Sebastian Teodorescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sebastian Teodorescu
Date personale
Născut1 iunie 1880(1880-06-01)
Prisaca, Olt
Decedat (60 de ani)
București
Cetățenie România
OcupațieAvocat, om politic
Primar de Chișinău
În funcție
1926 – 1927
Precedat deNicolae Bivol
Succedat deGherman Pântea

Sebastian Teodorescu (n. 1 iunie 1880, Prisaca, Olt – d. 3 iulie 1940, București)[1] a fost primarul orașului Chișinău între 19261927, succedându-l pe Nicolae Bivol și înaintea celui de-al doilea mandat al lui Gherman Pântea.

Sebastian Teodorescu a făcut studii la Universitatea din București, unde și-a luat licența în drept. Ulterior a activat în diverse funcții: șef al poliției Tulcea, primar în Tulcea, decan al Baroului de Tulcea, vicecomisar al guvernului în Cadrilater.

Teodorescu a intrat în Primul Război Mondial în grad de locotenent și l-a terminat având gradul de maior în rezervă. Fișa lui personală atestă participarea la luptele duse în: Bulgaria, Ardeal, Bucovina, Muntenia și Mărășești.

În 1918 a sosit în Basarabia odată cu primele detașamente ale armatei române, iar după demobilizare se stabilește definitiv cu traiul în Chișinău, reluându-și profesia de avocat.

În 1926, când avuseră loc primele alegeri administrative în Basarabia, Teodorescu a candidat la postul de primar de Chișinău și a câștigat alegerile devenind primul primar ales după Unirea din 27 martie 1918.[2]

Distincții și decorați[modificare | modificare sursă]

[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Primari uitați ai Chișinăului”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ a b Primari uitați ai Chișinăului

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Colesnic, Iurie. Primari uitați… : [Sebastian Teodorescu, Reindhold Scheibler și Anibal Dobjanschi ]. În.: Timpul [online].

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Nicolae Bivol
(a doua oară)
Primar al Chișinăului
19261927
Succesor:
Gherman Pântea
(a doua oară)