Republica Sovietică Socialistă Georgiană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Republica Sovietică Socialistă Georgiană
საქართველოს საბჭოთა
სოციალისტური რესპუბლიკა
Flag of the Georgian Soviet Socialist Republic.svg Emblem of the Georgian SSR.svg
(În detaliu) (În detaliu)
Deviza de stat:
în limba georgiană: პროლეტარ ყველა ქვეყნისა,
შეერთდით!
Proletari din toate țările, uniți-vă!
SovietUnionGeorgia.png
Capitala Tbilisi
Limbile oficiale Limba georgiană (din 1978[) și limba rusă.
Președintele Sovietului Suprem Zviad Gamsahurdia (în momentul proclamării independenței)
Constituită
În cadrul URSS:
 - din
 - până
25 februarie 1921

30 decembrie 1922
9 aprilie 1991
Suprafața
 - Totală
 - Apă (%)
Pe locul al 10-lea în cadrul URSS
69.700 km²
neglijabilă%
Populația
 - Totală (1989)
 - Densitatea
Pe locul al 10-lea în cadrul URSS
4.337.600
128,2/km²
Moneda Rubla (მანეთი)
Ora locală UTC + 3
Imnul național Imnul RSS Georgiene
Notă: Conform constituției, toate limbile erau egale. Totuși, limba rusă era considerată limba de comunicare interetnică, astfel limba georgiană era pusă intr-o situație dezavantajoasă..

Republica Sovietică Socialistă Georgiană (în limba georgiană: საქართველოს საბჭოთა სოციალისტური რესპუბლიკა, Sak'art'velos Sabčota Soc'ialisturi Respublika) a fost numele purtat de Georgia în perioada în care a făcut parte din Uniunea Sovietică. În limba rusă, republica se numea Грузинская ССР (Gruzinskaia SSR).

A fost constituită ca Republică Sovietică Socialistă pe 25 februarie 1921. Din 12 martie 1922, până pe 5 decembrie 1936, a fost parte RSFS Transcaucaziană împreună cu RSS Armenească și RSS Azerbaidjană. În 1936, republica transcaucaziană a fost dizolvată. În ciuda originii georgiene a lui Iosif Vissarionovici Stalin, numeroși locuitori ai republicii au suferit la fel de mult ca și ceilalți cetățeni sovietici în timpul epurărilor staliniste. După moartea dictatorului din 1953, în timpul conducerii lui Nikita Hrușciov, procesul de descentralizare a dus la creșterea puterii locale a Partidului Comunist Georgian. Totodată, a avut loc un proces de dezvoltare a pieței negre și de creștere a fenomenului corupției.

Pe 28 octombrie 1990, au avut loc alegeri parlamentare libere, iar pe 15 noiembrie țara a fost redenumită Republica Georgia. Georgia și-a proclamat independența pe 9 aprilie 1991, în timpul mandatului liderului naționalist Zviad Gamsahurdia. Independența nu a fost recunoscută de guvernul sovietic până în luna septembrie a aceluiași an.

Vezi și[modificare | modificare sursă]