Elisabeta de Bohemia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte persona cu nume similar, vedeți Elisabeta de Boemia.
Elisabeta a Scoției
Regină a Boemiei
Elizabeth, Queen of Bohemia by Gerrit van Honthorst.jpg
Domnie 4 noiembrie 1619 – 8 noiembrie 1620
Încoronare 7 noiembrie 1619
Căsătorit(ă) cu Frederick al V-lea, Elector Palatin
Urmași Frederick Henry von der Pfalz
Charles I Louis, Elector Palatin
Elisabeth de Bohemia, Prințesă Palatină
Prințul Rupert al Rinului
Louise Marie von der Pfalz
Prințul Maurice von Simmern
Eduard, Conte Palatin de Simmern
Sophia de Hanovra
Casa regală Casa Palatinate-Simmern
Casa Stuart
Tată Iacob I al Angliei
Mamă Ana a Danemarcei
Naștere 19 august 1596
Palatul Falkland, Fife
Deces (65 de ani)
Anglia

Elisabeta, regină a Boemiei (născută Elisabeta a Scoției; 19 august 159613 februarie 1662) a fost al doilea copil și prima fiică a regelui Iacob I al Angliei și a reginei Ana a Danemarcei. A fost sora regelui Carol I al Angliei și verișoară a regelui Frederick al III-lea al Danemarcei. Odată cu dispariția dinastiei Stuart în 1714, descendenții ei direcți, conducători hanovrieni, au reușit să acceadă pe tronul britanic.

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

Prințesa Elisabeta, 1606, de Robert Peake cel Bătrân.

Elisabeta s-a născut la Palatul Falkland din Fife.[1] La momentul nașterii sale, tatăl ei era doar rege al Scoției. Ea a fost numită în onoarea regina Elisabeta I a Angliei. În timpul vieții sale în Scoția, Elisabeta a crescut la Palatul Linlithgow.[2] Când Elisabeta avea numai șase ani, în 1603, regina Elisabeta I a Angliei a murit iar tatăl ei, Iacob, i-a succedat la tronurile din Anglia și Irlanda.

Când a ajuns în Anglia, guvernantă ei a devenit Contesa de Kildare,[1] până a fost expediată în grija Lordului Harington, cu care ea a petrecut ani de copilărie fericită la Combe Abbey în Warwickshire.[1]

Parte din intenția Complotului Prafului de Pușcă din 1605 a fost să o răpească pe Elisabeta care avea nouă ani și s-o pună pe tronul Angliei (și, probabil, Irlandei și Scoției) ca monarh catolic după asasinarea tatăl ei a aristocrației protestante engleze.[1] Acest lucru nu s-a întâmplat, Guy Fawkes a fost capturat de soldații regelui înainte ca el să aprindă pulberea.[3]

Printre pețitorii Elisabetei a fost și regele Gustavus Adolphus al Suediei însă în cele din urmă ea s-a logodit cu Frederick al V-lea, Elector Palatin în 1612.[1]

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

La 14 februarie 1613, ea s-a căsătorit cu Frederick al V-lea, Elector Palatin în Germania și și-a luat locul la curtea din Heidelberg. Frederick a fost liderul asociației prinților protestanți din Sfântul Imperiu Roman iar Elisabeta s-a căsătorit cu el în efortul de a crește legăturile lui Iacob cu acești prinți. Cei doi au fost profund îndrăgostiți unul de altul și au rămas un cuplu romantic de-a lungul căsniciei.[4] Noul soț al Elisabetei a transformat locul său de la Castelul Heidelberg creând "aripa engleză" pentru ea.

În 1619, lui Frederick i s-a oferit iar el a acceptat coroana Boemiei. Elisabeta a fost încoronată regină a Boemiei la 7 noiembrie 1619, la trei zile după încoronarea soțului ei ca rege al Boemiei.[5] Domnia lui Frederick a fost extrem de scurtă; Elisabeta a fost numită "regina de-o iarnă" (zimní královna). Cuplul a plecat în exil la Haga iar Frederick a murit în 1632. Elisabeta a rămas în Olanda chiar și după ce fiul ei a reobținut electoratul tatălui său în 1648.

După restaurarea monarhiilor engleză și scoțiană, ea a călătorit la Londra pentru a-și vizita nepotul, Carol al II-lea și a murit acolo.

Fiica cea mică a Elisabetei, Sofia de Hanovra, s-a căsătorit în 1658 cu Ernest Augustus viitorul Elector de Hanovra. "Act of Settlement" din 1701 a stabilit ca succesiunea să revină Sofiei și descendenților ei, așă că toți monarhii Marii Britanii începând cu George I sunt descendenții ei.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e Emery Walker, Historical Portraits 1600-1700, READ BOOKS, 2007
  2. ^ Register of the Privy Council of Scotland, vol. vii, 10 (1891), 521.
  3. ^ [1]
  4. ^ Spencer, p.6.
  5. ^ Society of Antiquaries of Scotland, National Museum of Antiquities of Scotland; Proceedings of the Society of Antiquaries of Scotland; Museum, 2001

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Elisabeta de Bohemia