România neîmblânzită (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
România neîmblânzită

Posterul filmului
Rating
Titlu originalRomânia neîmblânzitã
Gendocumentar
RegizorThomas Barton-Humphreys
ScenaristThomas Barton-Humphreys, Alex Păun
ProducătorAllison Bean, Alex Păun, Ellen Windemuth, Ionuț Ardeleanu, Paul Lister
StudioOff the Fence, Auchan, T.E.N.T.
DistribuitorTransilvania Film Journeyman Pictures
Director de imagineJohn Waters
MontajDan Schwalm
MuzicaNainita Desai
NaratorVictor Rebengiuc / Mark Strong
Premiera (Statele Unite ale Americii)  Modificați la Wikidata
Durata90 de minute
Țara Regatul Unit
 România  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiCarpații Românești[*]
Delta Dunării  Modificați la Wikidata
Limba originalăromână/engleză
Buget1,5 milioane de $
Prezență online

Pagina Cinemagia

România neîmblânzită este un film documentar despre natura din Munții Carpați și Delta Dunării. Rezultat al colaborării dintre o casă de producție (Off the Fence), o companie (Auchan) și o fundație ecologistă (The European Nature Trust), lungmetrajul lansat în 2018 este o pledoarie pentru cunoașterea mai amănunțită a florei și faunei din România, pentru importanța științei, pentru grija arătată mediului.[1]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Dincolo de forfota orașelor, există o viață naturală fabuloasă. Neștiute de nimeni, milioane de plante și animale dau un spectacol plin de măreție, grație, ferocitate, candoare, umor. Filmul România neîmblânzită este o incursiune de 90 de minute în acest univers uimitor, zonele de interes major fiind pădurile din Munții Carpați, nesfârșitele canale ale Deltei Dunării[2], Transilvania. Imaginile îți taie respirația, informația științifică despre plante și animale e bine dozată, muzica a fost compusă anume pentru peliculă.[3]

Versiuni[modificare | modificare sursă]

România neîmblânzită beneficiază de două versiuni: una în limba română (cu vocea actorului Victor Rebengiuc) și una în limba engleză (cu vocea actorului Mark Strong).[4] Niciuna dintre versiuni nu este dublajul celeilalte. În afară de voce, România neîmblânzită și Untamed Romania prezintă și mici diferențe de scenariu. Finalul versiunii românești a fost scris de producătorul Alex Păun[5], în vreme ce finalul versiunii internaționale aparține regizorului Thomas Barton-Humphreys.

Coloană sonoră[modificare | modificare sursă]

Muzica din România neîmblânzită este creația originală a compozitoarei britanice Nainita Desai.[6] Odată scrise, piesele au fost înregistrate în două etape: o parte dintre ele, cu un grup de 16 instrumentiști profesioniști din Londra; celelalte, la Cardiff, cu Orchestra Națională B.B.C. a Țării Galilor. Sesiunea din Cardiff a folosit 73 de instrumentiști.[7] Până să intre în echipa României neîmblânzite, Nainita Desai a compus melodii pentru zeci de filme (mai ales, documentare), unele dintre pelicule căpătând premii sau nominalizări la Oscar, Cannes, B.A.F.T.A. și Emmy. Tot ea a semnat piesa cu care B.B.C. a deschis transmisiunea nunții dintre principele Harry și actrița Meghan Markle.[8][9]

Conținut științific[modificare | modificare sursă]

Pentru acuratețea informației din film, regizorul Thomas-Barton Humphreys a colaborat cu o echipă de documentariști britanici. Într-o a doua etapă, narațiunea a fost verificată și de specialiști din România.[10] Este vorba de Ioan Coroiu (doctor în biologie), Paulina Anastasiu (doctor în biologie), Carmen Postolache (decan al Facultății de Biologie, Universitatea din București), Constantin Ciubuc (doctor în biologie).

Lansare[modificare | modificare sursă]

Avanpremiera versiunii în limba engleză a documentarului a avut loc, pe 18 martie 2018, la Washington, în cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de film ecologic din lume: The Environmental Film Festival in the Nation’s Capital[11]. A urmat un eveniment la Londra, British Academy of Film and Television Arts (B.A.F.T.A.) găzduind o proiecție pe 9 mai 2018[12].

Avanpremiera versiunii în limba română s-a petrecut, pe 21 martie 2018, la Teatrul Național din București, în prezența a peste 800 de invitați speciali (printre care și președintele României, Klaus Iohannis[13]). Un public de 2500 de persoane a văzut documentarul la Cluj, pe 27 mai 2018, cu ocazia Festivalului Internațional de Film Transilvania (T.I.F.F.).

Pentru România neîmblânzită, data lansării propriu-zise este considerată 13 aprilie 2018, când a început difuzarea în cinematografele locale. Pentru Untamed Romania, data lansării propriu-zise este considerată 13 august 2019, când lungmetrajul a intrat, simultan, în catalogul a patru mari rețele digitale: Amazon Prime Video, iTunes, Google Play și Vimeo.[14]

Proiecții naționale[modificare | modificare sursă]

România neîmblânzită este, între filmele documentare cu subiectul său, primul care a intrat și în cinematografe. El a rulat vreme de 16 săptămâni, începând cu ziua de 13 aprilie 2018. Potrivit unui bilanț publicat de Adevărul[15] și Spot Media[16], lungmetrajul a fost văzut de 81.538 de oameni și a generat, din bilete, venituri de 1.158.500 de lei. Numărul real al spectatorilor este însă greu de estimat, câtă vreme pelicula a beneficiat, în vara anului 2018, și de o serie de proiecții în aer liber, cu intrare gratuită, organizate în orașe lipsite de săli de cinematograf.

