Leszek I al Poloniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Leszek I cel Alb
Jan Matejko, Leszek Biały.jpg
Portret de Jan Matejko
Date personale
Născut 1186
Decedat 24 noiembrie 1227 (41 de ani)
Kujawy, Polonia
Părinți Cazimir al II-lea al Poloniei
Helen of Znojmo[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Conrad I
Adelaide of Poland[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Grzymislawa of Luck[*] Modificați la Wikidata
Copii Boleslas al V-lea cel Sfios
Salomea
Elena
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Dinastia Piast
Mare Duce al Poloniei
Domnie 1194–1198
1199–1202
1206–1210
1211–1227
Predecesor Cazimir cel Drept
Succesor Vladislav Picioare Groase
Duce de Masovia
Domnie 1194–1200
Predecesor Cazimir cel Drept
Succesor Conrad I
Duce de Sandomierz
Domnie 1194–1227
Predecesor Cazimir cel Drept
Succesor Vladislav Picioare Groase

Leszek I cel Alb - în poloneză: Leszek Biały - (118624 noiembrie 1227), a fost Prinț de Sandomierz și Mare Duce al Poloniei din 1194 până la moartea sa, exceptând perioadele scurte de timp in care a fost deposedat ca domnitor polonez. Unchiul său, Ducele Mieszko al III-lea cel Bătrân și vărul său Vladislav al III-lea Picioare Groase, au contestat dreptul lui Leszko de a fi duce. Leszko a fost încoronat în 1202.

Viața[modificare | modificare sursă]

Leszek a fost cel mai mare fiul al lui Cazimir al II-lea cel Drept, și a soție sale, Elena de Znojmo. Încă minor la moartea tatălui său din 1194, el și fratele său mai mic, Conrad I, au cerut teritoriile Sandomierz și Masovia, conduse de mama lor în calitate de regent, în timp ce Leszek, ca primul fiu născut, a reușit să-l succeadă pe tatăl său, în Provincia Seniorată la Cracovia.

În 1205, Leszek a învins armata rusească a Prințului Roman cel Mare, în Bătălia de la Zawichost, din Polonia Mică.

În 1207, Leszek a devenit vasalul Papei Inocențiu al III-lea, ceea ce a pus Polonia în tăbara pro-papală în opoziție cu puterea Sfântului Imperiu Roman. După aceea, Leszek a cooperat cu Arhiepiscopul Henric Kietlicz pentru a pune în aplicare reformele Papei.

Leszek s-a luptat cu Ungaria pentru a controla regiunea Halich, însă nu a fost capabil să-și extindă domnia. Acesta a ajuns la un acord cu privire la extinderea părții de est, cu condiția ca un principele maghiar să se căsătorească cu una dintre fiicele lui Leszek și să fie înființat un vasal al Ungariei, care avantajă și Polonia. Cu toate acestea, Daniel de Galicia, fiul lui Roman cel Mare, a fost capabil să revină la putere în Galicia, în 1214, iar planurile polonezilor din acea zona, care erau de a creștiniza partea de est, au fost distruse.

Căsătoria și copiii[modificare | modificare sursă]

Leszek s-a căsătorit cu Grzymislawa de Luck în 1207. Ea era fiica Marelui Prinț Ingvar de Kiev, conducătorul de Lunk, o parte din regiunea Galicia. Această căsătorie a fost făcută din interese politice, după ce Leszek dorea să se extindă spre est.

Cei doi au avut o fată, Salomea, care s-a născut în 1211. Aceasta s-a căsătorit cu Regele Coloman de Galicia-Lodomeria, fiul Regelui Andrei al II-lea al Ungariei. Căsătoria a avut loc când Salomea avea vârsta de 4 ani și Coloman avea 7 ani.

Leszek și Grzymislawa au fost părinții lui Boleslau al V-lea cel Sfios, care și-a asumat tronul polonez la Cracovia, în 1243 și a unei fete, Elena, care s-a căsătorit cu Vasylko Romanovich de Halici, fiul lui Roman cel Mare.

Asasinarea[modificare | modificare sursă]

Pe 24 noiembrie 1227, în timpul unui congres al Ducelui Gąsawa, Leszko a fost asasinat, probabil la ordinele Ducelui Świętopełk al II-lea de Pomerelia. Acesta fusese rezultatul, după ce Lieszek a încercat să-l forțeze pe Ducele din Pomerania să se supună autorității lui. La moartea lui Leszek, Świętopełk s-a declarat independent de Polonia.

Fiul său, Boleslau al V-lea, era încă minor la moartea tatălui sau iar domnia asupra Poloniei a rămas între fratele lui Lieszek, Conrad, și a vărului său, Vladislav al III-lea.