Satyajit Ray

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Satyajit Ray

Satyajit Ray (2 mai 1921, Kolkata23 aprilie 1992)(সত্যজিত রায় în bengaleză) a fost un regizor indian. Este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari autori de filme ai secolului al XX-lea. Ray s-a născut în orașul Kolkata într-o familie proeminentă în lumea artei și a literaturii.

Nascut intr-o familie bogată din Calcuta, un tata de scriitor și poet al literaturii bengali majore (Sukumar Ray), S. Ray a primit o bună educație, moștenitoarea Renașterii bengali. A studiat la Colegiul Președinției, înainte de aderarea la Universitatea din Visva-Bharati, fondată de poetul Rabindranath Tagore în Santiniketan.

Primul filtru de modelul de publicitate, în 1942 el a fondat un club de film în Bombay, apoi Calcuta Film Society în 1947: regizorii americani și europeni sunt verificate, inclusiv neo-realiști, care sunt impresionati. Este întâlnirea regizorul francez Jean Renoir, în timp ce filmarile filmului din India râul și vizionarea filmului italian neorealist Hoți de biciclete in timpul unei vizite la Londra, care se decid să se angajeze în punerea în aplicare de film, când a lucrat ca ilustrator pentru o editură.

Inspirat de romanul Pather Panchali Bibhutibhushan Bandopadhyay, el a decis să facă un film și îl transformă în decor real, apeland la prieteni să ia rolurile de actori și de finanțare singur. Scurt de fonduri, el a obținut un împrumut de la guvern care să îi permită Bengalul de a finaliza filmul. Acesta este un succes atât creativ și comercial, și Ray primește premiul în 1956 la Cannes, pentru a descoperi lumea din industria de film indian.

Cinema de S. Ray este realist; operele sale timpurii sunt pline de compasiune și de emoție, munca sa de mai târziu este mai politizată și, uneori cinic, dar nu insuflă întotdeauna umorul său tipic.

Ray a făcut 37 de filme, inclusiv pantaloni scurți și filme artistice și documentare. Primul film de Satyajit Ray, Rime de traseu, a castigat unsprezece premii internaționale, inclusiv prețul de document uman de la Cannes 1956. Aceasta este prima parte din Trilogia Apu, urmată de Aparajito (neinvins) și Sansar Apur (Lumea de APU). Ray a avut loc pe tot parcursul vieții sale o gama larga de tranzactii, inclusiv scrierea scenariului, turnare, compoziția de muzică de coloane sonore, filmare, arta direcție, proiectarea și realizarea de generice proprie și postere ... În afara cinema, el a fost un scriitor, editor, ilustrator, designer grafic și critic de film. El a castigat numeroase premii în timpul carierei sale, inclusiv un Oscar pentru munca sa în 1992. El a fost acordat Ratna Bharat, de asemenea, de cea mai înaltă distincție din India în 1992.

Tinerețe și familie[modificare | modificare sursă]

Genealogia Satyajit Ray pot fi urmărite înapoi la zece generații [1]. Upendrakishore Raychowdhury, bunicul lui Ray, a fost un scriitor, grafician, filosof, publicist și astronomie amator. A fost, de asemenea, un lider de Brahmo Samaj, o mișcare religioasă și reformator social al secolului XIX Bengal. Sukumar fiul lui Ray Upendrakishore, a fost un scriitor inovator în poezie a absurdului și a literaturii pentru copii si un critic literar și ilustrator recunoscut.

Ray sa nascut in Calcuta pentru a Sukumar și Ray Suprabha. Tatăl său a murit când el avea doar trei ani, iar familia supravietuieste pe venitul foarte mic de Suprabha. Mai târziu, Ray a studiat economia la președinția College din Calcuta, deși gusturile sale sunt față de artele plastice. În 1940, mama sa la împins să studieze la Universitatea din Visva-Bharati, fondat de Rabindranath Tagore la Santiniketan. Ray este reticent să plece, pe de o parte, din cauza iubirii sale pentru orașul de Calcuta, și, de asemenea, pentru ideea proastă a vieții sale intelectuale de la Santiniketan [2]. Persuasiunea de mama sa și de sens, acesta are pentru Tagore în cele din urmă din cauza prejudecăților sale și convinge-l sa incerce acest traseu. Ray merge la Santiniketan pentru a studia artele grafice, dar, de asemenea, pentru a admira arta orientala. Mai târziu a recunoscut că el a învățat o mulțime de pictori celebri Nandalal Bose [3] și Benode Behari Mukherjee, pe care a realizat, de asemenea, un documentar, ochiul interior (ochiul interior). În timpul vizitelor sale în peșterile din Ajanta, Ellora si Elephanta, Ray a dezvoltat o admirație pentru arta indiana [4]. Fotografie de Rabindranath Tagore, luate în jurul valorii de 1905 de Sukumar Ray, tatăl lui Satyajit.

