Subiect logic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Gramatică
Morfologie
Parte de vorbire
Sintaxă
Cazuri
Sintaxa propoziției
Parte de propoziție
Atribut
Complement
Predicat
Nume predicativ
Subiect
Sintaxa frazei
Propoziție subordonată

Subiectul logic este conceptul la care se referă în fapt o propoziție, spre deosebire de subiectul gramatical care este substantivul sau construcția substantivală la care se referă o propoziție. Cel mai des întâlnit caz de distincție practică dintre cele două este folosirea majorității ca subiect gramatical. De exemplu:

Majoritatea articolelor de pe Wikipedia au fost editate de cel puțin două ori.

În acest caz, subiectul gramatical este "majoritatea", iar subiectul logic este expresia "majoritatea articolelor" care include cuantorul logic "majoritatea" intermediar între cuantificatorul existențial unii și cel universal toți sau fiecare. Verbul predicativ al propoziției se acordă cu subiectul logic, plural în acest caz, nu cu cel gramatical, singular, cum poate părea la o analiză gramaticală superficială.

Trebuie menționat că din punct de vedere strict gramatical și acordul cu singularul este corect în acest caz, iar construcția este acceptată în limba română; cu toate acestea, acordul cu subiectul logic este preferat.

Alt caz de distingere a subiectului logic de cel gramatical e la folosirea diatezei pasive.

Subiectul logic este o noțiune exprimată uneori printr-un nume compus din mai multe cuvinte fiind deci o expresie care conține un substantiv sau înlocuitori insoțiți de atribute sau complemente de obiect direct sau indirect sau agent prin subordonare in cascadă. Aceata expresie cu un nucleu substantiv sau înlocuitori este parte dintr-o relație predicativă. Relația predicativă se poate forma între subiect logic, verb copulativ și expresia predicativă sau între subiect logic, verb predicativ și (complementul de) obiect direct sau indirect exprimat printr-un nume simplu sau complex.

Subiect logic multiplu[modificare | modificare sursă]

Următoarele exemple ilustrează subiectul logic multiplu

Punctele A și B sunt colineare (între ele).
Punctele A și B sunt coplanare (între ele).
Punctele A și B sunt colineare sau coplanare (între ele).