Red Bull Powertrains

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la RBPT)
Red Bull Powertrains
TipSocietate cu răspundere limitată
Fondată15 februarie 2021
Fondator(i)Dietrich Mateschitz⁠(d), Helmut Marko și Christian Horner⁠(d)
ȚaraRegatul Unit
SediuMilton Keynes, Anglia
Oameni cheieDietrich Mateschitz⁠(d), Christian Horner⁠(d) și Ben Hodgkinson
IndustrieFormula 1
ProduseMotoare
ProprietarRed Bull GmbH
Prezență online
redbullracing.com

Red Bull Powertrains este o companie producătoare de motoare de Formula 1, deținută de austriacul Red Bull GmbH. Compania a fost înființată în 2021 pentru a prelua exploatarea motoarelor de Formula 1 dezvoltate de Honda începând cu 2022, în urma retragerii producătorului japonez din sport după 2021. Cu toate acestea, Honda a continuat să furnizeze echipelor deținute de Red Bull în 2022 și va face acest lucru până la sfârșitul anului 2025.

Honda asamblează motoarele și oferă asistență pentru operarea pe pistă și în cursă, înainte ca Red Bull Powertrains să-și asume întreaga responsabilitate pentru funcționarea lor din 2026. Motoarele rămân proprietatea intelectuală a Honda și, din cauza înghețului dezvoltării, Red Bull Powertrains nu le va dezvolta.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

În februarie 2021, Red Bull Advanced Technologies a semnat un acord de distribuție exclusivă pentru motoarele de Formula 1 cu Honda, care va începe în sezonul 2022, după ce producătorul auto japonez a părăsit Formula 1 la sfârșitul sezonului 2021.[2] Motoarele vor fi achiziționate și redenumite de Red Bull și furnizate celor două echipe ale sale care concurează în prezent în Formula 1, Red Bull Racing și Scuderia AlphaTauri, începând din 2022.

La 23 aprilie 2021, a fost anunțată angajarea lui Ben Hodgkinson ca director tehnic al Red Bull Powertrains;[3] Hodgkinson a fost șeful departamentului de inginerie mecanică la Mercedes AMG High Performance Powertrains din 2017 și a lucrat la fabrica Brixworth timp de 20 de ani. Pe 6 mai, Red Bull a anunțat angajarea a încă cinci angajați seniori în motorul Mercedes: Steve Blewett (care va fi directorul de producție al unității de putere Red Bull), Omid Mostaghimi (șef motor, electronică și recuperare de energie), Pip Clode (șef de proiectare mecanică pentru recuperarea energiei), Anton Mayo (șef proiectare motoare cu ardere internă) și Steve Brodie (lider al utilizării motoarelor).[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Red Bull agrees Honda engine IP use, reveals post-2021 plan”. The Race (în engleză). . Accesat în . 
  2. ^ Pryson, Mike (). „Red Bull F1 Forms Powertrain Company, Will Keep Honda Technology”. Autoweek (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Red Bull hire Ben Hodgkinson from Mercedes to lead new powertrains division in sign of 'long-term intent'. Sky Sports (în engleză). Accesat în . 
  4. ^ „Red Bull poach five key figures from Mercedes in technical shake-up”. The Independent (în engleză). . Accesat în .