Ray Santiniketan plecat în 1943, înainte de a termina cursul său de cinci ani și sa întors la Calcuta, unde a găsit de lucru într-o agenție de publicitate britanic, DJ Keymer. El a fost angajat ca în vederea junior (proiectant junior) și a câștigat doar 80 de rupii pe lună. Deși partea artistică a acestei lucrări este draga inima de Ray, si el este bine tratat, în general, ea domnește în această afacere o anumită tensiune între angajați britanici și India (fosta fiind mult mai bine plătit) , și Ray a constatat că "clienții sunt proști, în general, [5]." În jurul valorii de 1943, Ray a fost angajat de Signet Press, o companie de publicare nou creat de către D. K. Gupta. Gupta a cerut Ray pentru a crea desene carte acoperă publicate de Signet presă și să-l completeze libertatea artistică. Ray capace proiectate de numeroase cărți, printre care Omul-Devoratorii de Kumaon (Omul-mancatori de Kumaon), o carte scrisă de către vânător naturalist Jim Corbett tigri și leoparzi, Discovery și din India (Discovery din India ) de Jawaharlal Nehru. El este, de asemenea, lucrează la o adaptare pentru copii de Pather Panchali, un clasic roman Bibhutibhushan Bandopadhyay bengali, a redenumit-o ANTIR Bhepu Am (de mango kernel Whistle). Acest lucru influențează profund Ray, și a devenit subiect de primul său film. În plus față de acoperire, el a ilustrat cartea, multe din aceste modele vor găsi locul lor în filmul lui inițială [6].

Apoi, cu Chidananda Das Gupta și de alții, el a fondat Societatea de Film de Calcuta în 1947, un club de film în cazul în care mai multe filme străine ecranate. În timpul al doilea război mondial, el a imprietenit cu IG americane staționate în Calcuta, care sa întors acasă la curent șederea cele mai recente filme. De asemenea, este aproape de un angajat al RAF, Norman Clare, cu care împărtășește o pasiune pentru filme, șah și muzică clasică de Vest [7]. În 1949, Ray căsătorit Bijoya Das, un văr îndepărtat și iubi mereu. Din aceasta uniune sa nascut un fiu, Sandip, care a devenit la rândul său, un regizor mare. In acelasi an, Jean Renoir a venit la Calcuta pentru a filma filmul lui River. Ray îl ajută să găsească locuri de filmare locație. Asta e atunci cand Ray expune proiectul de Renoir în mintea lui de ceva timp: filmare Pather Panchali. Renoir și încurajat-l pentru a realiza [8]. În 1950, Ray a fost trimis la Londra cu DJ Keymer pentru a lucra la sediul central. In timpul celor trei luni de ședere în Londra, el arata 99 de filme. Printre acestea, filmul italian neorealist Ladri di biciclette (Hoți de biciclete), realizat în 1948 de Vittorio De Sica-l va impresiona. Ray a spus mai târziu el a părăsit întâlnirea cu intenția fermă de a deveni un regizor [9].

Apu (1950-1958)[modificare | modificare sursă]

Ray a decis că Pather Panchali, Bildungsroman-ului clasic al literaturii bengali, publicată în 1928 de către Bibhutibhusan Bandopadhyay, este tema de primul său film. Acest roman semi-autobiografic descrie tinerilor de APU, un băiat dintr-un sat din Bengal. Ray a terminat designul de film la mare timp ce se întorcea de la Londra, în India.

