Enclavă

Enclava este un stat sau entitate administrativ-teritorială (sau parte a unui stat ori a unei entități administrativ-teritoriale) înconjurat de teritoriul național al unui alt stat, respectiv entități administrativ-teritoriale.
Enclava este și situare geografică a unui stat sau teritoriu înconjurat total de spațiul altui stat. În alt sens, enclavă semnifică fragmente de roci de altă natură înglobate în masa rocilor eruptive.[1]
Enclavele au fost un fenomen relativ răspândit în geografia politică a Europei medievale și chiar moderne (un exemplu în acest sens fiind oferit de harta Confederației Germane dintre 1815 și 1866). În prezent în lume există doar trei state-enclave : Lesotho, San Marino și Vatican, ultimele două fiind microstate. O enclavă în cadrul Azerbaidjanului este regiunea autonomă Nagorno Karabah. Trei regiuni autonome ale Federației Ruse sunt, de asemenea, enclave : Adîgheia, Ordînsk-Bureatia și Aghinsk-Bureatia.
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ Academia Română, Dicționarul explicativ al limbii române, Editura Univers Enciclopedic Gold, București, 2016.
Vezi și
[modificare | modificare sursă]Bibliografie
[modificare | modificare sursă]- Oleg Serebrian, Dicționar de geopolitică, Editura Polirom, Iași 2006