Rafael Orozco

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rafael Orozco
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Córdoba, Andaluzia, Spania Modificați la Wikidata
Decedat (50 de ani)[1][3] Modificați la Wikidata
Roma, Italia Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (SIDA) Modificați la Wikidata
Cetățenie Spania Modificați la Wikidata
Ocupațiepianist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă[4] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiReal Conservatorio Superior de Música de Madrid[*][[Real Conservatorio Superior de Música de Madrid |​]]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalmuzică clasică  Modificați la Wikidata
Instrument(e)pian  Modificați la Wikidata
Case de discuriEMI
Philips Records[*][[Philips Records (Dutch international record label; imprint of Philips Phonografische Industrie)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiHijo Predilecto de Córdoba[*][[Hijo Predilecto de Córdoba |​]] ()  Modificați la Wikidata

Rafael Orozco (Rafael Orozco Flores) (n. , Córdoba, Andaluzia, Spania – d. , Roma, Italia) a fost un pianist spaniol. Orozco a fost unul din cei mai mari pianiști concertiști spanioli.

Rafael Orozco provine dintr-o familie de muzicieni. Primii lui profesori au fost José Cubiles și Alexis Weissenberg. Și-a început cariera de pianist concertist[5] după ce a câștigat premiul I în 1966 la concursul Leeds International Piano Competition din Marea Britanie. Mari muzicieni ca Herbert von Karajan, Carlo Maria Giulini sau Daniel Barenboim au apreciat interpretarea sa pianistică de excepție.

A avut un repertoriu larg în care s-au regăsit lucrări de Franz Liszt, Franz Schubert, Frederic Chopin, Manuel de Falla, Serghei Rahmaninov și Isaac Albéniz. A susținut recitaluri pe cinci continente și a concertat împreună cu cele mai mari orchestre, printre care cele din Berlin, Viena, Paris, Londra, Cleveland, Chicago, New York, Philadelphia și Los Angeles. A fost prezent pe scenele festivalurilor muzicale din Berlin, Edinburg, Praga, Spoletto, Santander, Osaka și Adelburgh.

Dintre înregistrările sale merită ascultate Iberia de Isaac Albéniz și studiile op.10 și op.25 de Frederic Chopin.

În 1986 Orozco a fost decorat cu Medalia de Aur a orașului Cordoba și cu titlul de Hijo Predilecto al aceluiași oraș.

Conservatorul de muzică din Cordoba îi poartă numele.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b Rafaël Orozco, Discogs, accesat în  
  3. ^ a b https://www.independent.co.uk/news/obituaries/obituary-rafael-orozco-1345286.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ Jean-Pierre Thiollet, 88 notes pour piano solo, "Solo nec plus ultra", Neva Editions, 2015, p. 51. ISBN: 978 2 3505 5192 0.

Legături externe[modificare | modificare sursă]