Ray, apoi se întâlnește în jurul lui o echipă de lipsit de experiență, a cărei cameramanul Subrata Mitra și art director Bansi Chandragupta, care va avea cariere de succes ulterior. Actori laterale, exprimate este alcătuită în principal de amatori. Capturile au început la sfârșitul anului 1952, finantat de capitaluri proprii de la Ray. Apoi, speră că, odată ce aceste capturi inițiale, se va găsi fonduri pentru a continua proiectul ... Cu toate acestea, un astfel de modul de finanțare, nu este clar. Pather Panchali este, de asemenea, pornit pe o perioada neobisnuit de lung, de trei ani, cu capturile organizate din timp în timp, în funcție de disponibilitatea fondurilor obținute de către Ray și Anil Chowdhury, director de productie. Cu un împrumut de la guvernul din Bengalul de Vest, filmul este în cele din urmă terminat și poate de ieșire în 1955. El a fost primit călduros de către critici și a câștigat un mare succes popular, castigand numeroase premii. Acesta este distribuit pe scară largă, atât în ​​India și în străinătate. În timpul de asamblare, Ray refuză să se încline în fața cererilor de la finanțatorii săi, care doresc să schimbe script-ul sau pentru a monitoriza producator. Se ignoră, de asemenea, consiliere de guvern (care finanța încă de film), pentru a include un final fericit, în care familia lui Apu aderat la un proiect de dezvoltare [10]. Cand Ray prezinta o scena de John Huston, a venit în India în urmărire pentru filmare de om care ar fi rege, entuziasmul de acesta din urmă este mai prețios decât încurajare lui Renoir. Aceasta este scena memorabila, care stabilește viziunea de Apu și sora lui de la trenul prin țară. A fost apoi că numai Ray ar putea crește, având în vedere bugetul redus. Huston avertizează Monroe Wheeler, Muzeul de Arta Moderna din New York este un talent în curs de dezvoltare majoră. În India, reacțiile au fost entuziasmați. Times din India scrie "Este absurd să-l compara cu orice film indian [...]" Pather Panchali "este pur cinema" [10]. În Regatul Unit, Lindsay Anderson a scris-o coloană de raved despre film [10]. Cu toate acestea, reacțiile nu sunt uniform pozitive. Acesta se referă, și Francois Truffaut relatărilor, a spus: ". Nu vreau să văd un film de țărani mănâncă cu degetele lor" [11] Bosley Crowther, apoi critic cel mai influent din New York Times, a scris un articol atât de vicios care dozatorul Statele Unite ale Americii, Ed Harrison, cred că se va compromite lansarea filmului. Dar, în loc, se intampla exact opusul, Pather Panchali este deosebit de popular și are o emisiune de mult timp.

Cariera internațională a lui Ray a început cu adevărat, după succesul filmului său viitor, Aparajito (neinvins). Acest film povestește lupta eterna dintre ambițiile de un tânăr, APU, și dragostea de mama sa. Mulți critici, inclusiv Mrinal Sen și Ghatak Ritwik, un rang mai sus crestătură primul joc. Aparajito a castigat Leul de Aur la Veneția. Înainte de finalizarea trilogiei lui Ray a făcut două alte filme. Prima comedie parash Pathar (Piatra Filozofală), urmat de Jalsaghar (sala de muzică), un film despre declinul Zamindars, considerat una din operele sale cele mai importante [12].

În timp ce el își dă seama Aparajito, Ray nu crede într-o trilogie, dar această idee a venit la el atunci când este întrebat de la Veneția [13]. Componenta finală, Apur Sansar (Lumea de APU) se face în 1959. Ca și cele două jocuri anterioare, mulți critici considera ca punctul culminant al trilogiei (Robin Wood, Aparna Sen). Ray a jucat două dintre actori sale preferate, Soumitra Chatterjee și Sharmila Tagore. La începutul a parcelei, Apu trăiește într-o casă nesemnificativ la Calcuta, pe marginea sărăciei. El a contractat o căsătorie cu neobișnuită Aparna, precum și scene din viața lor, să formeze împreună o "filme clasice pentru descrierea vieții căsătorit" [14], dar tragedia rezultă. După o secțiune pupa de un critic bengali, Ray răspunde de scris o lucrare, la rândul său să-și apere filmul său, o raritate în cariera sa conducerea (alte evenimente notabile se va întâmpla cu Charulata, favorit sa) [15]. Succesul are un impact mic asupra vieții sale personale în următorii ani: el încă locuiește cu mama lui, unchiul său și a altor membri ai familiei într-o casă de închiriere [16]. Devi a Charulata (1959-1964) [edit]

