Sidney Lumet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sidney Lumet în 2007

Sidney Lumet (n. 25 iunie 1924 — d. 9 aprilie 2011[1]) a fost un regizor de film american cu peste 50 de filme printre care 12 Angry Men (12 oameni furioși) (1957), Serpico (1973), După-amiază de câine (1975), Network (Rețeaua) (1976) și Verdictul (1982), filme pentru care a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru Cel mai Bun Regizor, cu excepția lui Serpico.

Conform Encyclopedia of Hollywood, Lumet a fost unul dintre cei mai prolifici regizori ai erei moderne realizând, în medie, mai mult de un film pe an de la debutul său regizoral în 1957.[2] Era recunoscut pentru abilitatea de a atrage actori mari în proiectele sale.

Una dintre temele sale constante pe parcursul carierei a fost "fragilitatea justiției și a poliției și corupția din cadrul lor" conform Biographical Dictionary of Film al lui Thomson.

Sydeny Lumet s-a născut în 1924 ca fiu al unor emigranți evrei din Polonia și a crescut într-un cartier proletar din New York. Tatăl sau, Baruch Lumet, era actor și autor de programe radiofonice, iar mama sa Eugenia Wermus, era de asemenea actriță.

Lumet a început ca regizor off-Broadway, devenind apoi un foarte eficient regizor de film. Primul său film se numără și printre cele mai reușite din cariera lui: un film bine jucat și scris, un adevărat "film problematic", 12 Angry Men (1957), premiat cu Ursul de Aur la Festivalul internațional de film din Berlin din aclași an.

De-atunci Lumet și-a împărțit energia în realizarea altor filme de acest gen, dar și a unor adaptări după piese de teatru și romane. Ca urmare a regizării filmului 12 Angry Men, a devenit răspunzător de îndrumarea primului val de regizori care a făcut trecerea de la televiziune la cinema. În 2005 Lumet a primit un premiu Oscar pentru activitatea sa de o viață, pentru "serviciile strălucite aduse scenariștilor, actorilor și artei filmului". La fel este premiat și filmul Before the Devil Knows You’re Dead, produs în anul 2007.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sidney Lumet, Director of American Film Classics, Dies at 86
  2. ^ Siegel, Scott and Barbara. The Encyclopedia of Hollywood (2004) Checkmark Books, 256

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sidney Lumet