Strabon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Strabo)
Salt la: Navigare, căutare
Strabon

Strabon (Στράβων) -în varianta latinizată Strabo- (n. 63 sau 60 î. Hr. Amaseia Pontica-(astăzi Amasya) - d. 21 sau 26 d. Hr.), era de fapt o poreclă, însemnând Sașiul, purtată de un vestit istoric și geograf antic grec.

A studiat în Asia Minor, Armenia, Grecia, Roma și Alexandria și a călătorit în Europa, Africa și Asia Mică, până la Marea Roșie.

Primele schițe istorice, cuprinse în 47 cărți, scrise probabil între 27 î. Hr. și 7 d. Hr, citate de autori ce i-au urmat, s-au pierdut aproape în întregime.

Apoi a scris Geografia, pe baza propriilor observații și a operelor predecesorilor săi, inclusiv Homer, Eratosthenes, Polybius și Poseidonius. Lucrarea conține, pe lângă material istoric, o serie de descrieri de locuri (clima, relieful, hidrografia) și popoare, cu aspecte etnografice și mitologice, constituind un bogat izvor de cunoștințe despre lumea antică. Valoarea lucrării este inegală, în mare măsură fiindcă Strabo a avut o încrderere deplină în scrierile lui Homer, considerând că acesta a avut o cunoaștere exactă a locurilor și neamurilor despre care narează în epopeile sale și deoarece nu a inclus datele din Istoriile lui Herodot.

Geografia s-a păstrat aproape în întregime , cu excepția unui fragment al cărții a 7-a, din care însă au rămas totuși numeroase fragmente. Lucrarea este împărțită în 17 cărți.:

  • 2 cărți introductive (discuție despre definiția și cadrul geografiei)
  • 8 cărți despre Europa
  • 6 cărți despre Asia
  • 1 carte despre Africa, mai ales Egipt.
Coperta ediţiei din 1620 a operei fundamentale a lui Strabon

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Strabon

Textul on-line al operei fundamentale a lui Strabon, Rerum Geographicarum[modificare | modificare sursă]