Prințul Heinrich de Bavaria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Prințul Heinrich de Bavaria
Prinz Heinrich von Bayern JS.jpg
Date personale
Născut24 iunie 1884(1884-06-24)
München, Bavaria
Decedat (32 de ani)
Județul Argeș, România
ÎnmormântatTheatinerkirche, Munchenm, Bavaria
PărințiPrințul Arnulf de Bavaria
Prințesa Therese de Liechtenstein
CetățenieFlag of Germany (1867–1918).svg Imperiul German Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Wittelsbach
Parlamentar Modificați la Wikidata

Prințul Heinrich de Bavaria (24 iunie 1884 – 8 noiembrie 1916) a fost membru al Casei de Wittelsbach din Bavaria și un ofițer al armatei extrem de decorat în Primul Război Mondial.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Heinrich s-a născut la München, Bavaria. A fost singurul copil al Prințului Arnulf de Bavaria și a Prințesei Therese de Liechtenstein. A crescut la München, unde a fost elevul lui Joseph Gebhard Himmler, tatăl lui Heinrich Himmler.

Himmler senior a fost un regalist fervent care, după nașterea celui de-al doilea fiu al său, a trimis o petiție prințului pentru a-i permite să-l numească după el - Heinrich. Prințul a fost de acord și, de asemenea, a devenit nașul lui Heinrich Himmler.[1] Heinrich nu s-a căsătorit dar a avut o relație de lungă durată cu fiica unui proeminent om de afaceri din München. Fiul lor numit Heinrich s-a născut postum (mai 1917). Prințesa Therese, mama Prințului Heinrich, a fost de acord să-l susțină material și a făcut acest lucru până ce copilul a împlinit 21 de ani.

După izbucnirea primului război mondial, regimentul prințului Heinrich a luptta pe frontul de vest, unde prințul a fost grav rănit. După recuperare, s-a întors la vechiul său regiment de infanterie și în luna iunie 1915 a fost promovat la gradul de maior. În același timp, el a fost pus la conducerea batalionului III. La sfârșitul anului 1916, batalionul a fost transferat în România unde a luptat la Pasul Turnu Roșu.

În timpul ofensivei germane în Carpații Meridionali, la 7 noiembrie 1916, Prințul Heinrich a fost rănit mortal de un lunetist și a murit din cauza acestei răni o zi mai târziu, la 8 noiembrie 1916. Corpul Prințului Heinrich a fost transportat la München, unde a fost înmormântat alături de tatăl său, la Theatinerkirche. Postum, la 6 martie 1917, pentru curajul său excepțional, Prințul a fost decorat cu Crucea Cavalerului a Ordinului Militar Max Joseph.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Breitman, p. 9