Sari la conținut

Fructe de mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fructe de mare

Fructe de mare sunt, în gastronomie, un ansamblu de animale marine mici: creveți, languste, stridii, homari, langustine, scoici, sepii, caracatițe etc., servite pe gheață sub formă de cocktail sau folosite ca ingrediente în preparate specifice. Deși majoritatea speciilor de crustacee sunt recoltate din mediile cu apă sărată, unele tipuri se găsesc în apele dulci. În plus, se consumă câteva specii de crabi, de exemplu Cardisoma guanhumi în Caraibe.

Multe soiuri de crustacee sunt de fapt strâns legate de insecte și arahnide, care constituie una dintre principalele clase de Artropode. Cephalopoda (calamari, caracatițe, sepie) și bivalve (scoici, stridii) sunt moluște, precum și Gastropodiile (specii acvatice, cum ar fi melcii de mare și ochii, precum și specii de pământ precum melci și limacși).

Fructele de mare utilizate ca o sursă de hrană de oameni includ multe specii de scoici, midii, stridii și melci. Unele crustacee care sunt consumate în mod obișnuit sunt creveții, homarii, racii și crabii.[1] Echinodermele nu sunt recoltate la fel de frecvent pentru alimente ca moluștele și crustaceele; totuși, icrele de echinoidele sunt destul de populare în multe părți ale lumii.[2][3]

Majoritatea crustaceelor mănâncă o dietă compusă în principal din fitoplancton și zooplancton.[4]

Fructele de mare sunt printre cei mai frecvenți alergeni alimentari.[5]

  1. ^ „Shellfish climbs up the popularity ladder; the category is gaining chefs' attention for one-of-a-kind signature menu items”. HighBeam Research. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Fabricant, Florence (). „Sea urchin makes waves, popularity increases on American menus”. Nation's Restaurant News via BNET. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „The sea urchin market in Japan”. Marine Fisheries Review via BNET. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Manual on the Production and Use of Live Food for Aquaculture”. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Accesat în . 
  5. ^ „Shellfish Alergies”. Cleveland Clinic. Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]