În această perioadă, Ray compus filme despre Raj (ca Devi), un documentar despre Tagore, o comedie (Mahapurush) și primul său film bazat pe un scenariu original (Kanchenjungha). El a produs, de asemenea, o serie de filme care, luate împreună, sunt considerate de critici ca reprezentarea ecran de femeile cele mai de succes din India [17].

După Apur Sansar, Ray continuă cu Devi (Zeita), un film în care el discută cu superstițiile din hindus societate. Sharmila Tagore Doyamoyee interpret, o femeie tânără îndumnezeită de tatal ei vitreg. Ray este preocupat de o blocare posibile ale filmului de către Consiliul de cenzor, sau pot fi forțate să reducă unele scene, dar în cele din urmă Devi este cruțată. În 1961, la insistența de prim-ministru Jawaharlal Nehru, Ray a fost angajat pentru a face un documentar pe Rabindranath Tagore, cu ocazia centenarului nașterii poetului. Acesta este un tribut adus persoanei care are, probabil, cea mai mare influență. Cu o lungime de constrângere limitată de benzi disponibile de Tagore, Ray a luat până provocarea de a construi un film în primul rând dintr-un material static, și constată că aceasta reprezintă o sumă de muncă de peste trei filme clasice [18]. În același an, cu Subhas Mukhopadhyay și alții, Ray este capabil de a revigora Sandesh, o revista pentru copii, care bunicul său a început. Ray a fost salvat de ani de zile pentru a face acest proiect posibil [19]. Ambiguitatea titlului (Sandesh înseamnă atât "nou" în mijloacele de bengali și un desert dulce populară din Bengal), a dat tonul a revistei, atât educative și de divertisment. Ray se găsește în persoană pentru a ilustra articolele din reviste și a scris și eseuri pentru copii. Scrisul a devenit principala sa sursă de venit în anii următori.

În 1962, Ray își dă seama Kanchenjungha, primul său scenariu original, și de film prima culoare. Aceasta este povestea de o familie burgheză, care stă în Darjeeling, un oraș pitoresc, pe un deal, în Bengalul de Vest, în care familia încearcă să lege fiica lui cel mai mic la un inginer cu o locație bună , și a studiat la Londra ... Inițial conceput pentru a avea loc într-un conac mare, filmul a fost împușcat în cele din urmă pe faimosul oraș de pe coastă de deal, Ray decide să folosească multe lumini si umbre si aerosoli, pentru a reflecta tensiunea de teatru. Aceasta este o distracție, care constată faptul că Ray, in timp ce scenariul lui permite fotografierea cu toate condițiile de iluminare posibile, echipa de productie a unui film comercial acest lucru în Darjeeling, în același timp nu reușește să facă decizia numai ea a venit să facă, și care necesită plin soare [20]! Ray au profitat de jocul de lumină și umbră, și ceața de Darjeeling, pentru a reflecta emotiile personajelor de Kanchenjungha.

În timpul anilor 1960, Ray a vizitat Japonia și a avut deosebita plăcere de a se întâlni cu regizorul Akira Kurosawa, pentru care are un mare respect. La origine, el dă retrage ocazionale în Darjeeling sau Puri, un timp pentru a scăpa de agitația din oraș liniștit și să termin un script.

În 1964, Ray își dă seama Charulata (soția neglijată), vârf de această perioadă de creație artistică, și mulți critici considerat cel mai bun film sale [21]. Bazat pe Nastanirh, o poveste scurta de Tagore, filmul spune povestea unei soții neglijat (Charu), în secolul al XIX lea Bengal, și sentimentele sale de creștere pentru fratele său-Amal. Deseori citat ca o capodopera a lui Mozart Ray, regizorul însuși spune că este una cu cele mai putine defecte de munca sa, și că, dacă el a avut ocazia să-l refacă, în remake-ul același [22]. Interpretarea Charu de Madhabi Mukherjee, și activitatea de Subrata Mitra și Chandragupta Bansi primit premii de mai multe ori. Alte filme din această perioadă gasit Mahanagar (Big City), Teen Kanya (trei fiice), Abhijan (expeditie) și Kapurush Mahapurush o (laș și Sfânt).

