Rona Hartner

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Rona Hartner
Manif pour tous Paris 2013-01-13 n22.jpg
Nume la naștere Rona Hartner
Născută 9 martie 1973 (1973-03-09) (42 de ani)
București
Ocupație actor, cântăreț
Cetățenie România, Franța
Roluri importante Sabina din pelicula “Gadjo Dilo”

Rona Hartner (n. 9 martie 1973, București) este o actriță și cântăreață română de origine germană.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Rona Hartner este fiica unui inginer proiectant și a unei economiste. Din 1979 până în 1991 a studiat la Institutul Herman Oberth din București.

În anul 1991 începe studiul la Școala de Muzică Titu Maiorescu, iar din '92 începe Academia de Teatru și Film din București.

Patru ani mai târziu, regizorul francez Tony Gatlif îi acordă rolul principal în filmul Gadjo dilo - Străinul nebun, care s-a filmat în România. Pentru această prestație, Rona a primit Leopardul de aur (Premiul special pentru interpretare) la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

Tot în 1996 evoluează cu succes în co-producția franco-română, Asfalt-Tango regizată de Nae Caranfil.

În 1997 a plecat în Franța unde avea să interpreteze în thrillerul Nekro regizat de Nicolas Masson. În 1998 a revenit în țară pentru a juca în filmul Dublu extaz a lui Iulian Mihu.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

La începutul anului 1999, a izbucnit un scandal mediatic - sex-gate de România - ce a ținut primele pagini ale ziarele și totodată a umplut audințele talk-show-urilor vremii. Actrița Rona Hartner era acuzată de către președintele Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor că aceasta ar fi întreținut relații amoroase cu președintele Emil Constantinescu. Afacerea Hartner-Constantinescu, varianta neaoșă a scandalului Lewinsky, avea să ajungă și în presa internațională.

Jurnalistul Marius Tucă a invitat-o într-o emisiune pe Rona Hartner spre a-l confrunta pe Corneliu Vadim Tudor.[1] Corneliu Vadim Tudor susținea că are în posesie jurnalul intim al actriței, în care era descrisă presupusă aventură cu președintele republicii. De asemenea, a existat și o fotografie în care Rona Hartner și Emil Constantinescu apăreau unul în brațele celuilalt. Rona a mărturisit că ea și președintele au dansat la un eveniment organizat de Universitatea al cărei rector era Emil Constantinescu.

"În timpul acestui dans, eu cântam melodia «Ești loserul meu». Mi-am dat seama că nu avea un mesaj foarte bun și am încercat să fac diverse lucruri, ca să distrag atenția, am început să mă dau pe spate, picioare-n sus, chestii... Și cum eram eu îmbrăcată-dezbrăcată... s-au făcut o tonă de poze care au devenit o mină de aur și pe care le-au vândut toți fotografii, ani de-a rândul, pe la toate ziarele" (Rona Hartner, Revista The One, 2010)

Scandalul a determinat-o să se stabilească în Paris. Mai târziu s-a îndrăgostit și s-a căsătorit cu actorul argentinian Rocco Sedano cu care are o fată. În anul 2008 au divorțat.

În anul 2010, Rona Hartner avea să recunoască că scandalul a fost o înscenare, apărută din inițiativa secretarului lui Corneliu Vadim Tudor care dorea ca actrița să facă campanie politică pentru Partidul România Mare:

"Tocmai avusesem mare succes cu un film în Franța și secretarul lui Corneliu Vadim Tudor mi-a propus să mă facă vedetă în România (...) Iar pe 8 ianuarie 1999, am aflat de la televizor că scrisesem un jurnal intim, în care spuneam că sunt amanta președintelui. Bineînțeles, jurnalul era inventat”.(Rona Hartner, Revista The One, 2010)[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ 11.01.1999 - Scandal extraconjugal prezidențial, Nov 8, 2011, Mariustucashow, YouTube, accesat la 10 aprilie 2013
  2. ^ Rona Hartner și înscenarea idilei cu fostul președinte Emil Constantinescu, MondoNews, 1 iulie 2010, accesat la 12 decembrie 2013

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Rona Hartner

Interviuri

Video