CoinMarketCap

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
CoinMarketCap
Fondată2013
Fondator(i)Brandon Chez
Industriecryptocurrency industry
Prezență online
site web oficial
blog oficial
pagină Facebook
cont Twitter

CoinMarketCap (CMC) este cel mai bine cotat site cripto de monitorizare a prețurilor din lume și un important furnizor de date cripto. Site-ul publică activele cripto în timp real și datele de pe piață care includ monitorizarea prețurilor, capitalizarea de piață a activelor cripto, nivelurile de dominație ale Bitcoin-ului și datele privind volumul schimburilor de criptomonede. Din ianuarie 2021, site-ul oferă date pentru 8.192 active cripto unice. Este cel mai popular site de clasament cripto la nivel global[1][2][3][4].

Clasamentele CMC pentru bursele de criptomonede sunt subdivizate în burse de criptomonede pe piața la vedere, burse de cripto derivate și burse de cripto active descentralizate (DEX).

CMC are 350 de milioane de accesări lunar și 445.000 de utilizatori activi zilnic.

Istorie[modificare | modificare sursă]

CoinMarketCap a fost fondat în mai 2013, de către dezvoltatorul Brandon Chez în apartamentul său din Long Island City, Queens[5].

În mai 2016, CMC a lansat prima sa interfață da programare a aplicației (API) publică[6].

Până în 2017, Chez a lucrat singur la CMC. La sfârșitul anului 2017, a format un grup de bază pentru a gestiona site-ul. În 2018, potrivit The Wall Street Journal, CoinMarketCap a devenit unul dintre cele mai accesate site-uri web din lume. Chez a păstrat un profil public scăzut, care a fost perturbat în ianuarie 2018, când reporterii Wall Street Journal l-au gasit și au publicat un material dedicat CoinMarketCap și fondatorului acestuia[7].

La 8 ianuarie 2018, CMC a eliminat bursele din Coreea de Sud din algoritmii săi de cotare a prețurilor, deoarece prețurile de acolo erau în mod constant mult mai mari decât în alte țări. Decizia CMC a provocat un declin dramatic al capitalizării de piață XRP, printre alte reduceri de preț ale activelor criptografice[8].

Pe Twitter, CMC a declarat că a "exclus unele burse coreene din calculele de preț din cauza divergenței extreme a prețurilor față de restul lumii și a oportunităților limitate de arbitraj". Într-o scrisoare adresată WSJ, Chez a explicat că CMC a eliminat bursele coreene de pe listă pentru că mulți utilizatori s-au plâns de prețurile imprecise; cu toate acestea, el nu se aștepta ca impactul excluderii burselor coreene să fie atât de mare[9].

În mai 2018, CoinMarketCap a lansat o aplicație mobilă pentru utilizatorii iOS și un mod întunecat luna următoare[10][11].

În martie 2019, CoinMarketCap a lansat doi indici principali, calculați și administrați de furnizorul german de indici Solactive AG. Indicele principal CMC Cripto 200 (CMC200) include 200 de criptomonede ponderate în funcție de capitalizarea de piață, inclusiv Bitcoin, și astfel acoperă în esență peste 90% din piața globală de criptomonede. Indicele CMC Cripto 200 ex BTC (CMC200EX) urmărește evoluția pieței de criptomonede fără influența Bitcoin[12].

Începând din martie 2019, doi indici de referință pentru criptomonede CMC au fost listați pe Nasdaq, Bloomberg Terminal și Refinitiv. CoinMarketCap a lansat de asemeneaîn2019, Alianța pentru Răspundere și Transparență a datelor (DATA), ca o modalitate de a promova transparența proiectelor din spațiul cripto și de a îmbunătăți standardele de raportare în întreaga industrie[13][14].

În noiembrie 2019, CoinMarketCap a lansat o nouă metrică a lichidității în scopul de a combate volumul de tranzacționare fals[15].

În aprilie 2020, Binance a achiziționat CoinMarketCap pentru condiții nedivulgate; un raport al Forbes susținea că afacerea valora 400 de milioane de dolari, dar această cifră nu a fost confirmată. CMC continuă să funcționeze independent de compania-mamă[16][17][18][19].

CoinMarketCap a lansat un program de recompense educaționale în august 2020, care permite participanților să câștige până la o anumită sumă dintr-un Token original pentru proiectele blockchain oferite, vizionând video-uri educaționale și completând chestionare în scopul de a se califica pentru o recompensă[20].

