile. Jucătorii pot chema de asemenea monștrii puternici ( Bosi ) ca și Ochiul lui Cthulhu ( Eye of Cthulhu ) , Skeletron , Mancătorul Lumiilor ( Eater of Worlds - Coruptie ) , Creierul lui Cthulhu ( Brain of Cthulhu - Crimson ) si Regina albina ( Queen bee ) . Fiecare hartă are o temniță în care se află iteme neobișnuite. Jucătorul trebuie să-l omoare pe Skeletron pentru a a ajunge in temnită. Învingând Zidul de carne ( Wall of Flesh - Underworld ) cartea se transformă automat în dificultatea "Greu" ( Hardmode ) care conține monștrii noi, blocuri, terenuri, și multe altele.

Caracterstici ale jocului[modificare | modificare sursă]

Terraria are caracteristici care nu sunt prezente în jocurile din care e inspirat. Completând obiectivele jocului, ca și distrugând monștrii sau dobândind viață bonus jucătorii pot ocupa structuri sau camere pe care le-au construit. Acestea pot atrage NPC-uri ca și Vânzătorul, Demolatorul, Druidul, Dealerul de arme, Vânzătorul de arme, Asistenta, Mecanicul, Vrăjitorul și Moș Crăciun. Moș Crăciun apare doar în sezonul de Crăciun (15-31 Decembrie). Caracterul poate cumpăra echipament cu banii pe care îi ia de la luptele cu monștrii, vânzarea obiectelor, spargerea ulcelelor sau găsirea cuferelor de comori ascunse în harta. Jocul generează în hârti ecosisteme numite biomuri cu monștrii și învelișuri unice, cum ar fi Lumea-De-Jos(Underworld), un biom înconjurat de lavă, demoni, și șerpi scheleti. Alt biom mai este desertul și jungla, care pot fi găsite la suprafață dar și sub pământ.

Evenimente aleatorii se întâmplă pe durata jocului, cum ar fi Luna Sângeroasă (Blood Moon), unde numărul monștrilor crește, iar zombie pot sparge ușile. Alt eveniment este Invazia Goblinilor, unde sunt trimiși goblini ca să intre în casa jucătorului. Meteoriții pot cădea aleator pe durata jocului, de acolo se poate obține Minereul de meteorit (Meteorite ore), care este folosit la obținerea obiectelor de meteorit. Evenimente pot fi cauzate de asemenea prin distrugerea Sferelor Întunecate(Shadow Orbs) din Corupție(Corruption) sau Inimilor Crimson (Crimson Hearts) din Crimson.

Obtinerea resurselor[modificare | modificare sursă]

Jucatorii obțin resurse în terraria folosind 3 unelte primare. Solul solid și blocurile tari ce realizează lumea 2D pot fi minerite cu ajutorul târnăcopului. Copacii, sau alte structuri pe bază de lemn pot fi minerite cu securea. Iar blocurile de fundal sunt sparte cu ajutorul ciocanului. Viteza cu care obiectele lucrează este determinată de structura obiectelor, ce poate fi modificată la stațiile de confecționare. Obiectele din lemn si cupru (cele de calitate slabă) obțin materialele foarte încet, iar cele de calitate mare (Demonita, Aur), pot obține resursele în două sau trei lovituri. Cu cât caracterul obține obiecte mai bune, cu atât achiziția obiectelor este mai mare. Reforjarea prin Goblin Tinkerer schimbă un atribut al unui obiect la un anumit preț. Caracterul poate obține obiecte de asemenea prin uciderea monștrilor, prin găsirea cuferelor în hărți, din ulcelele de sub pământ și de la negustori.

Resursele obținute pot fi transformate în obiecte și echipament prin accesul la meniu, dacă caracterul este în apropierea unei stații de confecționare și alegerea unei rețete, dacă caracterul are toate ingredientele necesare pentru rețetă. Atât timp cât ingredientele corecte sunt deținute de jucător, poti da click pe obiectul pe care îl dorești din meniu, opozit jocului Minecraft, unde trebuie să pui ingredientele într-o anumită ordine. Sunt diferite tipuri de stații de confecționare, iar obiectele sunt obținute din stațiile lor de confecționare specifice. Unele obiecte sunt disponibile doar din confecționare, iar altele sunt doar găsite. Dacă este adus un anume ingredient, ghidul poate să listeze toate obiectele ce pot fi confecționate cu acel obiect.


