Protestele antirestricții din România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Protestele antirestricții din România
Parte din Protestele antirestricții în pandemia de COVID-19[*]  Modificați la Wikidata
Informații generale
Perioadă 20 martie 2021-prezent
Loc mai multe orașe din  România
Stare neterminat
Cauze Nemulțumirea față de asprimea restricțiilor din timpul pandemiei
Obiective
Caracteristici
  • Manifestații
  • marșuri
  • nesupunere civică
  • activism online
  • Părți implicate

    Protestatari antiguvernamentali

    Protestatari antirestricții

    Protestatari anticovid

    Alianța pentru Unirea Românilor

    Partidul Neamului Românesc

    Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou[1]

    Noua Dreaptă[2]

    Partidul Social Democrat (susținător)

    În luna martie a anului 2021, au început proteste în mediul online împotriva restricțiilor impuse de guvernul condus de Florin Cîțu.

    Prima manifestație împotriva acestor măsuri a avut loc pe data de 20 martie în București fiind organizată de Partidul Neamului Românesc și condusă de senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă.[5]

    Începând cu ziua de luni, 29 martie, au început să apară zilnic proteste în toată țara, fiind organizate în mare parte de AUR și PNR, fiind sprijinite și de PSD.[6] În unele locuri, protestele au avut și un caracter violent sau rasist.[7][8]

    După ce cele mai multe restricții au fost ridicate în urma trecerii valului pandemic din primăvara lui 2021, protestele s-au terminat în luna mai a acelui an.

    Critici și controverse[modificare | modificare sursă]

    Protestele au fost ținta ridicolului din cauza caracterului violent, rasist, anti-medical, neavând un mesaj clar.

    Gazetarul Cristian Tudor Popescu declarat în cadrul postului Digi 24 următoarele:

    Acești indivizi nu sunt protestatari. Acesta nu este un protest, să scoți bordurile și să le arunci în jandarmi sau să urli în curtea spitalului „Asasinilor!”. La adresa cui? A medicilor, a asistentelor, a bolnavilor din spital? Că nu se înțelege despre cine este vorba – și nici nu sunt preocupați să se înțeleagă ceva din ce urlă. [...] Cei care au ieșit în stradă au fost mânați, ca o turmă, de partidul AUR. Singurul obiectiv a fost creșterea numărului de votanți. Cristian Tudor Popescu

    [9]

    Referințe[modificare | modificare sursă]

    1. ^ „VIDEO Ion Radoi, liderul USLM, balbe la protestele de luni noaptea: "Cum spune romanul: cand vanturi furtuna, culegi vant. Sau invers". Ziare.com. 
    2. ^ „Partidul Noua Dreaptă”. nouadreapta.org. 
    3. ^ „Kelemen Hunor, despre proteste: Dezamăgirea și furia sunt de înțeles, dar agresivitatea este absolut inacceptabilă”. Europa FM. . 
    4. ^ „Klaus Iohannis, reacție după proteste: Știu că este descurajant că restricțiile nu pot fi încă ridicate, dar aceste măsuri ne pot ajuta”. www.digi24.ro. 
    5. ^ „VIDEO Senatoarea Șoșoacă face show la protestul antimască din Piața Victoriei pe piesa "Another brick in the wall" de la Pink Floyd”. G4Media.ro. . 
    6. ^ „Ciolacu, despre protestele anti-restricții: Nimeni nu are dreptul să ne facă teroriști când ieșim în stradă. S-a săturat lumea”. www.digi24.ro. 
    7. ^ „Un bărbat al cărui tată a murit de COVID a fost huiduit de protestatari, când le-a reproșat că au ieșit în stradă”. www.digi24.ro. 
    8. ^ Welle (www.dw.com), Deutsche. „Ura de după mască - DW - 31.03.2021”. DW.COM. 
    9. ^ „CTP: Cei care au ieșit în stradă au fost mânați, ca o turmă, de partidul AUR. Singurul obiectiv a fost creșterea numărului de votanți”. www.digi24.ro.