Terraria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Terraria
Terraria
Logo
Dezvoltator(i)Engine Software[*]
505 Games[*]
Re-Logic[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i)505 Games[*]  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)NA 505 Games
EU 505 Games
JP Spike Chunsoft
Designer(i)
  • Andrew Spinks
  • Whitney Baird
Compozitor(i)Scott Lloyd Shelly
Motor graficMicrosoft XNA[*]  Modificați la Wikidata
Ultima versiune1.3.5.3[1]  Modificați la Wikidata
PlatformăWindows Phone
Android
PlayStation Vita
PlayStation 3
Microsoft Windows
Xbox One
PlayStation 4
Xbox 360
iOS
Wii U
PlayStation 4
macOS
Linux
Nintendo 3DS  Modificați la Wikidata
Dată lansare
GenuriJoc video Indie
Open-world  Modificați la Wikidata
ModuriSingleplayer
Multiplayer  Modificați la Wikidata
Mediadisc optic[*]
Distribuire digitală
Steam
GOG.com
Humble Store[*]
Nintendo eShop[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
tweeter
Ratinguri
PEGIPEGI 12[*]  Modificați la Wikidata
USKUSK 6[*]  Modificați la Wikidata
ESRBTeen[*]  Modificați la Wikidata

Terraria este un joc video action-adventure sandbox lansat de studioul de jocuri Re-logic. Jocul are ca scop explorarea, confecționarea uneltelor, construcția diferitelor structuri și lupta cu diferite creaturi generate în lumea 2D. A fost lansat în 16 mai 2011 și a vândut în prima sa zi 50,000 de copii. A avut 17.000 de jucători online în acelasi timp pe durata primei sale zile. În prima sa săptămâna a vândut 200.000 de copii, făcându-l cel mai vândut joc pe steam al săptămânii, în fața lui Portal 2' și The Witcher 2. A rămas cel mai vândut joc în 6 zile.

Jocul[modificare | modificare sursă]

Terraria este observat datorită asemănării lui cu Minecraft și explorarea aventuroasă din Metroid. Jocul în sine conține cicluri zi & noapte, atacatori nocturni și subterani, elemente de construcție ale lumii și caracterele avansate. Jocul are un stil grafic bazat pe titlu amintind de caracterele pe 16 biti din SNES. La crearea caracterului, fiecare jucător are un târnăcop și o secure din cupru. Pornesc cu 100 viață. Când un caracter apare într-o lume, un NPC, Ghidul, apare lângă și îi explică ce trebuie să facă. Sunt 3 tipuri de dificultate: Usor, Medium, Greu. Ele variază doar în puterea NPC-urilor. În ușor, jucătorul pierde jumătate din bani, în Medium el pierde toate itemele, în Greu el se transformă în fantomă și după ce se deconectează caracterul dispare din lista.

Inamici[modificare | modificare sursă]

Noaptea, diferite creaturi se spawn-ează, ca și zombie sau Ochi Demonici, care vor ataca constant jucătorul până dimineața. La răsărit, toate dispar, chiar dacă atacă jucătorul. Creaturile de zi sunt limitate la mazga (slime) , însă depinde si de teren (biom) . Lumea este formata din 8 terenuri : Cel normal ( unde caracterul se spawn-eaza pentru prima oara ) , de gheata, de coruptie/crimson, de desert, de junglă, de plaja, iad ( Underworld ) si spatiul. În fiecare seară este o șansă să apară o lună sângeroasă. De-a lungul lunii sângeroase, mai mulți monștrii vor apărea, de asemenea zombie, vor putea deschide ușile. Jucătorii pot chema de asemenea monștrii puternici ( Bosi ) ca și Ochiul lui Cthulhu ( Eye of Cthulhu ) , Skeletron , Mancătorul Lumiilor ( Eater of Worlds - Coruptie ) , Creierul lui Cthulhu ( Brain of Cthulhu - Crimson ) si Regina albina ( Queen bee ) . Fiecare hartă are o temniță în care se află iteme neobișnuite. Jucătorul trebuie să-l omoare pe Skeletron pentru a a ajunge in temnită. Învingând Zidul de carne ( Wall of Flesh - Underworld ) cartea se transformă automat în dificultatea "Greu" ( Hardmode ) care conține monștrii noi, blocuri, terenuri, și multe altele.