Proiecții internaționale[modificare | modificare sursă]

În intervalul martie 2018–martie 2021, România neîmblânzită a avut parte de 95 de proiecții internaționale cu public[17]. 54 dintre evenimente au avut loc în Europa (Belgia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria), 20 de evenimente au fost găzduite în Asia (Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Indonezia, Iordania, Japonia, Kazahstan, Turcia), 19 evenimente s-au adresat publicului din America (Argentina, Columbia, Costa Rica, Jamaica, Mexic, Peru, Statele Unite), iar 2 evenimente s-au petrecut pe pământ african (Africa de Sud, Tunisia). În total, este vorba de 34 de țări de pe patru continente. Lista exhaustivă a proiecțiilor a fost publicată[18], în ianuarie 2021, de secția română a canalului Radio France Internationale.

Rețele digitale[modificare | modificare sursă]

În data de 13 august 2019, lungmetrajul a intrat, simultan, în catalogul a patru mari rețele digitale: Amazon Prime Video, iTunes, Google Play, Vimeo. Amazon îl difuzează în 120 de țări, iTunes — în 70 de țări, Google — în 7 țări anglofone, Vimeo — în toată lumea.[19] Începând cu 20 februarie 2020, documentarul a fost preluat și de Netflix.[20] Difuzarea este globală. Publicul din țara noastră are acces la versiunea în limba română, câtă vreme în celelalte țări se transmite versiunea în limba engleză.

Subtitrări[modificare | modificare sursă]

Parcursul internațional al filmului a fost favorizat și de faptul că el beneficiază de trei subtitrări oficiale, cu bună ținută filologică. Pentru limba spaniolă, echipa de producție a apelat la traducătoarea Elena Borrás. Pentru italiană, a fost cooptat Bruno Mazzoni, unul dintre cei mai reputați româniști din peninsulă. Pentru franceză, s-a lucrat cu scriitorul Nicolas Cavaillès.[21]

Premii[modificare | modificare sursă]

În iunie 2019, la Deauville Green Awards (Franța), România neîmblânzită a primit trofeul de argint pentru „luptă împotriva încălzirii climatice“.[22] În iulie 2019, la festivalul german NaturVision[23], coloana sonoră a câștigat competiția pentru „cea mai bună muzică într-un film documentar“. Coloană sonoră a fost remarcată și de Asociația Internațională a Criticilor de Muzică de Film. În februarie 2020[24], aceasta a distins-o pe Nainita Desai cu titlul „revelația anului“, juriul precizând că cel mai impresionat a fost de contribuția compozitoarei la România neîmblânzită.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ne-am dorit un film care să stîrnească interesul pentru cunoaștere – interviu în Dilema veche”. Accesat în . 
  2. ^ România neîmblânzită: filmări în Delta Dunării, accesat în  
  3. ^ „România neîmblânzită (2018)”. Cinemagia. Accesat în . 
  4. ^ „România neîmblânzită, proiectat în peste 30 de țări în primii doi ani de la lansare | Newsweek Romania” (în engleză). newsweek.ro. Accesat în . 
  5. ^ „Splendoarea României neîmblânzite — interviu în LaPunkt”. Accesat în . 
  6. ^ „Compozitoarea britanică Nainita Desai, autoarea muzicii filmului „România neîmblânzită" – la „Poveștile de succes ale muzicii". Radio România Muzical. Accesat în . 
  7. ^ România neîmblânzită coloana sonoră, accesat în  
  8. ^ „Un an de la lansarea muzicii din România neîmblânzită. Spot Media”. Accesat în . 
  9. ^ „Nainita Desai, compozitoarea muzicii din „România neîmblânzită", aleasă în academia care acordă premiile Oscar”. Accesat în . 
  10. ^ „Splendoarea României neîmblânzite — interviu în LaPunkt”. Accesat în . 
  11. ^ „Untamed Romania” (în engleză). Environmental Film Festival. Accesat în . 
  12. ^ „Untamed Romania – B.A.F.T.A. screening”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ AGERPRES. „Președintele Iohannis, la premiera filmului documentar 'România neîmblânzită'. www.agerpres.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Untamed Romania (2018) - IMDb, accesat în  
  15. ^ „România neîmblânzită, trei ani de la prima proiecție. Cum arată cifrele bilanțului”. adevarul.ro. Accesat în . 
  16. ^ „Spot Media. România neîmblânzită, un palmares de invidiat”. 
  17. ^ „Spot Media. România neîmblânzită în 2020”. Accesat în . 
  18. ^ „„România neîmblânzită", proiecții cu public în 34 de țări, pe 4 continente”. RFI România: Actualitate, informații, știri în direct. . Accesat în . 
  19. ^ „Romania neimblanzita, un an de la lansarea digitala in toata lumea. Cine a tradus filmul pentru Amazon si Apple”. Ziare.com. Accesat în . 
  20. ^ „Ce filme vedem pe Netflix în februarie: bebeluși sub lupă, documentare românești și comedii de Ziua Îndrăgostiților”. Libertatea. . Accesat în . 
  21. ^ „Romania neimblanzita, un an de la lansarea digitala in toata lumea. Cine a tradus filmul pentru Amazon si Apple”. Ziare.com. Accesat în . 
  22. ^ „Untamed Romania, Deauville Green Awards 2019”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  23. ^ „Untamed Romania | NaturVision” (în germană). NaturVision Filmfestival. Accesat în . 
  24. ^ „IFMCA Award Winners 2019” (în engleză). IFMCA: International Film Music Critics Association. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]