După-amiază de câine

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

După-amiază de câine (în engleză Dog Day Afternoon) este un film dramă American din 1975 regizat de Sidney Lumet și scris de Frank Pierson . Din distribuție fac parte Al Pacino , John Cazale , Chris Sarandon , James Broderick și Charles Durning . Bazat pe fapte reale ce au avut loc în 22 august 1972 , filmul spune povestea lui John "Sonny" Wortzik , care împreună cu prietenul său Salvatore Naturile iau ostatici angajații unei bănci din Brooklyn , New York în încercarea lor de a jefui banca . Titlul filmului se referă la zilele caniculare de vară .

Filmul a fost inspirat din articolul lui P.F. Kluge "The Boys in The Bank" , care spune o poveste asemănătoare a jafului băncii din Brooklyn , jaf pus la cale de John Wojtowicz și Salvatore Naturile . Articolul a fost publicat în revista Life în 1972 . După-amiază de câine a primit , în general , critici pozitive la lansarea sa de către Warner Bros. Pictures în septembrie 1975 . Producția a fost nominalizată la mai multe premii Oscar și Globul de Aur , câștigând un Oscar .

Într-o zi de vară , Sonny atacă o bancă din Brooklyn . Pentru că este disperat și numai așa mai poate să facă rost de bani pentru schimbarea de sex a iubitul lui , Leon . Cu cât nervosul Sonny rămâne mai mult în bancă , ținând ostatici clienții și funcționarii , cu atât afară crește mulțimea curioșilor și numărul polițiștilor . Alternând amenințările că va executa prizonierii cu gesturi prin care încearcă să le câștige încrederea (la un moment dat comandând pizza pentru ei) , Sonny reușește chiar să se facă simpatic celor de afară .

Până când se află că e bisexual , clipă în care e părăsit de majoritate , dar începe să fie aclamat de membrii grupului pentru drepturile homosexualilor .

Extraordinar recital actoricesc al lui Al Pacino în rolul gangsterului pervers .

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Premiul Oscar[modificare | modificare sursă]

Premiul BAFTA[modificare | modificare sursă]

Premiul Globul de Aur[modificare | modificare sursă]