Prințul Adalbert de Bavaria (1886-1970)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințul Adalbert de Bavaria
Date personale
Născut 3 iunie 1886(1886-06-03)
Munchen, Bavaria
Decedat (84 de ani)
Munchen, Bavaria
Înmormântat Andechs Abbey[*] Modificați la Wikidata
Părinți Prințul Ludwig Ferdinand al Bavariei
Infanta María de la Paz a Spaniei Modificați la Wikidata
Frați și surori Prințul Ferdinand de Bavaria
Prințesa Pilar de Bavaria Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Contesa Auguste von Seefried auf Buttenheim
Copii Prințul Constantin
Prințul Alexandru
Cetățenie Flag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupație scriitor
diplomat Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Wittelsbach
Ambassador of Germany to Spain[*] Modificați la Wikidata
Domnie  –
Succesor Karl Heinrich Knappstein[*]
Ambasador Modificați la Wikidata

Prințul Adalbert de Bavaria (germană Adalbert Alfons Maria Ascension Antonius Hubertus Joseph omnes sancti Prinz von Bayern; 3 iunie 188629 decembrie 1970) a fost membru al casei regale de Wittelsbach, istoric, autor și ambasador german în Spania.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Adalbert s-a născut la palatul Nymphenburg din Munchen, Bavaria. A fost al doilea fiu al Prințului Ludwig Ferdinand al Bavariei și al soției acestuia, Infanta María de la Paz a Spaniei.

După ce a terminat școala, Adalbert a intrat în armata bavareză și a fost ofițer în timpul Primului Război Mondial. A servit în artilerie, fiind comandant de baterie, apoi, mai târziu, a făcut parte din "German General Staff" și a fost ofițer de cavalerie atât pe frontul din est cât și pe cel din est.

Anii 1920-1940[modificare | modificare sursă]

După înfrângerea Germaniei în 1918, Prințul Adalbert a părăsit armata și a început să studieze istoria la Universitatea Ludwig Maximilian din München; mai târziu a publicat mai multe lucrări despre istoria regală și bavareză. Odată cu izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial Adalbert a fost rechemat în armată și a servit ca ofițer de stat major sub conducerea unui prieten apropiat al familiei, Wilhelm Ritter von Leeb.

Împreună cu corpul C al armatei germane, el a luat parte la invazia Franței dar revenirea sa în armata germană a fost de scurtă durată. La începutul anului 1941, Prințul Adalbert a fost eliberat de toate îndatoririle sale ca rezultat al așa numitului Prinzenerlass. Prin acest decret, Hitler a ordonat ca toți membrii ai fostelor case regale germane să le fie interzise aderarea sau participarea la orice operațiune militară în cadrul Wehrmacht. Mai târziu, în mai 1941, Prințul Adalbert a fost dat afară din armată și s-a retras la castelul familiei Hohenschwangau, în sudul Bavariei, unde a trăit restul războiului.

Post WWII[modificare | modificare sursă]

După război a lucrat pentru o scurtă vreme la Crucea Roșie bavareză și în 1952 a fost numit de Konrad Adenauer ambasador al Republicii Federale a Germaniei în Spania. A rămas la post până în 1956.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

La 12 iunie 1919 Prințul Adalbert s-a căsătorit cu Contesa Auguste von Seefried auf Buttenheim, fiica contelui Otto von Seefried auf Buttenheim și a Prințesei Elisabeta Maria de Bavaria. Nunta a avut loc la Salzburg, Austria. Cuplul a avut doi fii:

Prințul Adalbert de Bavaria a murit la 29 decembrie 1970 la Munchen la vârsta de 84 de ani și a fost înmormântat la cimitirul mănăstirii Andechs din Bavaria.