Prințul Ludwig Ferdinand al Bavariei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințul Ludwig Ferdinand
Prinț al Bavariei
Infanta Paz engagement photograph.jpg
Ludwig Ferdinand și soția sa
Date personale
Născut 22 octombrie 1859(1859-10-22)
Madrid, Spania
Decedat (90 de ani)
Munchen, Bavaria
Părinți Prințul Adalbert al Bavariei
Infanta Amelia Filipina a Spaniei Modificați la Wikidata
Frați și surori Prințul Alfons al Bavariei
Prințesa Isabela a Bavariei
Elvira von Bayern[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Infanta María de la Paz a Spaniei
Copii Prințul Ferdinand de Bavaria
Prințul Adalbert de Bavaria
Prințesa Pilar de Bavaria
Cetățenie Flag of Spain (1945–1977).svg Spania
Flag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupație chirurg[*]
soldat
ofițer
muzician
violonist Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Wittelsbach

Prințul Ludwig Ferdinand al Bavariei (germană Prinz Ludwig Ferdinand Maria Karl Heinrich Adalbert Franz Philipp Andreas Konstantin von Bayern) (1859–1949), a fost membru al Casei regale bavareze de Wittelsbach și general de cavalerie. După căsătoria cu Infanta María de la Paz a Spaniei a devenit infante al Spaniei.

Familie[modificare | modificare sursă]

A fost fiul cel mare al Prințului Adalbert al Bavariei (1828–75) și al Infantei Amelia Filipina a Spaniei (1834–1905). Pe linie paternă a fost nepotul regelui Ludwig I al Bavariei și al primei soții a acestuia, Prințesa Therese de Saxa-Altenburg. Bunicii materni au fost Infantele Francisco de Paula al Spaniei și soția acestuia, Prințesa Luisa Carlotta de Bourbon-Două Sicilii.

Unchii paterni ai lui Ludwig Ferdinand au fost: regele Maximilian al II-lea al Bavariei, regele Otto I al Greciei și Prințul Regent Luitpold de Bavaria. Unchiul matern a fost regele consort Francis al Spaniei (1822–1902) iar verișor primar i-a fost regele Alfonso al XII-lea al Spaniei (1857–85). Ludwig Ferdinand s-a născut la Madrid însă frații lui mai mici în Bavaria unde s-au întors.

Verișori primari pe linie paternă erau: Ludwig II, Otto I și Ludwig III, regi ai Bavariei.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Prințul Ludwig Ferdinand al Bavariei s-a căsătorit în 1883 cu verișoara sa primară, Infanta Maria da Paz a Spaniei (1862–1946), a doua fiică a unchiului său regele Francis și a reginei Isabela a II-a a Spaniei. Nunta a avut loc la Madrid, în timpul domniei fratelui ei, regele Alfonso al XII-lea. În 1885 tânărul cuplu s-a întors în Bavaria unde au locuit la palatul Nymphenburg.

Ei au fondat așa numita ramură spaniolă a familiei regale bavareze, care a început cu căsătoria părinților lui Ludwig Ferdinand, dar a fost consolidată de căsătorii succesive spaniole.

Copii[modificare | modificare sursă]

Căsătoria prințului Ludwig Ferdinand cu infanta Paz a fost lungă și fericită. Împreună au avut trei copii. Cel mai mare, prințul Ferdinand, a urmat tradiția căsătoriilor spaniolo-bavareze și a trăit pentru restul vieții în Spania. Copiii cei mici ai lui Paz au moștenit pasiunile ei artistice și literare. Prințul Adalbert a fost scriitor și istoric; prințesa Pilar a fost pictor și a scris o carte despre domnia vărului ei Alphonso al XIII-lea. După ce fiul ei cel mare s-a stabilit în Spania, Paz a făcut călătorii frecvente în țara natală pentru a-și vizita nepoții spanioli.
Copiii prințului Ludwig Ferdinand și ai infantei Paz au fost:

  • Infantele Ferdinand al Spaniei, Prinț de Bavaria (1884–1958); născut la Madrid s-a stabilit permanent în Spania în 1905. S-a căsătorit cu verișoara sa, infanta Maria Teresa, fiica lui Alfonso al XII-lea.
  • Prințul Adalbert de Bavaria (1886–1970). A fost istoric și diplomat. S-a căsătorit cu contesa Augusta de Seefried și a avut doi fii; a trăit în Germania.
  • Prințesa Pilar de Bavaria (1891–1987), necăsătorită; a fost pictoriță.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]