O nouă direcție (1965-1982)[modificare | modificare sursă]

În perioada de după Charulata, Ray explorează o varietate de genuri, de la fantezie la science fiction, a mister și drama istorica. Ray conduce, de asemenea, numeroase experimente în formă în această perioadă. Este nevoie de cont, de asemenea mai mare de preocupările societății contemporane indiene, umple astfel un decalaj în filmele sale precedente pe această temă. Primul film important al acestei faze este Nayak (Hero), povestea unui star de cinema, care călătorește cu trenul, și întâlnește un tânăr jurnalist prietenos. Cu Uttam Kumar și Sharmila Tagore, în rolurile principale, filmul explorează, în termen de 24 de ore de călătorie, în cadrul conflictului idolul curs de formare, la succesul aparent. În ciuda un premiu din partea criticilor de la Berlin, filmul a avut succes mixte [23].

În 1967, Ray a scris un scenariu pentru un film numit Alien, în conformitate cu noul Bankubabur bandhu ("Prieten al Banku Babu"), el a scris în 1962 pentru Sandesh, revista de familie. Alien a fost de a fi un americano-indian co-producție, produs de Columbia Pictures jucat Peter Sellers și Marlon Brando în cap de afis. Cu toate acestea, Ray a fost surprins să descopere că el a scris scenariul a fost protejat de copyright și că drepturile au fost depuse. Ulterior, Brando este eliminat din proiect, și, în ciuda o încercare să-l înlocuiască cu James Coburn, Ray întors dezamăgiți la Calcuta [24], [25]. Columbia în mod repetat a exprimat dorința de a revigora acest proiect în anii 1970 și '80, dar nu iese nimic. Iar când vine vorba de teatre străin în 1982, Ray vede similitudini cu scenariul original - Ray analiza eșecului proiectului intr-o problema de Sight & Sound în 1980, și alte detalii sunt furnizate de către ei Biograful Andrew Robinson (în ochiul interior, publicat în 1989). Ray consideră că filmul lui Spielberg nu ar fi fost posibil fără scenariul său, disponibil în America de fotocopii (o taxa de Steven Spielberg neaga) [26].

În 1969, Ray își dă seama ce va fi lui mai mare succes comercial. Bazat pe o poveste pentru copii scrisă de bunicul său, Goopy Gyne Bagha Byne (Aventurile lui Goopy și Bagha) este o poveste muzicală aparținând genului fantasy. Goopy cântăreață și Bagha bateristul, cu trei oase împrumutate de către regele de fantome, începe o călătorie fantastică pentru a încerca să prevină izbucnirea iminent de război între două regate vecine. Una dintre cele mai scumpe lui, acest film este foarte dificil la finanțare. Ray a dat în cele din urmă de a transforma în culori, de respingere a unei propuneri, care l-ar fi cerut să dea rolul principal într-un actor de la Bollywood [27]. Apoi, Ray semnează un film bazat pe romanul de un tânăr poet, scriitor, Sunil Gangopadhyay. Dispunând de o structură muzicală evaluate ca fiind mult mai complex decât Charulata [28], Aranyer Din Ratri (zile și nopți în Forest), urmează patru barbati tineri din mediul urban să își petreacă vacanța în pădure, încercând să lase în urmă existența lor nesemnificativă în oraș. Aproape toate sunt importante întâlniri cu femei, ceea ce criticii vad ca un studiu revelator al clasei de mijloc din India. Ray a ales actrita de la Bombay, Simi Garewal, pentru a întruchipa o femeie tribal, si ea spune placut surprins de faptul că Ray a ales pe cineva în mediul urban, deoarece pentru acest rol. Excitare a orașului este de Calcuta pentru Ray atât decor și alegerea de o sursa de inspiratie.

