Boala somnului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Trypanosoma brucei sub microscop, colorat cu Giemsa
Musca Tsetse
Trypanosoma sp.

Boala somnului (Tripanosomiaza africană) este o boală parazitară tropicală produsă de Trypanosome (protozoare flagelate). Tripanosomiaza în general poate apare la mamifere dar și la reptile. Boala somnului este produsă de „Trypanosoma brucei rhodesiense” și „Trypanosoma brucei gambiense”, parazitul este răspândit de musca țețe care trăiește în regiunile tropicale din Africa. Ea are trei faze de evoluție:

  1. La câteva săptămâni după ce bolnavul a fost infectat prin înțepătura muștei, apare febră, frisoane, edeme, inflamarea ganglionilor limfatici și pruritus (mâncărimi de piele) cu erupții cutanate (exantem).
  2. Faza următoare care apare după câteva luni, se manifestă prin tulburări nervoase, ca greutate de orientare, pierderi de cunoștință, insomnie și crampe.
  3. In faza finală stare de somnolență de unde vine și numele bolii.

Diagnosticul se poate pune ușor prin descoperirea în sânge la microscop a parazitului care parazitează hematiile, sau se mai poate depista boala prin reacții serologice.

Tratamentul bolii s-a făcut în faza a doua cu preparate medicamentoase din arsen, care au însă o serie de efecte secundare, procentul de mortalitate poate atinge 10 %. In stadiul întâi al bolii se tratează T. b. rhodesiense/gambiense) cu suramin sau (T. b. gambiense) cu pentamidin.

In prezent în stadiul al doilea se administrează Melarsoprol sau Eflornithin în cazul infectării cu (T. b. gambiense), ambele medicamente sunt eficiente, au însă dezavantalul că sunt neurotoxice.

Printre metodele de profilaxie în prezent sunt vaccinarea, mai demult ca mijloc profilactic contra „T. b. gambiense” se administra intramuscular pentamidin.