Samia Suluhu Hassan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Samia Suluhu Hassan
Date personale
Născută (64 de ani) Modificați la Wikidata
Makunduchi⁠(d), Sultanatul Zanzibar Modificați la Wikidata
Număr de copii4 Modificați la Wikidata
Cetățenie Tanzania Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană
economistă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză
limba swahili Modificați la Wikidata
Al 6-lea Președinte al Tanzaniei[*] Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deJohn Magufuli[*]
Al 10-lea vicepreședintele Tanzaniei[*] Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deMohamed Gharib Bilal[*][[Mohamed Gharib Bilal (Zanzibari politician from Tanzania)|​]]
Membru al Adunării Naționale a Tanzaniei Modificați la Wikidata
În funcție
noiembrie 2010 – iulie 2015
CircumscripțiaMakunduchi[*][[Makunduchi (Electoral constituency of the National Assembly Tanzania)|​]]

PremiiTime 100[*] ()
Partid politicCCM[*]
Alma materUniversitatea din Manchester
Universitatea de sud din New Hampshire[*]
Universitatea Mzumbe[*]
Universitatea Populară din Tanzania[*]
Școala medie Patrice Lumumba[*]

Samia Suluhu Hassan (născută la 27 ianuarie 1960) este o politiciană și economistă tanzaniană, originară din Zanzibar, președinta Tanzaniei începând din 19 martie 2021. Ea este prima femeie din țara ei care ocupă această înaltă funcție.De asemenea, după Ali Hassan Mwinyi, este a doua persoană din Zanzibar devenită șef al statului. Între 2015-2021 ea a îndeplinit funcția de vicepreședinta a Tanzaniei, secondând pe președintele John Magufuli.În urma decesului subit al acestuia, ea i-a succedat ca șef al statului. Ea este in prezent singura femeie lider național dintr-un stat african (președinta Etiopiei având mai mult un rol simbolic) În popor i se spune Mama Samia. Ea este secondată de vicepreședintele Philip Mpango.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Suluhu s-a născut în 1960 la Makunduchi, în Sultanatul Zanzibar, în familia unui profesor si a soției sale. Când a avut vârsta de patru ani Zanzibarul s-a unit cu Tanganyika pentru a forma Tanzania. Ea a învățat în școlile primare Chwaka (1966-1968) și Mahonda din Unguja, apoi școala Ziwani din Pemba (1970-1971), iar în 1976-1977 scoala medie Patrice Lumumba din Unguja. [1] A lucrat o vreme ca funcționară. La scurt timp după aceea, ea s-a măritat cu Hafidh Ameir. În 1986 Samia Suluhu a urmat cursuri in India (Hyderabad) și Pakistan (Lahore) , de asemenea terminat studii la Institutul de Administrația Dezvoltării (actuala Universitate Mzumbe din Morongoro) cu o diplomă avansată în administrație publică. Între 1992-1994 ea a studiat la Universitatea Manchester, obținând o diplomă postgraduate în economie. În 2015 ea a terminat titlul de master în dezvoltare economică comunitară în cadrul unui program integrat al Universității Deschise din Tanzania și al Universității Southern New Hampshire.

Între 2000-2010 Suluhu a fost în Zanzibar ministru al muncii, al condiției femeilor și copiilor în timpul administrației lui Amani Abeid Karume. În aceasta calitate, a suspendat interzicerea reîntoarcerii fetelor la scoală după ce au născut. Mai târziu, ca președintă, va adopta aceasta măsură și la nivelul țării.Între 2010-2015 ea a fost deputată in parlament din partea districtului Makunduchi, precum si ministru de stat la Oficiul Vicepreședintelui pentru Problemele Uniunii (între Zanzibar și continent) în timpul președinției lui Jakaya Mrisho Kikwete.[2]

În 2014 ea a fost aleasă ca vicepreședintă a Adunării Constituante care s-a întrunit pentru redactarea unei noi constituții. În urma alegerilor din 2015 odată cu alegerea lui Magufuli, Suluhu a devenit prima femeie vicepreședinte a Tanzaniei, tot din partea Partidului Revoluției - Chama cha Mapinduzi. Amândoi au fost realeși pentru o a doua cadență în 2020. In general a făcut contrast cu președintele Magufuli, dând impresia de persoană calmă, cumpătată și morală. În 2017 l-a vizitat pe liderul opoziționist Tundu Lissu, aflat în spital la Nairobi după o încercare de asasinat împotriva sa.[3] Ca președinte, Samia Suluhu Hassan a introdus reforme democratice, schimbând cursul represiv al predecesorului ei.În ianuarie 2023 a suspendat interzicerea manifestațiilor publice. De asemenea, spre deosebire de Magufuli, care a negat însemnătatea epidemiei Covid-19, ea a luat măsuri pentru a încerca limitarea răspândirii acesteia. Suluhu s-a orientat spre extinderea infrastructurii și globalizarea economiei, stimulând investițiile străine și încurajând turismul

Viața privată[modificare | modificare sursă]

Samia Suluhu este musulmană, căsătorită cu agronomul Hafidh Ameir și are patru copii: trei fii și o fiică, Mwanu Hafidh Ameir, care este membră în parlament.


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ date biografice pe saitul Parlamentului, 2015
  2. ^ AllAfrica
  3. ^ BBC martie 2021

Atenție: Cheia de sortare implicită („Suluhu, Samia”) o înlocuiește pe precedenta („Suhulu Hassan, Samia”).