După Aranyer, Ray a făcut o incursiune în realitate bengaleză, apoi în plină sub influența Naxalite extrema stângă. Acesta completează trilogia de Calcuta Pratidwandi (1970), Seemabaddha (1971) și Aranya Jana (1975), trei filme au fost realizate separat, dar a cărei tematică conexiuni formează un fel de trilogie. Pratidwandi (Adversarul) se ocupă cu un idealist tânăr absolvent care, în ciuda faptului că a pierdut iluziile sale, rămâne intact până la sfârșitul filmului. Jana Aranya urmează (intermediar), sau cat de intunecat un om tanar treptat în lumea de corupție pentru a trai. În cele din urmă Seemabaddha (Company Limited în limba engleză), acoperă un om prosper, care renunță morala pentru a obține mai bogat. Prima dintre ele, Pratidwandi, foloseste un stil narativ eliptic niciodată înainte de văzut în filme de Ray, folosind scene în secvențe de vis negativ, și flashback abrupte. În 1970, Ray adaptat, de asemenea, două dintre poveștile sale în thrillere populare. În primul rând pentru un public de copii și adulți tineri, atât Kella Sonar (Cetatea de Aur) și Joy Baba Felunath (Dumnezeu Elephant), sunt binevenite în unele critici [29].

Ray intenționează să facă un film despre războiul de eliberare a Bangladesh-ului, dar mai târziu a abandonat această idee, care explică faptul că în calitate de director el este mai interesat în eforturile și deplasările de refugiați ar fi politicile [30]. În 1977, Ray se termină Shatranj Ke Khiladi (The jucători de șah), un film urdu de la o poveste de Premchand Munshi, care se va Lucknow, în regiunea de Awadh, cu un an înainte de revolta indiană ( 1857). Comentariu cu privire la împrejurările care au permis colonizarea Indiei de către britanici, aceasta este prima caracteristica Ray într-o altă limbă decât limba bengali. Aceasta este, de asemenea, cel mai mare buget și cel care adună cele mai multe stele, inclusiv Sanjeev Kumar, Saeed Jaffrey, Amjad Khan, Azmi Shabana, Bannerjee Victor și Richard Attenborough. Ray face o continuare a Goopy Gyne Bagha Byne în 1980, oarecum excesiv de politică Hirak Rajar Deshe (Regatul Diamonds) - în cazul în care Regatul regele răului de diamante sau de Raj Hirok este o aluzie la India, în timpul stării de de urgență declarată de către Indira Gandhi [31]. Pikoo cu film scurt, filmul lui în Hindi mult de o oră Sadgati este punctul culminant al acestei perioade a vieții sale.

Ultima perioada (1983-1992)[modificare | modificare sursă]

În 1983, în timp ce lucrează la Ghare Baire (Acasă și mondial), Ray a fost lovit de un atac de cord, care limitează sever activitățile sale în timpul celor nouă ani el a lăsat să trăiască. Ghare Baire a fost finalizată în 1984, cu ajutorul fiului său (care merge în spatele camerei de acum), din cauza sănătății sale. Ea a dorit de mult ecran romanul de Tagore, care se ocupă cu pericolele de naționalism și a scris scenariul (cel puțin un prim proiect în funcție de el), în 1940 [32]. În ciuda rezumat montaj din cauza bolii sale, filmul a fost lăudat de unii critici. Acesta conține primul sarut real din filmografia lui. În 1987, el a produs un documentar despre tatăl său, Sukumar Ray.

În ultimele trei filme Ray, făcute după recuperarea sa, precum și cu restricții medicale, împușcat în special în interior, și au un stil de tot lor. Ele sunt mult mai detaliat decât filmele sale anterioare și, în general, considerate inferioare la munca sa de mai devreme. Ganashatru în primul rând, (un dușman al Poporului), este o adaptare a jocului clasic de Henrik Ibsen, și considerat ca medie a trei [33]. Ray recuperat o parte din forma sa în 1990, în filmul Shakha Proshakha (Sucursalele de copac) [34]. În ea, un om vechi, după o viață cinstită, vine pentru a afla corupției care se angaja trei, fiul lui ... Scena finală arată consolare găsi în compania fiului de-al patrulea, necorupt, dar bolnav mintal. După ce Shakha Prashakha este cântecul de lebădă al Ray: Agantuk (Big City), o stare de spirit mai usor, dar serioase, în temă. Vizita ad-hoc la un unchi a pierdut din vedere pentru o lungă perioadă de timp pentru nepoata lui, la casa sa din Calcuta, a crescut suspiciunea cu privire la motivele sale și ridică o serie de întrebări legate de civilizație.