Modul "Greu" ( Hardmode )[modificare | modificare sursă]

Dupa ce invingi Zidul de Carne ( Wall of Flesh ) , apare modul "Greu" ( Hardmode ). Chiar dupa ce-l invingi, apare un nou Biom corupt (Hollow) in care apar creaturi mistice precum zane (pixie) , inaltandu-se pana la suprafata in forma de "X" sau de "V". Coruptia începe să se răspîndească si va deveni mult mai grea cu multi monstri noi periculosi. Biomul sfant este un biom multicolor care adauga licorne(unicorni) si zane. Exista si trei bosi noi cu care te poti lupta, fiind versiuni mai puternice la bosii ceilalti: Gemenii ( The Twins ) ( De la Ochiul lui Ctulhu - Eye of Ctulhu ), Distrugatorul ( Destroyer ) ( De la Mancatorul Lumilor - Eater of Worlds ) si Scheletul Prim ( Skeleon Prime ) ( De la Skeletron ). De la acesti bosi primesti suflete ( iteme noi) care te ajuta sa faci multe lucruri puternice.

De asemenea, daca gasesti altare demon, poti sa le distrugi cu ciocanul pe care l-ai primit dupa ce l-ai omorat pe Zidul de Carne. Asta va adauga minerale noi:Cobalt, Mythril, Adamantite, Paladium, Orichalcum sau Titanium.

Categorii Exista 5 categorii in care te poti juca, aceste categorii nu se pot juca de la inceput, deoarece nu exista destule resurse, dar, pe parcursul jocului vei intalnii diferite arme, cele care consuma mana (arme magice), arme consumabile (arme care se pot arunca sau Trowing),cele corp la corp (melee), cele la distanta (ranged) si cele cu minioni (summoner su evocator) Pe parcursul adventurii se vor gasi aceste tipuri de arme fie care cu avantajele si dezavantajele lor.

Modurile de joc generale și selecția dificultății lumii.[modificare | modificare sursă]

Din versiunea 1.3 a jocului a fost introdus modul Expert de joc, o setare din meniul de creere a unei noi lumi, care ridică dificultatea respectivei lumi și implicit inamicilor acesteia ( Boși și inamici normali ) cu un anumit procent, care variază de la inamic la inamic. Tot legat de modul Expert de joc, anumite obiecte care sunt primite în momentul combaterii monștrilor sunt acum exclusive acestui mod.

Recent în versiunea 1.4 au fost introduse 2 noi moduri. Primul este numit Master mode, care este o variantă mai extremă al modului Expert. Similar cu cel din urmă, modul Master introduce mecanici noi, mult mai grele decat ce era deja implementat, fiind cel mai greu mod de joc până în momentul de față. Exact ca și în modul Expert, Master mode-ul are obiecte exclusive lui.

Al 2-lea mod de joc este modul Journey, care în teorie este ca un Creative din Minecraft dar cu o mică schimbare. Pe langă optiunile de control absolut asupra tuturor aspectelor legate de prezența inamicilor, dificultarea lor, vremea și ora, în loc să ai de la bun început toate obiectele din joc, tu le vei descoperii treptat în momentul în care le culegi. Odată ce un obiect este în inventarul tău, va trebuii să mai culegi câteva (fiecare obiect are câte un numar specific) pentru a putea să il folosești la infinit.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Terraria a fost dezvoltat de Re-Logic , developarea lui a început în Ianuarie 2011. Jocul a fost lansat în Mai 16, 2011. Re-Logic este compus din Andrew Spinks, care a realizat designul jocului și a programat jocul împreună cu Finn Bryce. Muzica a fost compusă de Scott Lloyd Shelley în studioul Ressonance Array. În momenul de față Terraria a ajuns la presupusul update final, mai exact versiunea 1.4. Expansiunea a fost lansată în 16 Mai 2020 și a fost extrem de așteptată de comunitate încă din anul 2018 când au fost primele mențiuni ale unui patch final. A fost arătat pentru prima dată la E3 2019 printr-un trailer. Până în momentul actual jocul a avut parte de multe update-uri, principalele care au livrat conținut nou major pe parcursul anilor au fost patch-urile 1.1, 1.2, 1.3, 1.3.4 și 1.4.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ GOG.com 
  2. ^ Humble Store 
  3. ^ https://terraria.gamepedia.com/1.4.1.2  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]