Prințesa Elisabeta a Regatului Unit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Prințesa Elisabeta a Regatului Unit
Princess elizabeth of the united kingdom.jpg
Date personale
Născută22 mai 1770
Palatul Buckingham, Westminster
Decedată (69 de ani)
Frankfurt-am-Main, Hesse
ÎnmormântatăBad Homburg Castle[*] Modificați la Wikidata
PărințiGeorge al III-lea al Regatului Unit
Charlotte de Mecklenburg-Strelitz Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrințesa Mary, Ducesă de Gloucester și Edinburgh
Prințesa Augusta Sofia a Regatului Unit
Charlotte a Marii Britanii
Prințesa Sofia a Regatului Unit
Prințesa Amelia a Regatului Unit
George al IV-lea al Regatului Unit
William al IV-lea al Regatului Unit
Prințul Eduard, Duce de Kent și Strathearn
Ernest Augustus I de Hanovra
Prince Octavius of Great Britain[*]
Frederick, Duce de York
Prince Alfred of Great Britain[*]
Adolphus, Duce de Cambridge
Augustus Frederick, Duce de Sussex Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFrederick VI
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Religieanglicanism[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictoriță Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriPrințesă
Familie nobiliarăCasa de Hesse-Homburg
Casa de Hanovra

Prințesa Elisabeta (22 mai 177010 ianuarie 1840) a fost membră a familiei regale britanice, al șaptelea copil și a treia fiică a regelui George al III-lea al Regatului Unit și a reginei Charlotte.[1]

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Prințesa Elisabeta s-a născut la Palatul Buckingham, Londra la 2 mai 1770.[2] Tatăl ei era regele George al III-lea, fiul cel mare al lui Frederic, Prinț de Wales și al Augustei de Saxa-Gotha. Mama ei era regina Charlotte (născută Prințesa Charlotte de Mecklenburg-Strelitz). A fost botezată la Palatul St. James, la 17 iunie 1770 de Frederick Cornwallis, arhiepiscop de Canterbury.[3] Nașii ei au fost: Prințul de Hesse-Cassel, Prințesa de Nassau-Weilburg și Prințesa Moștenitoare a Suediei.[4]

Prințesa Elisabeta, portret de Sir William Beechey (1797)

Prințesa a fost foarte protejată și și-a petrecut majoritatea timpului cu părinții și surorile ei. Regele George și regina Charlotte și-au dorit să-și țină la adăpost copiii, în special fetele. Cu toate acestea, în 1812, Prințesa Elisabeta a cumpărat ca reședința sa privată, Old Windsor în Berkshire.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

În timpul unui bal la curtea britanică, în 1814, Elisabeta l-a cunoscut pe prințul german Frederick de Hesse-Homburg. Când Elisabeta a văzut ofițerul austriac în eleganta uniformă de husar, a spus: "dacă e singur, mă mărit cu el". Împotriva tuturor rezistențelor, nunta a avut loc la 7 aprilie 1818 la Palatul Buckingham.

N-a fost chiar o căsătorie din dragoste deși a existat înțelegere și respect; de fapt, a fost un aranjament cu care amândoi au fost satisfăcuți. Elisabeta a putut să scape de mediul de acasă, prin mutarea în Germania cu soțul ei, și Frederick a câștigat multe avantaje prin alianța cu familia regală britanică.

La 20 ianuarie 1820, Frederick i-a succedat tatălui său ca landgraf de Hesse-Homburg. Mulțumită zestrei Elisabetei și venitului anual a putut redecora palatul din Homburg.

Elisabeta a murit la 10 ianuarie 1840 la vârsta de 69 de ani la Frankfurt am Main, Hesse, Germania, fără să aibe copii. A fost înmormântată la Homburg, Germania.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. Hall, Mrs. Matthew (1858); The Royal Princesses of England from the Reign of George I; Routledge, London. See p.333: "The Princess Elizabeth, destined in after years to become Landgravine of Hesse-Homburg, was the third daughter of George III and Queen Charlotte... born on the 22nd of May, 1770, beteween eight and nine o'clock A.M."
  2. Beatty, Michael A. (). The English Royal Family of America, from Jamestown to the American Revolution. USA: McFarland & Co. p. 203. ISBN 0786415584. Accesat în . 
  3. Hall (1858). See p.336: "On the 17th of June, the young Princess was christened in the great council-chamber by the Archbishop of Canterbury, when she was named Elizabeth."
  4. Yvonne's Royalty Home Page: Royal Christenings