Przemysł al II-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Przemysł al II-lea
Jan Matejko, Przemysł II.jpg
Portret de Jan Matejko
Date personale
Născut 14 October 1257
Poznań, Regatul Poloniei
Poznań, Polonia[1] Modificați la Wikidata
Decedat 8 Februarie 1296 (38 de ani)
Rogoźno, Regatul Poloniei
Basilica Sfântului Petru și Pavel, Poznań
Înmormântat Archcathedral Basilica of St. Peter and St. Paul Modificați la Wikidata
Părinți Przemysł I of Greater Poland[*]
Elisabeth of Wrocław[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Anna of Greater Poland[*]
Constance of Greater Poland[*]
Euphrosyne of Greater Poland[*]
Euphemia of Greater Poland[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Richeza of Sweden, Queen of Poland[*]
Margaret of Brandenburg[*]
Ludgarda of Mecklenburg[*] Modificați la Wikidata
Copii Ryksa Elisabeta
Cetățenie Polonia Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Dinastia Piast
Mare Duce al Poloniei
Domnie 1290–1291
Predecesor Henric al IV-lea cel Drept
Succesor Wenceslau al II-lea al Boemiei
Regele Poloniei
Domnie 1295–1296
Predecesor Boleslav al II-lea cel Generos
Succesor Wenceslau al II-lea al Boemiei
Duce al Poloniei Mari
Domnie 1279–1296
Predecesor Boleslav cel Pios
Succesor Vladislav I

Przemysł al II-lea - în poloneză: Przemysł - (14 octombrie 1257 - 8 februarie 1296), a fost Duce de Poznań, al Poliniei Mari, Cracovia și Pomerelia, și apoi Rege al Poloniei din 1295 până la moartea sa. După o lungă perioadă a Marilor Duci polonezi, el a fost primul care a reușit să obțină titlul ereditar de Rege, oar pentru Polonia rangul de Regat.

Przemysł a fost fiul lui Przemysł I al Poloniei Mari și a soției sale Elisabeta, fiica Ducelui Henric al II-lea cel Pios de Silezia.

Înainte de 1277, el a devenit Duce de Poznań, iar după moartea unchiului său, Boleslav cel Pios, în 1279, a devenit Ducele întregului teritoriul al Poloniei Mari. Przemysł a avut o întâlnire secretă și potrivit Tratatului lui Kępno (1282), el a fost co-guvernator cu Mestwin al II-lea, Duce de Pomerelia sau Pomerania de Est. În 1283, în orașul unde cei doi s-au întâlnit, Kępno a primit drepturile orașului de la Przemysł sub numele de Langenfort sau Vort. În 1294, Przemysł a devenit succesorul regiunii Gdańsk. În 1287, această alianță a fost extinsă până la Ducele Boleslav al IV-lea din Pomerania de Vest.

Potrivit testamentului lui Henric al IV-lea cel Pios, el a moștenit în 1290, provinciile Cracovia și Sandomierz (ambele au fost numite Polonia Mică), însă le-a cedat curând lui Wenceslau al II-lea, Regele Boemiei. De vreme ce el era cel mai puternic duce polonez, a primit însemnele regale din Cracovia, și a avut sprijinul clerului pentru unificarea Poloniei, fiind încoronat Rege al Poloniei în 1295, de către Arhiepiscopul de Gniezno, Jakub Świnka, și de alti cinci episcopi.

În 1296, el a fost răpit de către alegătorii lui Brandenburg, cu ajutorul familiilor nobile poloneze, Nałęcz și Zaremba, și a fost ucis pe 8 februarie, în Rogoźno de Jakub Kaszuba. Regalitatea sa a fost scurtă însă împărăția sa a reînviat și a supraviețuit pentru următorii 500 de ani.

În conformitate cu cronicile medievale, el și-a ucis prima soție, Ludgarda, pentru că nu reușea să facă copii. Ludgarda a prevăzut intențiile sale, și l-a rugat să-i cruțe viața și să o trimită departe. El a refuzat și se spune că aceasta a murit strangulată.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Przemysł al II-lea
  • Milliman, Paul (2013). ‘The Slippery Memory of Men’: The Place of Pomerania in the Medieval Kingdom of Poland. Brill. p. 105.
  1. ^ "Przemysł al II-lea", Gemeinsame Normdatei, accesat la 10 decembrie 2014