În 1992, starea de sănătate a Ray se deterioreaza, din cauza complicațiilor cardiace. El a intrat în spital și nu se vindecă niciodată. Cu câteva săptămâni înainte de moartea sa, el a primit un Oscar onorific, atunci el este grav bolnav. El a murit pe 23 aprilie 1992.

Cinema[modificare | modificare sursă]

Satyajit Ray a fost considerat întotdeauna scenaristică, ca parte a realizării. Acesta este un motiv pentru care a fost mult timp a refuzat sa faca filme într-o altă limbă decât limba bengali. Pentru filmele sale artistice, care sunt două excepții de la această regulă, el a scris scenariul în limba engleză, și supraveghează traducerea astfel încât să poată fi jucat în hindi sau urdu. Privire deosebit de Ray pentru detalii este în concordanță cu faptul că de ei directorul artistic Bansi Chandragupta. Influența acestuia asupra filmele de început ale Ray este atât de important ca Ray scrie mereu scripturi sale în limba engleză înainte de a crea versiunea bengali, astfel că Chandragupta, non-bengalophone, le pot citi. Camera de lucru în activitatea începutul lui Ray ridică o serie de admirație pentru abilitatea de Subrata Mitra. Lui de plecare (amar), echipa de Ray, în funcție de mulți critici, diminuează calitatea a împușcat în filmele [23]. Deși Ray nu se ascunde să îl felicit pe Mitra, tenacitate, l-au dus să ia comanda de camera de la Charulata, astfel încât oprire Mitra de lucru pentru el, după 1966. Printre inovațiile de Subrata Mitra, a constatat "de iluminat Bounce", o tehnologie de iluminare, care reflecta lumina pe o panza pentru a crea iluminare difuză și realist, inclusiv pe un platou. Ray recunoaște ușor datoria lui Jean-Luc Godard și François Truffaut New Wave pentru introducerea noilor inovații tehnice și cinematografică [35].

Deși Ray are un editor credincios în persoana Dulal Datta, el oferă, de obicei instrucțiunile sale în timp ce operează modificări Datta în timp real. Într-adevăr, din motive financiare și de organizare meticuloasa inerent în caracterul Ray, filmele sale sunt tăiate în mare parte "pe camera" (cu excepția notabilă a Pather Panchali). La inceputul carierei sale, Ray a lucrat cu muzicieni clasice indiene, inclusiv Ravi Shankar, Khan Vilayat și Ali Akbar Khan. Cu toate acestea, experiența este dureroasă atunci când își dă seama că loialitatea prima dintre aceste tradiții muzicale nu vor, filmele sale. Astfel, dorința lui puternică de a folosi ritmurile clasice occidentale, pe care el le consideră esențiale, în special pentru filmele sale în zonele urbane, a stagnat [36]. Acest lucru l-au dus pentru a compune melodii proprii din TEEN Kanya. Ray foloseste actori pentru a experimenta foarte diverse, variind de la celebrități din film la oameni care nu au văzut un film de viața lor (ca în Aparajito) [37]. Robin Wood si altii au celebrat ca cele mai bune roluri directorul copilărești, evidențiind performanțele sale memorabile cu Apu și Durga (Pather Panchali), Ratan (Diriginte de posta) și Mukul (Sonar Kella). În experiența de actor, instrucțiunile pot varia în funcție Ray practic nimic (ca actori Utpal Dutt), angajat de către actorul ca fiind o marionetă (Subir Banerjee interpretarea Apu sau Sharmila Tagore jocul Aparna). În conformitate cu actorii care au lucrat pentru el, de obicei încrederea în jucători a fost ocazional compensată de capacitatea sa de a plăti pentru incompetență un dispreț total [38].

