Alejandro González Iñárritu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alejandro González Iñárritu

Alejandro González Iñárritu la producția filmului Biutiful, 2008
Date personale
Născut (60 de ani)
Ciudad de México, Mexic
Căsătorit cuMaría Eladia Hagerman
Cetățenie Mexic[1]
 Spania Modificați la Wikidata
OcupațieRegizor, scenarist, producător de film, compozitor
Limbi vorbitelimba engleză
limba spaniolă[4] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversidad Iberoamericana[*][[Universidad Iberoamericana (Mexican university)|​]]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1995 – prezent
PremiiPremiul Oscar pentru cel mai bun regizor ()
AACTA International Award for Best Direction[*][[AACTA International Award for Best Direction |​]] ()
Premiul Cannes pentru cel mai bun regizor ()
Directors Guild of America Award for Outstanding Directing – Feature Film[*][[Directors Guild of America Award for Outstanding Directing – Feature Film (award)|​]] ()
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original ()
Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Director[*][[Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Director |​]] ()[2]
Premiul Oscar pentru cel mai bun film ()
Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Director[*][[Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Director |​]] ()[3]
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor ()
BAFTA pentru cel mai bun regizor
doctorado honoris causa por la Universidad Nacional Autónoma de México[*][[doctorado honoris causa por la Universidad Nacional Autónoma de México (award)|​]] ()  Modificați la Wikidata
Semnătură

Alejandro González Iñárritu (n. 15 august 1963) este un regizor de film mexican.

El este al doilea regizor mexican care a câștigat atât Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, cât și premiul pentru cel mai bun regizor al Directors Guild of America, după Alfonso Cuarón în 2014. De asemenea, el este al doilea regizor mexican care a câștigat Prix de la mise en scene (premiul pentru cel mai bun regizor) la Festivalul de Film de la Cannes (2006), după Luis Buñuel în 1951. Toate cele cinci filme artistice ale sale lansate până în 2014, Amores perros (2000), 21 Grams (2003), Babel (2006), Biutiful (2010) și Birdman (2014), au fost apreciate de critici și au fost nominalizate la Premiile Oscar.

Ani de tinerețe[modificare | modificare sursă]

Alejandro Gonzalez Inarritu sa născut pe 15 august 1963 în Mexico, cel mai mic dintre cei 7 copii ai lui Luz Maria Inarritu și Hector Gonzalez Gama[5]. La vârsta de 16 ani, a părăsit școala și, până la vârsta de 18 ani, Alejandro a călătorit în jurul Europei și Africii pe o navă ca marinar[6]. În interviurile sale, Alejandro observă că aceste călătorii au influențat foarte mult activitățile sale cinematografice[7]. Acțiunile filmelor sale au loc adesea în locuri unde era în tinerețe. După călătoria sa, Inarritu sa întors în Mexico și a intrat în Universitatea Ibero-Americană, una dintre cele mai prestigioase universități din Mexic[8].

În 1984, și-a început cariera de disc jockey la postul de radio popular WFM, cea mai populară stație rock din Mexic. În același timp, a scris scurte povestiri difuzate la radio. Din 1987 până în 1989, a compus muzică pentru 6 filme mexicane. Inarritu a declarat că muzica îi influențează mai mult decât filmul în sine[6]. În același timp, el sa întâlnit cu scriitorul Guillermo Arriaga, cu care a început să colaboreze în calitate de scenarist[8].

În 1987, Inarritu a condus emisiunea de televiziune «Magia Digital». Din 1988 până în 1990, el a produs șase filme de lung metraj. În 1990, Alejandro a fost numit director artistic al Televisa, cea mai mare companie de televiziune din Mexic[8], iar în 1991 a fondat compania de producție Zeta Film. În același timp, studiază arta de a regiza, de a filma reclame.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Filme artistice[modificare | modificare sursă]

Filme de scurtmetraj[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ LIBRIS, , accesat în  
  2. ^ https://dfwcritics.com/dfw-film-critics-name-birdman-as-top-film-of-2014/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://dfwcritics.com/dallas-fort-worth-film-critics-name-spotlight-best-picture-of-2015/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  5. ^ TORREÓN, AGENCIAS / EL SIGLO DE. „1963: El mundo recibe a Alejandro González Iñárritu, internacional cineasta mexicano”. Accesat în . 
  6. ^ a b „Alejandro González Iñárritu”. . Accesat în . 
  7. ^ „These Quotes Explain Why Alejandro Gonzalez Inarritu Won for Birdman”. Esquire. . Accesat în . 
  8. ^ a b c „Alejandro Gonzalez Inarritu | Mexican director and producer”. Encyclopedia Britannica. Accesat în . [nefuncțională]
  9. ^ „nthposition online magazine: Globalism and the films of Alejandro González Iñárritu”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ And So it Begins...: Top 10 Unconventional Trilogies

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Alejandro González Iñárritu
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Alejandro González Iñárritu