În septembrie 2020, CMC a lansat platforma sa educațională, CMC Alexandria, un portal ce oferă conținut educațional care ajută la orientarea noilor veniți în lumea criptomonedelor și a finanțelor descentralizate (DeFi)[21][22].

În 2021, CoinMarketCap a devenit un partener API pentru bursa Coinbase. API-ul CoinMarketCap oferă acces la o gamă largă de informații despre blockchain printre mai multe burse[23][24].

În decembrie 2022, prețurile criptomonedelor listate la cea mai mare bursă de criptomonede cu sediul în SUA Coinbase și CoinMarketCap au devenit anormale pentru o scurtă perioadă de timp, cauzată de unele motive tehnice. Atât Coinbase, cât și CoinMarketCap au declarat că defecțiunea tehnică nu a fost cauzată din exterior[25][26].

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Binance CEO Explains Why Stablecoin Dominance Is Bullish for Crypto” Verificați valoarea |url= (ajutor), U.Today (în engleză), , accesat în  
 2. ^ „Coinbase Glitch Leads Users To Think They'd Struck It Rich”. Accesat în . 
 3. ^ „Bitcoin And Crypto World Rocked By An Estimated $400 Million Binance Bid For CoinMarketCap—Report”. Accesat în . 
 4. ^ Kiong, Dr Liew Voon, DEFI Handbook: A Comprehensive Guide to Decentralized Finance (în engleză), Liew Voon Kiong, ISBN 979-8-5738-7451-7 
 5. ^ „The CoinMarketCap Business Model – How Does CoinMarketCap Make Money?”. Accesat în . 
 6. ^ „CoinMarketCap Review 2022 - Portfolio Tracker & Crypto Tools”. Accesat în . 
 7. ^ „CoinMarketCap Acquisition by Binance: Centralization in Action | Finance Magnates”. Accesat în . 
 8. ^ „The Programmer at the Center of a $100 Billion Crypto Storm”. Accesat în . 
 9. ^ „The Programmer at the Center of a $100 Billion Crypto Storm”. Accesat în . 
 10. ^ „CoinMarketCap announces night mode and more for its platform”. Accesat în . 
 11. ^ „CoinMarketCap releases its first mobile app for tracking cryptocurrency prices”. Accesat în . 
 12. ^ „CoinMarketCap to launch two crypto benchmark indices on NASDAQ, Bloomberg, Thomson Reuters, and Börse Stuttgart. By FX Street”. Accesat în . 
 13. ^ „CoinMarketCap Crypto Indices Launch on Nasdaq, Bloomberg, Reuters”. Accesat în . 
 14. ^ „CoinMarketCap Makes First-Ever Acquisition”. Accesat în . 
 15. ^ „Crypto Data Tracker Wants to Fight Fake Trading Volume”, Bloomberg.com (în engleză), accesat în  
 16. ^ „Purchase of Crypto Faithfuls' Favorite Website Raises Eyebrows”, Bloomberg.com (în engleză), accesat în  
 17. ^ „Bitcoin Surges Amid Crisis; Binance's Surprising Addition”. Accesat în . 
 18. ^ „Bitcoin And Crypto World Rocked By An Estimated $400 Million Binance Bid For CoinMarketCap—Report”. Accesat în . 
 19. ^ „Cryptocurrency Exchange Binance buys CoinMarketCap for $ 400M”. Accesat în . 
 20. ^ „CoinMarketCap launches 'Earn' — a Coinbase-like education rewards program”. Accesat în . 
 21. ^ „CoinMarketCap launches crypto education portal 'CMC Alexandria'. Accesat în . 
 22. ^ „CoinMarketCap Introduces Educational Portal CMC Alexandria”. Accesat în . 
 23. ^ Solomon, Michael G., Blockchain Data Analytics For Dummies (în engleză), John Wiley & Sons, ISBN 978-1-119-65178-9 
 24. ^ „Coinbase, Crypto.com Blame Price Glitches on CoinMarketCap”, Bloomberg.com (în engleză), accesat în  
 25. ^ „Bitcoin Worth $15 Quintillion Is Just Another Day in Crypto”, Bloomberg.com (în engleză), accesat în  
 26. ^ „Crypto Prices Go Haywire on Coinbase, CoinMarketCap.com”, Bloomberg.com (în engleză), accesat în