Republica Găgăuzia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Republica Găgăuzia
Gagauz Respublikası
[[RSS Moldovenească|]] Flag of the Moldavian Soviet Socialist Republic (1952–1990).svg – Flag of Gagauzia.svg[[Găgăuzia|]]
DrapelStemă
DrapelStemă
Localizare
Localizare
CapitalăComrat
LimbăGăgăuza
Religiecreștinism ortodox[*]
Guvernare
Formă de guvernarerepublică
Președinte 
 - 19911994Stepan Topal
Istorie
Economie
Monedărublă sovietică
cupon moldovenesc
leu moldovenesc
În prezent parte din
Republica Moldova

Republica Găgăuzia (în găgăuză Gagauz Respublikası) a fost o regiune separatistă autoproclamată din cadrul fostei RSS Moldovenești (1990–91) și a Republicii Moldova (1991–94). S-a reintegrat pașnic în decembrie 1994 – iulie 1995 în Republica Moldova. Acum este succedată de Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia.

Istorie[modificare | modificare sursă]

La data de 12 noiembrie 1989, a avut loc primul Congres al poporului găgăuz care a proclamat RSSA Găgăuză, ca parte componentă a RSS Moldovenești. Un an mai târziu la 19 august 1990, are loc primul Congres al deputaților poporului din partea de sud a Moldovei, care a proclamat republica separatistă în sudul țării, cu centrul în Comrat („Republica Găgăuză”, Gagauz-Yeri în limba găgăuză), însă doar în componența URSS-ului.

La data de 28 octombrie 1990, Stepan Topal a devenit deputat în Sovietul Suprem al Republicii Găgăuze, ulterior fiind ales la 31 octombrie în funcția de președinte al Sovietului Suprem al autoproclamatei RSS Găgăuze. Ca vicepreședinte a fost ales Piotr Buzadji.

La congres au fost reprezentați ai următoarelor soviete sătești și orășenești:

Raionul Basarabeasca:

Raionul Vulcănești:

Raionul Comrat:

Raionul Ceadâr Lunga

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]