Stadionul Petre Libardi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Stadionul Jiul Petroșani)
Stadionul Petre Libardi
AmplasarePetroșani, Hunedoara
Nume completStadionul Petre Libardi
Coordonate45°24′31″N 23°22′3″E ({{PAGENAME}}) / 45.40861°N 23.36750°E
Deschis1982
Renovat2005
ProprietarPrimăria Petroșani
OperatorJiul Petroșani  Modificați la Wikidata
BeneficiarJiul Petroșani
Capacitate15.500
Dimensiuni105 x 68 m
Suprafață de jocgazon natural

Stadionul Petre Libardi, fost Jiul, este un stadion multi-funcțional din orașul Petroșani, județul Hunedoara, România. A fost folosit la meciurile de fotbal de către clubul CSM Jiul Petroșani. A fost construit în 1982 și are o capacitate de 15,500 de locuri.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Distrugerea primului stadion[modificare | modificare sursă]

Incendiu la Stadionul Jiul (25 mai 1975).

Clubul sportiv Jiul Petroșani a avut de-a lungul timpului două stadioane, și cel actual nu ar mai fi fost niciodată construit (poate doar îmbunătățit cel vechi) dacă nu intervenea un incident.

Acesta s-a întâmplat în 25 mai 1975, pe stadionul cu o singură tribună care rezistase aproape de la fondare, mai exact din 1922. În acea zi era programată o partidă cu FC Politehnica Iași, care se anunța extrem de tensionată datorită situației critice la retrogradarea din Divizia A în care se aflau minerii.

Meciul era condus de arbitrul bucureștean Gh. Limona, care a dat startul și disputa a decurs în mod normal până în minutul 14 când a luat foc tribuna veche de 53 de ani, și conducerea a fost obligată să pornească iarăși construcția unui stadion. Pe locul vechiului stadion fiind acum Hotelul "Petroșani" și Parcul Central "Carol Schreter".

Stadionul actual[modificare | modificare sursă]

Noul stadion a devenit unic în România din 1981, și a fost singurul cu două tribune + cea oficială acoperite complet până la inaugurarea arenelor din Cluj, Ploiești si București.

Acesta a fost îmbunătățit la noi standarde după recenta promovare în Superliga României din anul 2005, când s-a acoperit cu scaune de plastic toată suprafața, s-a iluminat un teren de antrenament iar tribuna presei a beneficiat de prize și acces la internet.

Construcția avea totuși instalată o tabelă electronică (destul de veche), amplasată o pistă de atletism în jurul terenului, și patru terenuri de antrenament care aparțin complexului sportiv. Inițial, stadionul avea o capacitate de 30.000 de locuri, însă aceasta a fost redusă la 15.500 de locuri, ca urmare a renovării din anul 2005, ocazie cu care vechile bănci au fost înlocuite cu scaune.

Pe lângă CSM Jiul Petroșani, care actualmente evoluează în Liga a III-a, stadionul a mai fost folosit și de clubul de fotbal ACS Șirineasa, între 2017-2018.