SOS (cântec de Rihanna)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
SOS
Rihanna - SOS.jpg
Disc single de Rihanna
De pe albumul A Girl Like Me
Lansare Statele Unite ale Americii 7 februarie 2006
Franța 4 aprilie 2006
Înregistrare 2006
Gen Dance-pop, electropop, R&B
Durată 4:00 (versiunea pentru radio)
Casă de discuri Def Jam, SRP
Producător J. R. Rotem, Evan "Kidd" Bogart, Ed Cobb
Cronologie – Rihanna
Let Me
(2005)
SOS
(2005)
Unfaithful
(2006)
Fragmente audio

SOS este primul disc single extras de pe cel de-al doilea album de studio al cântăreței de origine barbadiană, Rihanna. Fiind, din punct de vedere muzical, o fuziune între stilurile dancehall, electropop și R&B,[1] piesa a câștigat prima poziție în clasamentul Billboard Hot 100.[2]

Scris de către J. R. Rotem, Evan „Kidd" Bogart, Ed Cobb și Christina Milian acesta a fost inițial propus pentru Christina Milan, care a refuzat cântecul fiind mult prea pop pentru o artistă R&B ca ea. Imediat după refuzul acesteia, Rihanna a primit acordul pentru a-l înregistra[3].

„SOS" conține câteva dintre liniile de bază ale melodiei „Tainted Love", cântată de către formația Soft Cell, în anii 80. În acest cântec există și o referință cu privire la „Tiny Dancer" o piesă interpretată de către Elton John, în versul „...just hold me close boy, cause I'm your tiny dancer...". Au apărut de asemenea și câteva remix-uri oficiale făcute de către Jason Nevins, care au obținut poziții în top 10 pe tot întinsul pământului. Pentru acest single au fost înregistrate două videoclipuri. Primul este unul promoțional, sponsorizat de către firma NIKE, care o arată pe Rihanna într-o sală de sport, care se transformă într-un club de noapte. Cel de-al doilea (cel oficial) a fost regizat de către Chris Applebaum. În acesta, cântăreața este îmbrăcată într-o rochie verde (și o alta mov) și îi spune iubitului său că îl va suna pentru a-i cere ajutor. În acesta ea este surprinsă dansând în stil oriental. Videoclipul conține un mini-spectacol cu raze laser, inspirat din videoclipul Madonnei, pentru hitul Hung Up.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en slantmagazine.com. „Recenzie album: Rihanna — A Girl Like Me. Accesat în . 
  2. ^ en acharts.us. „Evoluția cântecului „SOS" în clasamentele de specialitate”. Accesat în . 
  3. ^ http://www.eurweb.com/story/eur26866.cfm