Opiniile criticilor și ale publicului[modificare | modificare sursă]

Munca lui Ray este descris ca un ecou valorile umanismului și universalității, inselator de simple, cu suport de complexitatea profund [39], [40]. Mulți oameni l-au acoperit cu laude. Chiar si Akira Kurosawa sa împrumutat la acest joc, spunând: "Nu au vazut de cinema revine Ray a exista în lume, fără să vadă soarele sau luna. "Criticii lui, cu toate acestea, găsiți filmele sale glacial lent, progresează ca un" șarpe maiestuos [21]. " Unii gasesc umanismul său naiv, și activitatea sa anti-modernă, și susțin că acesta este limitat de lipsa de noi moduri de exprimare sau de experimentare, găsite în contemporanii lui Ray, cum ar fi Jean-Luc Godard. Ca Stanley Kauffman scris, unii critici cred că Ray ", presupune [ca telespectatorii] poate fi interesat într-un film [intensitatea] este doar în personajele sale, mai degrabă decât unul care impune teste de dramatică viața lor [41]. "Ray se spune că el nu poate face nimic în termeni de lent, Kurosawa și apără spunând:" Ei [filmele Ray] nu sunt destul de greu, la toate. Acest lucru poate fi descris ca un val casual, ca cea a unui râu mare. "

Criticii au comparat adesea cu Ray artiști de film și alte mass-media, cum ar fi Anton Cehov, Renoir, Sica De, Howard Hawks sau Mozart. Shakespeare a fost, de asemenea, raportat [14], [42], de exemplu, de scriitorul V. S. Naipaul, care compară o scena Shatranj Ki Khiladi (Cele jucători de șah) de a juca Shakespeare, "doar trei sute de cuvinte sunt rostite, ci Dumnezeu! - De lucruri oribile se întâmplă [43] "Este general acceptat, chiar și de cei care nu sunt sensibile la estetica filmelor Ray, este un regizor inegalabil pentru ceea ce este de a capta o cultură. ca un întreg și, cu toate nuanțele sale, prin filmele sale. Un sentiment care reflectă Independent, în necrolog, exclamând: "Cine altcineva poate contesta [44]" Cu toate acestea, opinia prevalează că le-a regizat filmele dupa atac de cord sau au pierdut un pic de vitalitatea începuturilor.

La începutul anului 1980, Ray a fost criticat deschis de către un membru al Parlamentului indian, și fosta actrita Nargis Dutt acuză sărăciei Ray de export și îi cere să facă filme care reprezintă Indiei moderne [45]. Pe de altă parte, o acuzație comun făcut împotriva sa de către susținătorii socialismului este că India nu este suficient sa angajat să apere cauza a claselor asuprite. Unii comentatori îl acuză de glorifica sărăciei în Pather Panchali și Sanket Asani prin lirism si estetica. El este, de asemenea, acuzat de nu oferă rezoluție a conflictelor de povestirile sale, și nu pentru a ajunge dincolo de originile sale burgheze. În timpul tulburărilor de mișcare Naxalite din anii 1970, fiul lui Sandip scapă restrictiv prejudiciului [46]. Într-o dezbatere publică din anii 1970, Ray și regizorul deschis marxist Mrinal Sen polemicize. Sen critică pentru că a angajat un astfel de starleta qu'Uttam Kumar, ceea ce el vede ca pe un compromis, la care Ray a răspuns prin a spune că Sen ataca doar obiective moi, care este de- spune bengali clasa de mijloc. Viața sa privată nu este niciodată un subiect de bârfă mass-media, deși unele atribut să-l o afacere cu Madhabi Mukherjee, în 1960 [47].

Patrimoniului artistic[modificare | modificare sursă]

Satyajit Ray este un simbol cultural în India și în comunitățile din întreaga lume bengalezi. După moartea sa, agitația orașului de Calcuta a fost de a fi suspendate, în timp ce sute de mii de oameni masate în jurul valorii de casa ei de a plăti tribut de la ultima lor [48]. Influența de Satyajit Ray la cinema bengali este larg si adanc: numărul de directori, printre care se numara Aparna Sen, Rituparno Ghosh, Goutam Ghose, Tareque Masud și Tanvir Mokammel în Bangladesh, au fost influențate de modul lui de a face filme.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]