Caracterstici ale jocului[modificare | modificare sursă]

Terraria are caracteristici care nu sunt prezente în jocurile din care e inspirat. Completând obiectivele jocului, ca și distrugând monștrii sau dobândind viață bonus jucătorii pot ocupa structuri sau camere pe care le-au construit. Acestea pot atrage NPC-uri ca și Vânzătorul, Demolatorul, Druidul, Dealerul de arme, Vânzătorul de arme, Asistenta, Mecanicul, Vrăjitorul și Moș Crăciun. Moș Crăciun apare doar în sezonul de Crăciun (15-31 Decembrie). Caracterul poate cumpăra echipament cu banii pe care îi ia de la luptele cu monștrii, vânzarea obiectelor, spargerea ulcelelor sau găsirea cuferelor de comori ascunse în harta. Jocul generează în hârti ecosisteme numite biomuri cu monștrii și învelișuri unice, cum ar fi Lumea-De-Jos(Underworld), un biom înconjurat de lavă, demoni, și șerpi scheleti. Alt biom mai este desertul și jungla, care pot fi găsite la suprafață dar și sub pământ.

Evenimente aleatorii se întâmplă pe durata jocului, cum ar fi Luna Sângeroasă (Blood Moon), unde numărul monștrilor crește, iar zombie pot sparge ușile. Alt eveniment este Invazia Goblinilor, unde sunt trimiși goblini ca să intre în casa jucătorului. Meteoriții pot cădea aleator pe durata jocului, de acolo se poate obține Minereul de meteorit (Meteorite ore), care este folosit la obținerea obiectelor de meteorit. Evenimente pot fi cauzate de asemenea prin distrugerea Sferelor Întunecate(Shadow Orbs) din Corupție(Corruption).

Obtinerea resurselor[modificare | modificare sursă]

Jucatorii obțin resurse în terraria folosind 3 unelte primare. Solul solid și blocurile tari ce realizează lumea 2D pot fi minerite cu ajutorul târnăcopului. Copacii, sau alte structuri pe bază de lemn pot fi minerite cu securea. Iar blocurile de fundal sunt sparte cu ajutorul ciocanului. Viteza cu care obiectele lucrează este determinată de structura obiectelor, ce poate fi modificată la stațiile de confecționare. Obiectele din lemn si cupru (cele de calitate slabă) obțin materialele foarte încet, iar cele de calitate mare (Demonita, Aur), pot obține resursele în două sau trei lovituri. Cu cât caracterul obține obiecte mai bune, cu atât achiziția obiectelor este mai mare. Reforjarea prin Goblin Tinkerer schimbă un atribut al unui obiect la un anumit preț. Caracterul poate obține obiecte de asemenea prin uciderea monștrilor, prin găsirea cuferelor în hărți, din ulcelele de sub pământ și de la negustori.

Resursele obținute pot fi transformate în obiecte și echipament prin accesul la meniu, dacă caracterul este în apropierea unei stații de confecționare și alegerea unei rețete, dacă caracterul are toate ingredientele necesare pentru rețetă. Atât timp cât ingredientele corecte sunt deținute de jucător, poti da click pe obiectul pe care îl dorești din meniu, opozit jocului Minecraft, unde trebuie să pui ingredientele într-o anumită ordine. Sunt diferite tipuri de stații de confecționare, iar obiectele sunt obținute din stațiile lor de confecționare specifice. Unele obiecte sunt disponibile doar din confecționare, iar altele sunt doar găsite. Dacă este adus un anume ingredient, ghidul poate să listeze toate obiectele ce pot fi confecționate cu acel obiect.


Modul "Greu" ( Hardmode )[modificare | modificare sursă]

Dupa ce invingi Zidul de Carne ( Wall of Flesh ) , apare modul "Greu" ( Hardmode ). Chiar dupa ce-l invingi, apare un nou Biom, Raiul (Heaven), inaltandu-se pana la suprafata in forma de "X" sau de "V". Coruptia începe să se răspîndească si va deveni mult mai grea cu multi monstri noi periculosi. Raiul este un Biom multicolor care adauga licorne(unicorni) si zane. Exista si trei bosi noi cu care te poti lupta, fiind versiuni mai puternice la bosii ceilalti: Gemenii ( The Twins ) ( De la Ochiul lui Ctulhu - Eye of Ctulhu ), Distrugatorul ( Destroyer ) ( De la Mancatorul Lumilor - Eater of Worlds ) si Scheletul Prim ( Skeleon Prime ) ( De la Skeletron ). De la acesti bosi primesti suflete ( items noi) care te ajuta sa faci multe lucruri puternice.

De asemenea, daca gasesti altare demon, poti sa le distrugi cu ciocanul pe care l-ai primit dupa ce l-ai omorat pe Zidul de Carne. Asta va adauga minerale noi:Cobalt, Mythril, Adamantite, Paladium, Orichalcum sau Titanium.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Terraria a fost developat de Re-Logic , developarea lui a început în Ianuarie 2011. Jocul a fost lansat în Mai 16, 2011. Re-Logic este compus din Andrew Spinks, care a realizat designul jocului și a programat jocul împreună cu Finn Bryce. Muzica a fost compusă de Scott Lloyd Shelley în studioul Ressonance Array.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://forums.terraria.org/index.php?threads/pc-1-3-5-is-live.56657/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]