Proof-of-work

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Parte a seriei despre
Criptomonede
BTC Logo.svg
Tehnologie

BlockchainRegistru distributivContract smartSchimb atomicFuncție hash criptograficăForkGraf aciclic orientat

Mecanisme de consens

Proof-of-workProof-of-stakeProof-of-spaceProof-of-authority

Monede principale

BitcoinEthereumRippleBitcoin CashEOSLitecoinCardanoStellarIOTATRON

Concepte

Initial coin offeringMonedă digitală
Problema dublei cheltuieliGuvernare electronică

Vezi și

Istoria monedei bitcoin
Legalitatea monedei bitcoin după țară sau teritoriu

editează

Un sistem proof-of-work (PoW) (din eng. "dovadă de lucru") este o măsură economică care descurajează atacuri de tipul denial of service sau alte tipuri de abuzuri, cum ar fi spam-ul, pe o rețea sau un serviciu electronic. Un sistem proof-of-work solicită, înainte de trimiterea unui mesaj pe rețea, rezolvarea unei probleme matematice care cere putere computațională. În consecință, un atacator care ar încerca să facă spam la rețea prin trimiterea unui număr foarte mare de mesaje nu ar avea puterea de calcul necesară pentru a realiza atacul. Conceptul a fost inventat de Cynthia Dwork⁠(d) și Moni Naor⁠(d) în 1993.[1] Termenul "proof-of-work" sau POW a fost inventat și formalizat în 1999 de Markus Jakobsson⁠(d) și Ari Juels.[2] Sisteme de tipul proof-of-work sunt folosite pentru securizarea criptomonedelor precum Bitcoin sau Ethereum.

O caracteristică esențială a acestor sisteme este asimetria lor: munca trebuie să fie relativ grea de făcut de solicitantul de servicii, dar ușor de verificat de către furnizorul de servicii. Această idee este, de asemenea, cunoscută ca funcție de cost de procesor sau puzzle-ul clientului. Sistemul proof-of-work este diferit de un CAPTCHA, care este rezolvat ușor de un om dar relativ greu de un calculator. Alte sisteme similare cu proof-of-work există: Proof-of-Space⁠(d) (PoS) care cere clienților să dovedească că au suficient spațiu de stocare în memoria RAM sau pe hard-disk, proof-of-bandwidth care cere dovadă de lățime de bandă și care a fost discutat în contextul criptomonedelor sau proof-of-ownership, care solicită clientului să demonstreze că anumite date sunt deținute de acesta.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dwork, Cynthia; Naor, Moni (). „Pricing via Processing, Or, Combatting Junk Mail, Advances in Cryptology”. CRYPTO’92: Lecture Notes in Computer Science No. 740. Springer: 139–147. 
  2. ^ Jakobsson, Markus; Juels, Ari (). „Proofs of Work and Bread Pudding Protocols”. Communications and Multimedia Security. Kluwer Academic Publishers: 258–272.