Sepie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sepie
O sepie văzută din lateral
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Mollusca
Clasă: Cephalopoda
Ordin: Sepiida
Familie: Sepiidae
Gen: Sepia

Sepia este un animal acvatic care face parte din subîncrengătura „Mollusca” clasa „Cephalopoda”.

Este o moluscă marină cu corpul oval, prevăzut cu zece brațe acoperite cu numeroase ventuze și cu o cochilie calcaroasă internă și care, când este atacată, elimină o secreție negricioasă dintr-o „glandă de cerneală”, tulburând apa din jur (Sepia officinalis).Sepiile, spre deosebire de caracatițe, au păstrat învelișul de protecție. Ele se deplasează prin propulsie, aceasta fiind realizată prin umplerea unor camere din interiorul corpului cu apă, care este apoi expulzată rapid printr-un sifon în exterior. În caz de pericol elimină o substanță asemănătoare cernelei care reduce vizibilitatea în apă, permițând sepiei să se îndepărteze de eventualii prădători. Sepiile sunt animale care pândesc prada, nefiind capabile de a atinge viteza de deplasare a caracatițelor.

Populații mari de sepii se pot întâlni în mările calde în special lângă coasta Australiei în apropiere de orașul Whyalla (33°2′S 137°34′E ({{PAGENAME}}) / 33.033°S 137.567°E). Acestea ating o lungime de 60 de cm și o greutate de peste 5 kg.

Poate fi preparata in mai multe feluri, prajita, la cuptor, sau chiar vie.[necesită citare]

Ele trăiesc până la 2 săptămâni, iar unele exemplare pot trăi până la 2 luni.[necesită citare]

În general, sepiile au o mărime de 17–20 cm, dar unele exemplare pot ajunge până la 30–40 cm.

Sunt foarte bune pentru rezistență, mai ales cand se aleargă pe distanțe lungi sau se pedalează cu lisapedul.[necesită citare]


Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sepiida